ОмбудсМая бясна, пак нямало пари за хората с увреждания

Дава на КС Закона за личната помощ, бил гавра, нямало асистенти
Обновена: 27 ное 2018 15:02 | 27 ное 2018 14:37, Камелия Цветанова
59
ОмбудсМая бясна, пак нямало пари за хората с увреждания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова, която беше основен двигател при изработването на Закона за личната помощ, се ядоса от това, което в крайна сметка приеха депутатите на второ четене. Според нея гласуваните текстове са пълна гавра с хората с увреждания.

Още по темата

Тя посочи, че е длъжна да предупреди, че хората ще останат без личен асистент от 1 септември и това е в резултат на работата на екипа на финансовото министерство с любезното съдействие на социалния министър.

Това е първият закон, в който се лимитират средства и отсега се знае, че тъй като ще продължат да действат програмите на социалното министерство, до 1 септември парите ще свършат, каза Манолова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че отказва да носи отговорност срещу това посегателство върху хората с увреждания. Майките на деца с увреждания посочиха, че ще търсят отговорност от премиера и ще продължат с протестите.

Манолова съобщи, че отива да пише конституционна жалба още сега, защото това е посегателство над правата им.

"Според предложенията на социалния министър реално личната помощ ще се финансира от парите на хората с увреждания, на тези с най-тежки увреждания. Финансовият не дава и стотинка допълнително, а социалният смята да обезпечи пари за закона като отнеме от парите на хората, които се дават за социално подпомагане и чужда помощ", каза Манолова.

Според гласуваните днес на второ четене текстове, когато ползвател на лична помощ е дете с увреждане, което получава най-високата месечна помощ от 930 лева по Закона за семейните помощи за деца, 380 лева от помощта ще се превеждат на кмета на общината.

От думите на министър Бисер Петков за това как ще се осигури личната помощ по новия закон стана ясно, че има 71, 5 млн. лева от централния бюджет, другите пари ще са от приспаднатите от семейните помощи, както и от добавката за чужда помощ за хората, които отказват да я получават за сметка на ползването на лична помощ.

По думите на Манолова проблем е това, че тези 71,5 ще се ползват за програмите за асистенти и не е ясно колко от тях изобщо ще останат. Министърът също не се ангажира с прогноза и каза, че ще стане ясно на 1 септември.

За 2019 година бяха отпуснати допълнително 150 милиона лева за хората с увреждания, но повечето пари отиват за обезпечаване на Закона за хората с увреждания и по-високата финансова подкрепа по него.

С приетите на второ четене промени е предвидено размерът на средствата за лична помощ ежегодно да се определят със Закона за държавния бюджет за съответната година по бюджета на МТСП. Срещу това лимитиране на парите възрази остро омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че този текст е и мотив да напише конституционна жалба, защото няма друга помощ по друг закон, която да е лимитирана от финансовото министерство и да не се дава според нуждите на хората.

От закона отпадна и обучението за потребителите на лична помощ как да управляват услугата. Това също срещна острата реакция на омбудсмана.

Личните асистенти ще получават през 2019 година минимална работна заплата, според гласуваните днес текстове. За 2020 година се предвижда коефициентът на часовата ставка да расте и да стане 1,2 минималната работна заплата.

