"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!

Тъгували за семействата си, липсвал им стандарта на живот
197
"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!
Снимка: Reuters, архив

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21 на сто се колебаят. Това показва анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред 4300 българи в над 70 държави на всички континенти.

1/3 от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие. Други причини са свързани със стандарта на живот и това да са близо до семейството и приятелите, пише БТА.

От организацията обявиха, че ще инициират кампания "ЗАвръщането", за да бъдат привлечени тези хора в софтуерната индустрия, където има недостиг от кадри.

"Близо 2 милиона са българите в чужбина и те трябва да чуят, че вече в България могат да имат кариера такава, каквато биха имали където и да било по света", каза председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

През последните 5 години българската софтуерна индустрия се развива с бързи темпове, като през 2017 г. е отчетен ръст на приходите на бранша от почти 20 на сто, а оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това показват данни от Барометъра на състоянието на софтурната индустрия, който Асоциацията изготвя всяка година.

Към момента в бранша са заети 27 000 души, а през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се увеличава с 15 на сто спрямо предходната година, като в тези цифри не са включени специалистите, които работят в други отрасли като банковият, телекомуникациите и други.

Всяка втора софтуерна компания планира ръст от 25 - 50 на сто на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10 на сто ръст на наетите поради липсата на достатъчно кадри.

Същевременно близо 60 на сто от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20 на сто имат необходимата квалификация.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на Асоциацията показва, 2/3 от всички анкетирани, които биха се върнали в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се върнат в родината са в Англия, Германия и САЩ.

"Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лева. Истината е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали. Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в ИТ индустрията в Германия", коментира председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

Любомир Стойчев - един от автор на изследването, който също участва в пресконференцията, коментира повишаването на максималните осигурителни прагове и отражението им върху прогнозите за сектора за 2019 и 2020 година.

Софтуерният сектор е около една пета от цялата ИТ индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, изтъкна Стойчев и посочи, че фирмите от софтуерната индустрията за 2017 г. са платили 70,6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата.

Той направи уговорката, че са изследвани фирми със служители 9 плюс и един милион долара оборот, което означава, че под този праг остават около 2500 компании. С повишението на праговете постъпленията във фондовете ще нараснат още около 15 - 16 млн. евро, което означава, че реалното повишение на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20 на сто.

Дори и компаниите, които работя аутсорсинг, ще бъдат макар и минимално засегнати от промяната.

Председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров заяви, че вдигането на осигурителния праг ще "удари" 148 000 българи не само от ИТ сектора, но и от други браншове и това, по думите му, са хората, които създават огромна добавена стойност. Този данък е данък "успех", заяви Димитров.

Стойчев посочи, че от тези 148 000 по груби разчети през 2019 г. 25 000 ще бъдат от тази индустрия или по-малко от един процент от работната сила в България. Същевременно 3,13 на сто от осигуровките в България идват от тези 25 000 човека, допълни Стойчев и отбеляза, че за 2011 г. те са били 1,69 на сто, което означава, че за пет - шест години тази индустрия почти е удвоила прихода си, а ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да се очаква след седем - осем години те да станат над 10 на сто, изтъкна Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧетох разбира се, но единственото мнение за което е ясно, че е нето, е това на Киро за 4000 EUR, което съвсем реално може да се изкарва и тук. Иначе си зависи кой колко обича реда. Не че съм някакъв супер нарушител тук, но като съм ходил в Австрия малко прекалено ми дойдоха правилата и изискванията им. Отделно ако не си турист и като разберат че си от Бг винаги ще те гледат отвисоко и като втора класа човек.
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147Да не са те цанили в Лондон че така се възмути? :))))))
154
0
 
22
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Да, бре да!? :)) Какво се опитвате да ни внушите с тази статия?!? Въпросът не опира единствено до доходите! Извън работн. среда дали качеството на живот което предлага БГ мутро-държава е същия, м?
153
9
 
