"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!

Тъгували за семействата си, липсвал им стандарта на живот
197
"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!
Снимка: Reuters, архив

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21 на сто се колебаят. Това показва анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред 4300 българи в над 70 държави на всички континенти.

1/3 от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие. Други причини са свързани със стандарта на живот и това да са близо до семейството и приятелите, пише БТА.

От организацията обявиха, че ще инициират кампания "ЗАвръщането", за да бъдат привлечени тези хора в софтуерната индустрия, където има недостиг от кадри.

"Близо 2 милиона са българите в чужбина и те трябва да чуят, че вече в България могат да имат кариера такава, каквато биха имали където и да било по света", каза председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

През последните 5 години българската софтуерна индустрия се развива с бързи темпове, като през 2017 г. е отчетен ръст на приходите на бранша от почти 20 на сто, а оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това показват данни от Барометъра на състоянието на софтурната индустрия, който Асоциацията изготвя всяка година.

Към момента в бранша са заети 27 000 души, а през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се увеличава с 15 на сто спрямо предходната година, като в тези цифри не са включени специалистите, които работят в други отрасли като банковият, телекомуникациите и други.

Всяка втора софтуерна компания планира ръст от 25 - 50 на сто на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10 на сто ръст на наетите поради липсата на достатъчно кадри.

Същевременно близо 60 на сто от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20 на сто имат необходимата квалификация.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на Асоциацията показва, 2/3 от всички анкетирани, които биха се върнали в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се върнат в родината са в Англия, Германия и САЩ.

"Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лева. Истината е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали. Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в ИТ индустрията в Германия", коментира председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

Любомир Стойчев - един от автор на изследването, който също участва в пресконференцията, коментира повишаването на максималните осигурителни прагове и отражението им върху прогнозите за сектора за 2019 и 2020 година.

Софтуерният сектор е около една пета от цялата ИТ индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, изтъкна Стойчев и посочи, че фирмите от софтуерната индустрията за 2017 г. са платили 70,6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата.

Той направи уговорката, че са изследвани фирми със служители 9 плюс и един милион долара оборот, което означава, че под този праг остават около 2500 компании. С повишението на праговете постъпленията във фондовете ще нараснат още около 15 - 16 млн. евро, което означава, че реалното повишение на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20 на сто.

Дори и компаниите, които работя аутсорсинг, ще бъдат макар и минимално засегнати от промяната.

Председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров заяви, че вдигането на осигурителния праг ще "удари" 148 000 българи не само от ИТ сектора, но и от други браншове и това, по думите му, са хората, които създават огромна добавена стойност. Този данък е данък "успех", заяви Димитров.

Стойчев посочи, че от тези 148 000 по груби разчети през 2019 г. 25 000 ще бъдат от тази индустрия или по-малко от един процент от работната сила в България. Същевременно 3,13 на сто от осигуровките в България идват от тези 25 000 човека, допълни Стойчев и отбеляза, че за 2011 г. те са били 1,69 на сто, което означава, че за пет - шест години тази индустрия почти е удвоила прихода си, а ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да се очаква след седем - осем години те да станат над 10 на сто, изтъкна Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
24
 
! Отговори
ssss преди 5 години
и да взимаш хубави пари в БГ все си е кочиняк, аз бях така, сега съм в Холандия, стандарта ми падна, но ми е много по-спокойно и подредено, държавата те подкрепя, може да разчиташ на полиция и здравеопазване
95
5
 
10
 
! Отговори
ppp преди 5 години
Хора не взели един лев от работа с компютър през живота си нека не коментират. Статията е на 100% вярна. А тия фантасмагории с по 200 и 300 к заплати на запад стартово ги разправяйте на баба си. Ако ставаш за Гугъл може и да ги вземеш. Но за такава заплата всеки западняк напуска страната си директно. Средната заплата в Лондон е ~40 паунда годишно. Аз за Гугъл не ставам. Като остарея и трябва някой да ми сменя пелените тогава може и да се замисля за напускане на България.
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Студент ИТ 84Само че това което ти го дават са пари ей така за харчене. Плащат ти квартира, сметки и получаваш стипендия. Да работиш за опит но си на 100% подсигурен за да не се притесняваш допълнително. А в БГ с какво си подсигурен, с мошеници-работодатели и безхаберна администрация!
93
0
 
5
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
До Швестера,Не ***, в БГ съм си, програмирам си вкъщи(не е София) на C++/Node за западна фирма, имам си ЕООД, плащам си данъци и накрая като тегля чертата се очертават 6К+ левас-чистас.
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IТ у нас заплатата все е... висока!В тази статия се усеща вопъла на БКП - лъжа, лъжа и само ЛЪЖА! Айде връщайте се за по "висок" стандарт на живот и кариера в България! Повечето ИТ та на запад си бачкат от вкъщи, къщи/апартаменти закупени от тях - луксозни, получават стотици повече отколкото в България и разполагат с много повече свободно време от същите в България. Повечето обикновени работници са със стандарт на живот стотици пъти по добре от БГ! Хората се връщат, разочароват се и се махат
91
7
 