До 2020 година ползватели на личната помощ ще са хора с трайни увреждания с 90 и над 90 на сто трайно намалена работоспособност с право на чужда помощ, деца с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност, с право на чужда помощ, както и деца с 90 и над 90 на сто степен на увреждане без право на чужда помощ. Максималните часове подкрепа месечно са 168 часа, за четвърта степен на тотална зависимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За асфалт винаги има, а за страдащите не. Герб , какво повече да говорим. Радвам се че им идва края.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За асфалт винаги има, а за страдащите не. Герб , какво повече да говорим. Радвам се че им идва края.
54
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Тези майки и бащи са били данъкоплатци до преди да им се наложи да се грижат и за болно дете,а единия родител със сигурност продължава да е данъкоплатец!И затова, държавата е длъжна да дава на тях,а не на разни биомаси с нулев принос за обществото в протежението на целия си вегитационен живот!*** взимат пари от държавата (за 10 деца, за социална слабост, интеграция и куп други простотии)!Пари да се дават само на данъкоплатци и тогава системата ще има достатъчно пари за реално нуждаещите се!
53
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Дупедатите нали реват, че няма кворум? Еми просто е: да приложат закона приет от самите тях и всеки неявил се дупедат 3 дена на работа = дисциплинарно уволнение, мястото остава празно и на следващите избори се борят за места = на броя останали дупедати, които не са били дисциплинарно уволнени! И ще се окаже, че дупедатите ни трябва да са 40бр. и от там пак ще се спестят едни милиони от заплати, издръжка на служебни МПС-та, командировачни, роднини на партийна хранилка (съветници и експерти) и тн.
52
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Пари в държавата има: ама дупедатите не искат да си вършат работата за която им плащаме! Я да пратят НАП и полицията в гетата, знаете ли там колко "социално слаби" с БМВ-та и Q7-ци има? А колко фалшиви инвалиди има? А колко скрити доходи от незаконна дейност има? По цели нощи пируват, пък после социално слаби били! Ето къде изтичат част от парите! А държавните ***?800 000 държавни заплатополучатели с общо КПД между 0 и - безкрайност!Да ги съкратят поне наполовина и да ги заменят със сървър!
51
3
 
9
 
! Отговори
тролчета преди 5 години
Жалките тролчета веднага се появиха. Майките били "нагли", защото искали повече пари. Че то нали това е цялата идея бе *** слабоумни. Вие да не си мислите, че като влязат в магазина им дават хляба без пари, защото имат дете с увреждане? По-добра среда и условия на живот се създават с пари. Когато мутрите крадяха милиарди, същия тоя данъкоплатец стоя и мълча. Ама ако недай си боже някоя майка поиска повече пари, веднага бай *** оревава, че са нагли и че го крадът. Жалко подобие на народ.
50
2
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
По долен е с това, че се примирява с положението си и не е излезнал да защити най-малко правата си които му гарантира на книга великия ЕС, БГ конституцията и още какво ли не.
49
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОмбудсМая да престане да играе антични трагедии и да помпа хората с напразни надежди!Тези майки имат труден живот, но те не взимат малко пари. Моя съседка получава 900лв. за дете с Даун. Съчувствам им, защото родителите ще бъдат винаги заложници на детето си. Но какво да кажем за стотици хиляди болни, между тях и деца, които не могат да се лекуват поради липса на пари? Моят бивш учител по български език и л-ра вегетира с жалка пенсия! С какво той е по-долу от дете с увреждане???
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..".ако ви разровят зависимостите",ми специялно на мен ако ми разровят звисимостите ще открият ЕДНО НИЩО,НОРМАЛЕН ЖИТЕЛ НА СОФИЯ СЪС СЕМЕЙСТВО С ЕДНО ДЕТЕ И МАЙКА ПЕНСИОНЕР ЖИВЕЩЕЩА ПРИ МЕН.БРАТ СНАХА,ПЛЕМЕННИЦА В ЧУЖБИНА -СТУДЕНТКА.РОДНИНИ-НОРМАЛНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ С ЧИСТИ ДОСИЕТА МРАЗЕЩИ ОБАЧЕ БКП ЗАЩОТО ИМАТ ДОБРА ПАМЕТ.ТАКИВА СА МОИТЕ ЗАВИСИМОСТИ,АМА ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА НАЛИ???По ВАС съдите за другите АЙЙДЕЕ МАРШ.....
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИЖалко подобие на човек си ти . ГЕРБ 2 пъти ги сменяхме , ама все Борисов премиер , хайде махнете го и дайте друг за премиер , ама не можете , без него няма ГЕРБ.
46
5
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
Е....2-ДВА ПЪТИ СМЕНЯХТЕ БОРИСОВ ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААГЕРБ , ЩО НЕ СЕ РАЗПАДНА...??!!МАЙ , "КУХИЯ" СИ ТИ ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА...ЧУКНИ СЕ ПО ГЛАВАТА И ШЕ ВИДИШ!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИТи пък ако си мислиш,че някой ще гласува за Марррешки,който е осъден за рекет и няма добра репутация в града си,жестоко се лъжеш.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИВсичко е схема викаш , ми да схема е за балъците които седят и търпяНяма по-голяма схема от Парламента. ГЕРБ куха партия , хайде да сменят Борисов с някой друг и да видим дали няма да се саморазпаднат. БСП иска избори , ама не излиза да заяви , че този парламент е изчерпан и кой откъде е до следващи избори. Патриоти и ДПС даже не заслужават да ги коментирам. Но знам едно всяка схема може да бъде развалена !
43
3
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
ЛЬО ПЕН ---ЗА КАКВО ИДВА В БЪЛГАРИЯ И ГОВОРИ С МАГАРЕШКИЯ ....ЗА ЛАНШНИЯ СНЕГ ,ЛИ..ХА,ХА,ХААААА....ЕГАТИ , ЛЪЖЦИТЕ И БЕЗДЕЛНИЦИТЕ ПЛАТЕНИ...!ВСИЧКО Е СХЕМА!!!!!
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КЪВ БУНТ ,БЕ...Какви МОЛ-ве, бе? В провинцията МОЛ-ве няма.В Сф, Пловдив, Варна и Бургас пазарували чиновниците и ти твърдиш, че в цяла Бг било така.
41
12
 
