"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!

Тъгували за семействата си, липсвал им стандарта на живот
197
"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!
Снимка: Reuters, архив

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21 на сто се колебаят. Това показва анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред 4300 българи в над 70 държави на всички континенти.

1/3 от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие. Други причини са свързани със стандарта на живот и това да са близо до семейството и приятелите, пише БТА.

От организацията обявиха, че ще инициират кампания "ЗАвръщането", за да бъдат привлечени тези хора в софтуерната индустрия, където има недостиг от кадри.

"Близо 2 милиона са българите в чужбина и те трябва да чуят, че вече в България могат да имат кариера такава, каквато биха имали където и да било по света", каза председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

През последните 5 години българската софтуерна индустрия се развива с бързи темпове, като през 2017 г. е отчетен ръст на приходите на бранша от почти 20 на сто, а оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това показват данни от Барометъра на състоянието на софтурната индустрия, който Асоциацията изготвя всяка година.

Към момента в бранша са заети 27 000 души, а през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се увеличава с 15 на сто спрямо предходната година, като в тези цифри не са включени специалистите, които работят в други отрасли като банковият, телекомуникациите и други.

Всяка втора софтуерна компания планира ръст от 25 - 50 на сто на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10 на сто ръст на наетите поради липсата на достатъчно кадри.

Същевременно близо 60 на сто от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20 на сто имат необходимата квалификация.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на Асоциацията показва, 2/3 от всички анкетирани, които биха се върнали в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се върнат в родината са в Англия, Германия и САЩ.

"Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лева. Истината е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали. Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в ИТ индустрията в Германия", коментира председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

Любомир Стойчев - един от автор на изследването, който също участва в пресконференцията, коментира повишаването на максималните осигурителни прагове и отражението им върху прогнозите за сектора за 2019 и 2020 година.

Софтуерният сектор е около една пета от цялата ИТ индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, изтъкна Стойчев и посочи, че фирмите от софтуерната индустрията за 2017 г. са платили 70,6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата.

Той направи уговорката, че са изследвани фирми със служители 9 плюс и един милион долара оборот, което означава, че под този праг остават около 2500 компании. С повишението на праговете постъпленията във фондовете ще нараснат още около 15 - 16 млн. евро, което означава, че реалното повишение на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20 на сто.

Дори и компаниите, които работя аутсорсинг, ще бъдат макар и минимално засегнати от промяната.

Председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров заяви, че вдигането на осигурителния праг ще "удари" 148 000 българи не само от ИТ сектора, но и от други браншове и това, по думите му, са хората, които създават огромна добавена стойност. Този данък е данък "успех", заяви Димитров.

Стойчев посочи, че от тези 148 000 по груби разчети през 2019 г. 25 000 ще бъдат от тази индустрия или по-малко от един процент от работната сила в България. Същевременно 3,13 на сто от осигуровките в България идват от тези 25 000 човека, допълни Стойчев и отбеляза, че за 2011 г. те са били 1,69 на сто, което означава, че за пет - шест години тази индустрия почти е удвоила прихода си, а ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да се очаква след седем - осем години те да станат над 10 на сто, изтъкна Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 138Щом "оцеля" три години значи с нещо съм я вчепетлил! :)))))))))))))))))))))))
135
0
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
Да видим. Кога точно ще се завърнат 31 процента от ИЗБЯГАЛИТЕ българи. Някакъв срок има ли или не? IT секторът едва ли ще поеме всички тях, а и е малко вероятно те да са специалисти точно в това.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСИГУРНО ЛОШО СИ СЕ ПРЕДСТАВИЛ ПРЕД ХУБАВИЦАТАКАКВО ЛИ ТЯ ЩЕ СИ ПОМИСЛИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ
133
3
 
9
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Нашите ИТ -та изпълняват поръчки няма марка и бранд.Чехите имат Аваст-оценена на 4 милярда,Румънците неква за 1 милярд фирма ама ква беше забравих ,нашите момчета са добри в грабежите и хакванрто...
132
2
 