8
 
! Отговори
Инженер. преди 5 години
Кой колко взимал , взима - вие няма да ги вземете - вие сте лош материал негодници .. Където и да бегате и да ходите ще си останете негодници.. А пари на негодници никой , никъде не дава... Ако имате малко ъкъл в главата , ще се напънете и ще станете и вие програмисти и инженери.. И няма да мрънкате ..
90
1
 
2
 
! Отговори
До Мюмюн преди 5 години
До Мюмюнвъимаш такива пари като караш такси, нали? повечето такива като вас, явно са някъде в чужбина, но работи като скот я с такси я като чистач или келнер и като се върне тук се прави на най-преуспелия.
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До jendos - датчанина за един час работа получава средно 85 лв,, а бугаррски 8,50 лв! кво сравнявате бе?! детето преди 4 години взимаше бруто 4 ооо лв. , сега работи на 550 евро надница във Франция!
88
1
 
32
 
! Отговори
аз се върнах преди 5 години
Тази година с двете деца и жената. Някои неща са по-хубави там, други - тук. Нетната ми заплата тука е малко по-ниска от нетната ми заплата там, парите стигат за повече неща тук, но пък стандартът не е само покупателна способност.Само ме притеснява, че един куп българи се държат като ромеи. А ромеите са станали много нагли.
87
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Програмист , инженер и физик от всеки не става , иска мислене , а мисленето трудно дело - тука има някаква завист от страна лошия материал който не става..
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАК ДА ВЯРВАМЕ НА МЕДИИТЕ, КАТО САМО ФАНРТАСМАГОРИИ И ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ. ЧАК ТАКИВА ШАРАНИ НЕ СМЕ БЕ! САМО С ИНИЦИАТИВИ И РЕКЛАМА НЕ СТАВА, ТРЯБВА ДА ОПРАВИТЕ ЗАПЛАРТИТЕ НА ХОРАТА! АКО ЩЕТЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ, ТОЙ ЖИВОТЪТ ВИ УЧИ ВЕЧЕ НА ТОВА, ПОНЕ НЕ НИ ДОСАЖДАЙТЕ И ДРАЗНЕТЕ!
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ABE ОТКОГА СТАНАХТЕ НАУЧНО ФАНТСТИЧЕН ОПРТАЛ?:))))))))
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гадно управление в България - ИТ в чужбина. Айде чао. Римляните да ви дадат данъци сега.
83
17
 
17
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Предатели проклети много подценявате България..В София има много силен IT сектор.. В Германия само клъстерите на Берлин и Щутгард-Карлсруе са по силни .. Разни големи градове като Мюнхен и Дюсерлдорф са гола вода , скъпотия и малко пари.
82
7
 
30
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Ако на програмирането не му викаш образование и наука, незнам на кое ще кажеш. Истината е че може да се изхрани държавата от това, абсолютно чиста индустрия, без отрови, без химикали. Но повечето бг ИТ чорбаджии, като се видят с някой леф, купуват лимузина, имот/офис на центъра, хотелче и т.н. Вместо да си разширят бизнеса.
81
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, програмистите няма да изхранят държавата. Ако няма промишленост образование и наука нищо не става
80
29
 
10
 
! Отговори
Студент ИТ преди 5 години
В България е по-добре , в Германия на студентите не плащат пари работят за минималното заплащане 10-13 евро.. Студент ли си толкова.. и имаш ограничение 20часа на седмица.. В България никой не гледа какъв си , и се изкарват повече пари 2000-3000лв. няма ограничение колко часа ще работиш.В Германия с тези пари щях да карам колело , а тука карам старо audi a3 ,,,
79
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям проблем са не ит-тата, ромите или емиграцията, а огромния брой чантаджии и шапкари. Нищо не могат, нищо не правят, смръдльовците прости, само мрънкат. Бай *** Ориенталеца се ъпгрейдна с пакет съветски дебилизъм, а сега и с опция интернет достъп и стой та гледай.
78
3
 
39
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
От човек работещ в ИТ, никога ама никога не работете за българин. Пък дори и той да се само управител на западна фирма. Учете, намерете си отдалечена работа директно с чужда фирма. Е*бете ги българските чорбаджии изедници изодзадзе. Аз така направих и си вземам еуропейска заплата в НЕ столицата. 6К+ левас.
77
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак донякъде платена статия.Не си играйте с носталгията-изживейте я,направете сравнение между реалността у нас и реалността навън.Далеч от близките е трудно,но когато се сблъскаш с родната"действителност"на не обективно отношение,връзки,чалгаризация се чудиш-какво правя тук-има още много да се работи за развитието на обществото и съзнанието му...не е само до доходи..