По-високи данъци в курортите? Румен Радев сезира КС

Президентът се възпротиви на това МС да определя ставките
26
По-високи данъци в курортите? Румен Радев сезира КС
Снимка: архив, БТА

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Още по темата
В искането се оспорва въвеждането на по-високи данъци за имоти в населени места от Списъка на курортите в България.

Според държавния глава така се нарушават изискванията на чл. 60 от Конституцията за законоустановеност на данъците и за съобразяването им с доходите и имуществата на данъкоплатците.

"Поставянето на размера на данъчната ставка в зависимост от списък, приет от Министерския съвет, означава, че не само Народното събрание, както предвижда Конституцията, а и правителството със свой акт ще участва в определянето на размера на данъка. Обвързването на размера на данъка с използването на имота смесва по конституционно недопустим начин подоходни и имуществени данъци. Затова лицата, които не получават наеми от своите имоти, ще дължат по-висок данък за имота си в сравнение с лицата, които не само притежават имот, но и получават доходи от него", мотивира се президентът.

Според държавния глава незачитането на граждански права и вменени задължения води до нарушаване на конституционно установени принципи, които са особено важни при взаимоотношения с властнически характер, каквито имаме в сферата на данъците и държавната служба.

С тези аргументи на 13 ноември 2018 г. Румен Радев наложи вето на промените. Сезирайки Конституционния съд, президентът отстоява тази своя позиция по отношение на отделни разпоредби от повторно приетия от Народното събрание закон, съобщиха от прессекретариата му.

Президентът смята, че е конституционно неприемливо предвиденото прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на Агенция "Митници". Освобождаването "по преценка" е предпоставка за административен произвол, който е несъвместим с правовата държава, заявява Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ДО Мдаа преди 5 години
Тези "мойте" работят със закони за разлика от "твойте" с устави по строевата и политическата подготовка.И за разлика от "твойте" пожарникарската професия е най-мъжката и отговорна професия,която спасява човешки животи....
22
0
 
0
 
! Отговори
Efo преди 5 години
Президента Радев е загрижен за това, курортите да не получават достатъчно средства за поддържането си.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам стари снимки от Татово, и гледам една група милиционери, и сите с те такиви физиономии, все едно един Татово-Придворен ги е правил, *** и убитаци, умни кат вакарелски спирачи и прости на дузини! БКП-тУ не прощава!
20
1
 
3
 
! Отговори
пак са бъркаш преди 5 години
До Бсп са гадове 18Колко лошо , че РР спира опитите на ГЕРБ да окрадат и малкото останало , след 10 годшното й управление Абе вашите дружки , не са ли бивши червени секретарки и служители ??? Олигарсите ви как си направиха парите . Защо ги покровителствате / справка Домусчиев и закончето да му се опрстят едни 50 млн. лева
19
0
 
1
 
! Отговори
бъркаш са преди 5 години
До Зозо 3 За домашно - сядай и чети конституцията , иначе няма центове " Президентът -обявява военно положение или всякакво друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава и не може да бъде свикано"
18
4
 
6
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
До мдааа. Нищо не са унищожили, *** червен. Тя беше унищожена отдавна от БКП/БСП и то до дъни. ГЕРБ поне се опитват нещо да подобрят, но позитанските гадове и една външна сила ужасно пречат и непрекъснато слагат прът в колелата.
17
4
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Фатмаков ще остане в историята с най- много сезирания на КС! Аферим маашаала Господин преЦедент!
16
4
 
5
 
! Отговори
мдаааа преди 5 години
До Гацо Бацо 15Ами то и твоите хора , кой пожарникар , кой мутра , кой физкултурник и т.н - ама не им пречи да " управляват "цяла държава . Е вярно ,ч е я унищожиха .....
15
7
 
7
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Виж ти:"Нали не искате от мен да коментирам това ,онова и прочие" !"В Конституцията ясно са разписани правомощията на Президента", а не щеш ли вече и от данъци разбираме .....и акъл даваме ,нищо ,че сме военни .Ако не са тези прословутите данъци ,как ще купим самолетчета и как ще плащаме заплати на "непроизводителите"?Всички знаем как ги наричат Маркс и Енгелс такива...
14
8
 
11
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 5 години
По-застрелян президент България не е имала. Застане като истукан и като че ли чете и препрочита устава на армията !
13
4
 
13
 
! Отговори
Пенчо преди 5 години
На Деса мъжа кой точно защитава? Кой точно се притеснява, че ще е уволнен от митницата? Да не би онези ОПГ-та? Тях ли защитаваш бре руменчо кажи си, че да знаят хората. Жалки сте бе руменчо.
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно др. Радев да каже как и с какви пари любовницата му или съпругата му Десито си купува дизайнерските рокли , като една струва около 18 000 лв. Заплатата на Президента е 11 000 лв. и не стига , роклите са много. Другата вероятност е да е с държавни пари. Хайде сега питай КС дали това е законно .
11
6
 
12
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
До 1. А бе, позитански ид.иот, първо трябва да се арестува червената хунта, която разграби и съсипа България преди ГЕРБ.
10
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
На прессекретаркиата едно време му казвахме конкубинат.
9
12
 
18
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Другарю Радев!!!Едно е да искаш,друго е да можеш!!!Вие вероятно много искахте да станете президент,но..........?!
8
15
 
17
 
! Отговори
Абсурд !!!! преди 5 години
Това е налудничаво! Имаме прецедент,който не е българин! Тоя зелен чорап досега само слага прът в колелото на развитие на България! То не беше "вето",то не беше сезиране на прокуратура и Конституционен съд. Като след това става ясно,че чорапът пак е объркал кое е правилно и кое-не. Време е да му "пишат" двойката и да го сменяме. Проимяна е нужна - това крещят по цял ден комунистите.
7
11
 
15
 
! Отговори
Тоз капут преди 5 години
Не е съгласен и с уволнението на висши митничариЯвно Деса Метреса ще има много нови кожени палта
6
10
 
16
 
! Отговори
Как щяло преди 5 години
Руские по морето да плащат по високи данъци ?Резидентът им не може да го допусне!
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие се вълнувате за автомобилите,но днес имате кола,утре нямате,ама не разбрахте ,че ви вдигнаха данъците на жилищата в т.н.КУРОРТИ,какво сме виновни ,че сме се родили в Бургас или Варна ,ще ни увеличавате данъците на жилищата с 200%.
4
11
 
13
 
! Отговори
Тоз капут преди 5 години
Нищо не сезираИвогристовците му дават написа лист к той чете