"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!

Тъгували за семействата си, липсвал им стандарта на живот
197
"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!
Снимка: Reuters, архив

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21 на сто се колебаят. Това показва анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред 4300 българи в над 70 държави на всички континенти.

1/3 от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие. Други причини са свързани със стандарта на живот и това да са близо до семейството и приятелите, пише БТА.

От организацията обявиха, че ще инициират кампания "ЗАвръщането", за да бъдат привлечени тези хора в софтуерната индустрия, където има недостиг от кадри.

"Близо 2 милиона са българите в чужбина и те трябва да чуят, че вече в България могат да имат кариера такава, каквато биха имали където и да било по света", каза председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

През последните 5 години българската софтуерна индустрия се развива с бързи темпове, като през 2017 г. е отчетен ръст на приходите на бранша от почти 20 на сто, а оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това показват данни от Барометъра на състоянието на софтурната индустрия, който Асоциацията изготвя всяка година.

Към момента в бранша са заети 27 000 души, а през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се увеличава с 15 на сто спрямо предходната година, като в тези цифри не са включени специалистите, които работят в други отрасли като банковият, телекомуникациите и други.

Всяка втора софтуерна компания планира ръст от 25 - 50 на сто на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10 на сто ръст на наетите поради липсата на достатъчно кадри.

Същевременно близо 60 на сто от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20 на сто имат необходимата квалификация.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на Асоциацията показва, 2/3 от всички анкетирани, които биха се върнали в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се върнат в родината са в Англия, Германия и САЩ.

"Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лева. Истината е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали. Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в ИТ индустрията в Германия", коментира председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

Любомир Стойчев - един от автор на изследването, който също участва в пресконференцията, коментира повишаването на максималните осигурителни прагове и отражението им върху прогнозите за сектора за 2019 и 2020 година.

Софтуерният сектор е около една пета от цялата ИТ индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, изтъкна Стойчев и посочи, че фирмите от софтуерната индустрията за 2017 г. са платили 70,6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата.

Той направи уговорката, че са изследвани фирми със служители 9 плюс и един милион долара оборот, което означава, че под този праг остават около 2500 компании. С повишението на праговете постъпленията във фондовете ще нараснат още около 15 - 16 млн. евро, което означава, че реалното повишение на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20 на сто.

Дори и компаниите, които работя аутсорсинг, ще бъдат макар и минимално засегнати от промяната.

Председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров заяви, че вдигането на осигурителния праг ще "удари" 148 000 българи не само от ИТ сектора, но и от други браншове и това, по думите му, са хората, които създават огромна добавена стойност. Този данък е данък "успех", заяви Димитров.

Стойчев посочи, че от тези 148 000 по груби разчети през 2019 г. 25 000 ще бъдат от тази индустрия или по-малко от един процент от работната сила в България. Същевременно 3,13 на сто от осигуровките в България идват от тези 25 000 човека, допълни Стойчев и отбеляза, че за 2011 г. те са били 1,69 на сто, което означава, че за пет - шест години тази индустрия почти е удвоила прихода си, а ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да се очаква след седем - осем години те да станат над 10 на сто, изтъкна Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 118 Понеже съм бил и на еразмус и уча в ТУ-Берлин.. ти казвам Германия стипендии и кредити не дава , ако нямаш пари бачкаш учиш. Германия дава само безплатно образование с административна такса 250-300 евро и включва и карта за градския транспорт..
115
1
 
1
 
! Отговори
Инженер. преди 5 години
Инженерите и Програмистите са патриоти ..докато учех имам по един Еразмус в Магаденбург и един KIT Карсруе. Обиколил съм цяла Германия на кръст , ял съм пил съм каси бири с български студенти и в Германия има много малко българи да учат за информатика и инжерство.. В Магденбург имаше един магистър Гей отишъл да върти хомосексуализъм.В KIT имаше много малко българи.. Българите в Германия учат икономика защото лесно. отделно в годината 4-5 ходя на командировки в Германия ..
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 112Да не съм бил че да не знам. Ерасмус не ти ли говори нещо? Българските "знаячи" цена нямат.
113
5
 