21
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Това IT е балон .. Това не наука - Шаблочнета , Сигналчета , тук таме алгоритъмче.Има само една наука - Физика.. Записах IT защото бях много беден и много гладен.. И знаех, че мога да почна работа след 3-ти семестър и така и стана ...Ако бях богат щях да уча - Физика ..
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 157Чети по назад - пише!
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам колежка която работеше в Дания и се върна за работа по подобна схема. Аз не съм работил в чужбина, но и не съжалявам за това - сега взимаме нето дори повече от това което е писал Мюмюн. Ще ми бъде интересно някой от чужбина да каже какви са реалните ИТ заплати там (за някакво средно ниво - не джуниър, не и архитект), но нето - след данъци и осигуровки, за да сравним.
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ханс, 153Файлетони, бълнувания, илюзии, дилюзии и щраусиране! Само където датчаните в България са плодят и скоро ще са повече от родоглупците! Бълнувайте за спасение, ще ви бойкат и ненкат дорде станете чирузи!
149
2
 
5
 
! Отговори
tt преди 5 години
международен тираджия - 4000 BGN
148
10
 
3
 
! Отговори
ханс, преди 5 години
скоро мур-гави-те ислямски мигранти и заселници ще ще станат още повече и повече и ще придобият все повече смелост, ще започнат да клатят всичко бяло в западните държави, та който се усети отрано да се върне ще се спаси - алчните за пари продали родината си ще страдат
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахаха иска им се на БАСКОМ.... да си наемат преквалифицираните сервитьорчета от Наков и да си траят... нито един от БАСКОМ не прави бизнес, а са стари схемаджии дето се чудят само как да експлуатират раята... е драги вече не останаха и преквалифицирани сервитьори и с такива статийки няма да трогнете емигрантчетата по празниците... това беше кой е ба л еб ал сестрата се омъжи...
146
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя фирма дава чисто 2700 лв за джуниър дивелъпъри? Нека и ние да знаем?
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е до голяма степен лично и зависи от конкретния случай и възможности. Според мен не е задължително за ИТ да се ходи и учи/работи в чужбина. Просто трябва да поработите няколко години в стабилна фирма, за да се научите и да имате добро CV - заплатите не са космически, но са добри за тук (2000 - 4000 лв.) и след това да преминете на схемата с отдалечената работа където може да взимате горе долу колкото в чужбина, а си живеете в БГ.
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147Стоим си, гледаме сеир и се радваме че не сме при вас, родоглупците и силияндурити! Акълът не се налива но с простотията се залива!
143
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предатели седете си в Лондон и не се връщайте от предатели нямаме нужда.
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 144"1500 на лелките"Лелките гонят затворници, лелките са "програмисти", лелките - ще раждат! :)))))))))))
141
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 141"В Германия се чака по 3 до 6м за преглед при специалист"Чакаш ако не си в спещност! Какво лошо има в това! А в България направо си отиваш от "едекватното" ни здравеопазване. Файлетоните валят и българите измират в "татковината" ни - гнием ГОРДО.
140
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкарваме получаваме! И не само ИТ получават така наречените "високи" заплати! В София под 2 бона взимат само най големите неудачници. Но все пак трябва някой да ми чисти *** в офиса и за това се плаща пак 1500 на лелките!
139
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 141"За зъболекар в Лондон може да забравиш. Всички познати се прибират до БГ за да ходят на лекар и зъболекар."Правят го тези които не са на ти с езика. Аз лично забравям за българските зъболекари с професорски претенции но некадърни до кокал! В Лондон има много читави зъболекари а лечението е субсидирано от здравеопазването. Повечето от българските емигранти не блестят с интелект и за това после почват ходенията по мъките и поправките от английските зъболекари! Примери стотици.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички ИТ взимат повече от 3000лв. Между 2000 и 3000лв. взимат студентите от ФМИ и ТУ..Телефонистите от УНСС взимат 1300-1800лв.
137
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой като каже, че с-мите на запад работят ме хваща смях.В Германия се чака по 3 до 6м за преглед при специалист. Ако не искаш - бецален.За зъболекар в Лондон може да забравиш. Всички познати се прибират до БГ за да ходят на лекар и зъболекар.За стандарта - стандарта си го правиш сам. Ако си вършиш работата качествено и бързо ти остава време и за "живот". И тук у там.