"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!

Тъгували за семействата си, липсвал им стандарта на живот
197
"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!
Снимка: Reuters, архив

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21 на сто се колебаят. Това показва анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред 4300 българи в над 70 държави на всички континенти.

1/3 от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие. Други причини са свързани със стандарта на живот и това да са близо до семейството и приятелите, пише БТА.

От организацията обявиха, че ще инициират кампания "ЗАвръщането", за да бъдат привлечени тези хора в софтуерната индустрия, където има недостиг от кадри.

"Близо 2 милиона са българите в чужбина и те трябва да чуят, че вече в България могат да имат кариера такава, каквато биха имали където и да било по света", каза председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

През последните 5 години българската софтуерна индустрия се развива с бързи темпове, като през 2017 г. е отчетен ръст на приходите на бранша от почти 20 на сто, а оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това показват данни от Барометъра на състоянието на софтурната индустрия, който Асоциацията изготвя всяка година.

Към момента в бранша са заети 27 000 души, а през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се увеличава с 15 на сто спрямо предходната година, като в тези цифри не са включени специалистите, които работят в други отрасли като банковият, телекомуникациите и други.

Всяка втора софтуерна компания планира ръст от 25 - 50 на сто на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10 на сто ръст на наетите поради липсата на достатъчно кадри.

Същевременно близо 60 на сто от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20 на сто имат необходимата квалификация.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на Асоциацията показва, 2/3 от всички анкетирани, които биха се върнали в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се върнат в родината са в Англия, Германия и САЩ.

"Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лева. Истината е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали. Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в ИТ индустрията в Германия", коментира председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

Любомир Стойчев - един от автор на изследването, който също участва в пресконференцията, коментира повишаването на максималните осигурителни прагове и отражението им върху прогнозите за сектора за 2019 и 2020 година.

Софтуерният сектор е около една пета от цялата ИТ индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, изтъкна Стойчев и посочи, че фирмите от софтуерната индустрията за 2017 г. са платили 70,6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата.

Той направи уговорката, че са изследвани фирми със служители 9 плюс и един милион долара оборот, което означава, че под този праг остават около 2500 компании. С повишението на праговете постъпленията във фондовете ще нараснат още около 15 - 16 млн. евро, което означава, че реалното повишение на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20 на сто.

Дори и компаниите, които работя аутсорсинг, ще бъдат макар и минимално засегнати от промяната.

Председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров заяви, че вдигането на осигурителния праг ще "удари" 148 000 българи не само от ИТ сектора, но и от други браншове и това, по думите му, са хората, които създават огромна добавена стойност. Този данък е данък "успех", заяви Димитров.

Стойчев посочи, че от тези 148 000 по груби разчети през 2019 г. 25 000 ще бъдат от тази индустрия или по-малко от един процент от работната сила в България. Същевременно 3,13 на сто от осигуровките в България идват от тези 25 000 човека, допълни Стойчев и отбеляза, че за 2011 г. те са били 1,69 на сто, което означава, че за пет - шест години тази индустрия почти е удвоила прихода си, а ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да се очаква след седем - осем години те да станат над 10 на сто, изтъкна Стойчев.


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
7
 
! Отговори
Кандидат пенсионер преди 3 месеца
Доходите в моето семейство са достатъчни! Ще заминем не от безпаричие, а от липса на всичко друго, необходимо за нормален живот! 30 г. става все по- зле!
178
0
 
6
 
! Отговори
marquise преди 3 месеца
Това е платена пропаганда. Синът ми е чужбина получава месечен доход над 8500 USD плюс други екстри. Освен това живее в една предсказуема среда, която се управлява от отговорни политици и държавници. За какво да се завърне у нас?
177
1
 
1
 
! Отговори
Ойц преди 3 месеца
Изключвам всички останали, защото е има орекале и голе и размивания, особено, ако местната комуна, ЕС и някой дебел и веститорса налели наскоро пари. Имах пкз ати, с по 10000+ заплати, защото бяха нацешелиточната компания, но те са по-скоро изключения. Повечето "младши" и стажант, ще поп ат с нещо то 3000 (най-вероят о почасова или стажантска позиция) до 5000, но бързо (6 до 18 месеца) стигат до средните заплати.