31
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Заплатата е важна но има о нещо друго ... в чужбина се чувстваш нормално, хораъя засмяни, системите работят, не се редиш цял ден за да регистрираш кола, всичко е онлайн, хората културни, всичко е чисто и подредено ...Хващате ми мисълта надявам се. Преди години си дойдох на почивка и само като видях Терминал 2, тъмно, сиво, магазините затворени в 9 сутринта? мръсно, полицайте раздърпани и разгащени ...Не мерси БГ, може би ще се видим само като дойда на почивка а до тогава успех.
112
12
 
6
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно :)
111
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнженерПредатели? Що бе? Щото сме решили да се специализираме навън ли? Сед си в България (София) и ми разправяй за IT сектора. Освен него някой друг сектор да е развит в България? Мислиш ли че 200 хил. човека ще изхранят държавата?
110
2
 
3
 
! Отговори
ppp преди 5 години
До АнонименУспех ти желая да ползваш автомобила в ситито. Бил той и служебен. Отпуската и гощавките си ги имам тук. Бирата ми не е 5 паунда. Наем/жилище в хубав квартал са несъпоставими като разходи. Със сигурност е много на кантар чисто финансово къде си по-добре. Сега като добавим фактора семейство, приятели и климат нещата се накланят към България на 100%. Това с работата от къщи и другия тип данъци не го знаех признавам си. 5к паунда трябва да ти е заплатата. Демек 13-та заплата е бонуса
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз се върнахАз се,връщам след 2 седмици, същите притеснения като теб
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Не пиша глупости в Германия стипендии и кредити не дават , обучението е безплатно и това е .. Има Стипендии на Германския народ .. Но такава почти никой не взима , това са изключителни случаи.. В Германски университет никога не пишат най-високата отценка.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 102Глупости пишеш! Стипендий дават та се късат! Сам се стреляш в глезена.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 108Няма как да не сме няд-добрите! Така викаше и правешкия шмекер и накрая - бръмбър таркалящ дарадонка!
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ppp 105Варира, от значение е дали си в Лондон, провинцията или от вкъщи. Ако си в Лондон повечето фирми дават Лондон Ливинг Алауанс което качва доста към дохода. Например, ако работиш от вкъщи плащаш друг тип данъци и пр. Със сигурност мога да кажа че си стотици пъти по - добре от БГ! Също така, нека не забравяме и годишния бонус който може да е от порядъка на 5 хиляди паунда. Служебен автомобил + гориво, платен отпуск 24 работни дни и фирмени пирове/гощавки!
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България сме най-добрите софтуерни инженери - никой не може да се бие с НАС.Затова ще дойдат още инвеститори..
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 104Да, и такъв в Лондон получава между 28-45 хиляди паунда годишно. Един ССТВ оператор, което с скил, получава същите пари 28-40 хиляди - горе долу.
102
2
 
8
 
! Отговори
Швед преди 5 години
Герберастията няма националност и е от абсолютно деградирали типове = бивши комунисти. ( за справка.. виж.. WC Симеонов)
101
0
 
2
 
! Отговори
ppp преди 5 години
До АнонименИмах предвид средна заплата като цяло. Не само за IT-тата. Даже мисля че е по-малко от 40 ама карай.
100
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен системен администратор е работа за човек със средно образование..
99
3
 
19
 
! Отговори
Smoker преди 5 години
Никой няма да се върне!ГЕРБ отменят машинното гласуване в последен опит да спасят режима Борисов!Никой не иска да живее в псевдо герберска демокрация! Долу ГЕРБ!
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99 Много хора пишат но мислят с долната си глава , без да знаят и да са проверили пишат говнобукви .. В Германия стипендии и кредити на студенти не дават , обучението е безплатно но стипендии и кредити не дават.. За да се издържаш или трябва да ядеш парите на баща си , или да да бачкаш.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ppp 100В Лондон е повече от 40 хилки годишно - гаранция! Тури още 25 хилки за Ц/Ц++ с опит. 40 хилки даже малко повече взима системен администратор.