16
 
! Отговори
д-р.Радева преди 5 години
ИТ- та, та ИТ -та разбеахме 1000 човека с познания в компютърните езици вземат по 3000 лв, няма какво да ни го натяквате през ден. На повечето граждани заплата им стига за ток, вода и лоша храна ,а ако имат наем всеки месец заем....
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Проблема да завериш в германки университет е голям в Германия - трябва да си решил домашните на 70% два пъти да си станал на дъската по желание по тема и 1-2 презентации.. Първите 2 седмици , ако прецениш , че не си готов за този предмет можеш да се откажеш и да запишеш по-лесен..Аз презаписах 2 предмета .. от 5
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъпи,защо ме изтри или българите вече не се завръщат.
129
5
 
9
 
! Отговори
Нк преди 5 години
Повечето софтуерни фирми в Бг (над 80%) са клонове на западни такива. Българските обикновено правят поддръжка, а истинската творческа дейност се прави в западните. При световна криза българските клонове първи се затварят и Бг остава без доходоносната си индустрия. Това съм го изпитал лично.
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер 130На времето карах една Нова Година с една пакистанка хубавица и си прекарахме много хубаво та повтаряхме близо 3 години. Много къри и дансак изядох та сега ми е любимата кухня! :)))))))
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 127Какъв ти е проблема за да не завериш??
126
0
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Аз имах успех , и по-успех трябваше да взема стипендия на DAAD , която със 150 евро повече от Еразмуса .. На мен дадоха еразмус , а на дебела студентка от която нищо не става с по-малък успей дадоха DAAD.. В резултат на което за бъдни вечер не можах да се прибера и празнувах е един индиец
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До студент ТУ-Берлин 128Айде пак почнахме с конспиративните теории и леенето на куршум. Където и каквото да работиш е все за тях - 372те семейства. С нож и лък в амазонската джунгла и ще си свободен.
124
2
 
3
 
! Отговори
студент ТУ-Берлин преди 5 години
До Анонименза отпускане на стипендия DAAD поставят политически условия , да работиш доброволно за фондация на Сорос и ЦРУ
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Ако не завериш връщаш парите на Еразмуса 3000 евро..
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Я виж какво е Еразмус бе , един семестър в Германски университет , 520 евро на месец . съвсем недостатъчни , общежак ти е 280-350 евро.. Пътища билети , предплата за 3 месеца общежака е за твоя сметка.. Защо много малко българи ходят на Еразмус в Германия тази година от ФМИ само 4 човека .. Германия се заверява много трудно упражненията трябва да си на 70% , домашни задачи , презентации.. Ако не завериш семестъра връщаш парите от ерамуса 300 евро.
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120DAAD - можеш също да провериш! Много мои познати ги ползваха.
120
0
 
7
 
! Отговори
ppp преди 5 години
До АнонименТака е. Не е зле. Не твърдя обратното. Но тук е добре. "Не е зле" не ме устройва. Или да е същото ама да съм чужденец. И малко по-добре да е пак не бих го направил. Трябва да е много по-добре за да отида. Тоест трябва да съм лекар на 1000 лева примерно. Тях ги разбирам и се чудя на акъла на тези които още седят в БГ колкото и да е тъжно. Или общаци/шофьори. Но за програмистите нещата са много различни и все повече хора го осъзнават.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер. 95"А пари на негодници никой , никъде не дава..."Ами балами и родоглупци като теб пълнят гушите с данъците си на парламентарните негодници! Ама със ситно и плитко мислене - до тук.
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120Ерасмус ти плаща месечен приход което пак е вид грант или както и да го наречем. Безплатен градски транспорт е също от огромно значение.
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ppp 144Бирата в централен Лондон е около 6.50. Но когато заплатата стига, имаш собствено жилище което не си напълнил с българи за да ти плащат миргича, не е хич зле. Ако работиш от вкъщи плащаш по малко защото имаш годишен алаоанс защото позваш дома си за офис и тн. Има много пъркове стига да ги знаеш и ползваш.