11
 
! Отговори
КЪВ БУНТ ,БЕ... преди 5 години
В МОЛОВЕТЕ ИМАШЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ Т.Н. "БУНТАРИ" ПО КРЪСТОВИЩАТА НА ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ!!!ОТ МВР , ВИ ПРЕБРОИХА ---НЕМАТЕ И 4000-хил. ЧОВЕКА В ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ!ТОВА СА СИ "ЖИВИ АНАРХИСТИ"---ПО ПРИЗИВА НА БКП/БСП , ЛЬО ПЕН И МОСКВА , КОЯТО ДАДЕ ДИРЕКТНО НА ЛЬО ПЕН ---3-млн.Э. МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА ИЗБОРИТЕ!АБСОЛЮТНО Е ЯСНО ---КОЙ КЛАТИ ДЪРЖАВАТА И НА КОЙ СЛУХИ АНАРХИЯТА ПО ПЪТИЩАТА!!ДРУГОТО СА ....ПРИКАЗКИ ЗА НАИВНИЦИ!!!!
40
7
 
10
 
! Отговори
поименно посочи! преди 5 години
До АЙДЕ ,БЕ...Кой плаща по 30 лв за протеста? Посочи го поименно! Иначе твърдението ти е клевета.
39
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40 Незнам ГРОБОКОПАЧA дали ще Ви отговори , но аз имам какво да кажа . Нямам си на идея кой е този Водач на Бунта , но знам едно , аз съм обиновен човек , част от народа , 29 години стискащ зъби , търпящ лишения , ходещ по барикади през 90-те и надявайки се , че всичко това ще е за по-добър живот. Не ме интересуват партии и партийци. Но вече ми писна , така повече не може да продължава,разделят ни и ни владеят . Стига толкова , време е да се обединим .
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40А вие, щото сте света вода ненапита. Ако ви разровят обвързаностите, ще се разсмърди. Но за вас присъди няма.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До другара ГРОБОКОПАЧ, другарю погледнах регионалната преса в пиринско и най-четения сайт там СТРУМА.ком,който въобще не е проГЕРБ а напротив.Много си харесват Гадев,НО СПЕЦИЯЛНО ЗА "ВОДАЧА"НА "БУНТА"Александър Стамболийски МНЕНИЕТО Е ЕДНО .Казано на македонски дИалект ГЮ.БРЕ,знаеш ли какво е гю/бре-Т/ОР!Алкохолик,ДДС измамник чакащ присъда а около него същата фауна.Затова го следват 100-тина човека ЗАЩОТО СЕ ПОЗНАВАТ ХОРАТА ТАМ.Перата в Свиленград и батките с жипоите в Бургас са същата Т/ОР!