Пак, това е след такси.
176
0
 
2
 
! Отговори
Ойц преди 3 месеца
До 157

Малко трудно за в Дания, защото таксата ти може да варира с до 8% от цялата заплата, но ето ги средните нет и заплати, за работещите със стаж от поне 2 години, но не се водят "старши" като изключвам много тесни специалисти. Варират значител оно то компания, на компания.
Frontend - 5500 до 9000 лева.
Backend - 6500 до 12000
Fullstack - 6500 до 12000
QA - 6000 до 9000
Security - от 5500 до 8000
Консултанти - 7500 до 14000
Support - 4500 до 6000
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 2700 лева "нетни"?
Демек 3500 бруто?
Първо - Това не е сред ата заплата.
Втора - дори ида е, няма и 20 лева на час. Изви ете, но повечето специалисти в чужбина, за под 65 лева, няма и пръста си да мръдна. Просто са такива цените.
Трето - Пак се хващам за 19.88 лева на час, но всеки с уменията и стажа, да претендира за среда заплата в индустрията, може да си изкарва тези пари от вкъщи, стига да има на средно ниво английски, немски, или поне някакъв скандинавски език... И дисциплина.
174
8
 
7
 
! Отговори
иван преди 3 месеца
В българия истински работят само програмистите ама не може така един сектор да държи цяла държава стегаите се и бачкаите ко само ревете
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да само така ще се върнат всеки завърнал се да го назначават програмист
172
2
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 3 месеца
Емигрирайте хора. Това ще накара главните кратуни да се замислят в какво точно бъркат и в крайна сметка нещата ще се подобрят.
171
5
 
6
 
! Отговори
Джак преди 3 месеца
Програмистите имат пари но нямат души. Да се каже че имат живот също е пресилено.
170
2
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Видяхме я тая анкета. Никъде не питахте и не търсихте основния проблем - младите, образовани хора бягат от България заради ДЕЦАТА си. Какво като ми дадете 2700 лева заплата, като децата ми ще се обучават по задръстена система от пенсионирани учителки в среда, в която най-важно е, какъв телефон имаш. Мерси ви и от ИТ бранша, и от заплатите.
169
1
 
21
 
! Отговори
До UK преди 3 месеца
Написа ли им го.Пълно е брат с шефове *** които след 6 - я ден са за бесилото,защото нямат персонал и един човек върши работата на 3-4 дори на 5-ма и взима заплата за половин човек,за да може така наречения "шеф" да си кара чисто нова кола да си пътува из света ,а ти се трудиш ли трудиш,защото работата краси човека и скромността,затова тук всички са красиви и мълчаливи.. .
168
2
 
14
 
! Отговори
UK преди 3 месеца
Нето 3К паунда, наем, общински данък и ютилити, около 1500, транспорта - влак ако пътуваш е допълнително разход. Остават 1500 + заплатата на втория и евентуално следващ член на семейството.Храната е по-добра и евтина от БГ. Стратегията е на 6тия месец - като се почувстваш стабилен, да се огледаш и купиш (ипотека). Лихвата е под 3%. Трябват 60К - след това наема се обръща в инвестиция. Дори за 3 години да решиш да се връщаш, парите са му вътре. Не е лесно, но *** шефове в БГ много. Успех!
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"една пета от цялата ИТ индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, "

Уууу. Някой май е бягал от часовете по математика. ;)
166
20
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 3 месеца
Ако можеш да вадиш добри мангизи в БГ,няма никакъв смисъл да си емигрант някъде си дето си никой. Забелязвам че "там" сега ходят хора обащаци и готови на всичко за квартира и ядене от дискаунта. Но големи във Фейсбука и плюването по Бг!
165
4
 
14
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 3 месеца
Средната заплата за програмист в София е около 3хил лева. Много зависи от използваните технологии и от опита.
Аз лично изкарвам чисто малко над 5хил.
Планът е догодина да стигна 6хил чисто.

Имам колеги които са се върнали от чужбина. Познавам повече които са заминали и не смятат да се връщат.

Наблюдението ми е ,че в чужбина остават по-често женените (не е тайна ,че 80% от програмистите в БГ са мъже) където жената може да изкарва повече пари с не толкова търсена професия.
164
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предложиха ми 11000лв в бг но няма да се върна.. като гледам коментарит матриала е пълен брак...
163
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 163

Разбира се, че може, но за съжаление виждам, че нещата избиват на заяждане м/у нас и чужбина. А аз просто исках малко статистическа информация от първа ръка.
Както и да е, лека вечер на всички без значение дали са в БГ или не - важно е да сме инициативни и трудолюбиви, така ще успеем навсякъде :).
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 164
Повече ще са, бая повече. Ще имаш и много други облаги.
161
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

Аз в Германия ще изкарам 4000 евро , ама колко ще сложа в джоба.. 2500евро от тях 600 евро квартира..
160
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 162
Няма как да изкараш 8000лв от програмиране в България. Или ако успееш ще е еднократно. И като вземем на предвид цените в България (някои по високи от тези на запад)........става ясно!