Българската трапеза: Родното пред чуждото

Днес се провежда Денят на българския производител
29 ное 2018 09:50,
7
Българската трапеза: Родното пред чуждото
Снимка: Булфото

Според проучване за съотношението между българските и вносните хранителни стоки, направено в търговските вериги в България, има значителен ръст в продажбата на родни продукти.

Между 80 и 100% от предлагания хляб се произвежда у нас, близо 80 на сто от колбасите във веригите са български, а до 75 на сто достига делът на българските млечни продукти.

В същото време намалява делът на предлаганите във веригите български имитиращи млечни продукти, отчитат от Агроведомството.

През днешния ден, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети големи търговски вериги в София и Пловдив, където ще се проведе Ден на българския производител, предаде БНР.

Събитията са част от кампанията на земеделското министерство: "Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!".

Целта на кампанията е да се акцентира върху българското земеделско производство, като се приканват потребителите да избират български стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
С епитета "родното" се внушава качество на продуктите. Купуването особено на съестни продукти трябва да става с повишено внимание и знание за съставките им.И "родни" производители влошават продуктите с добавки, вредни за здравето. Нужно е ограмотяване на голяма част от населението, за да купува само изцяло натурални и добре преработени продукти. Купувачите могат да повлияят на качеството като пренебрегнат вредните "родни" продукти.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз НАИСТИНА не разбирам КАКВО ПРАВЯТ ПО ЦЯЛ ДЕН ДЕПУТАТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА!?
5
0
 
14
 
! Отговори
няма лошо преди 5 години
Ще предпочета нашенското тогава когато спрат да блъскат тая ГМО-соя навсякъде и във всичко!Палмовото масло се слага и в сирене,и в масло,и в кисело млеко,и в бонбоните!Изкуствени подсладители-навсякъде!Навсякъде мерак за луда печалба!И не е само с храната,с всичко е така!И цялата тая простотия започва да ми идва в повече!
4
0
 
14
 
! Отговори
Всичко е пари преди 5 години
Истината е, че няма как масовите храни да са хем качествени, хем здравословни. Така е навсякъде. Естествено, по-високата цена не е гаранция за качество, но е необходимо условие, затова човек трябва да пазарува внимателно.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой някога ... правил ли е хляб? Защото ако е правил, знае, че след 4 часа, този хляб е вече "не толова добър". Нормално е, да се предпочита родния, въпреки, че не знам, дали има и 5 пекарни в страната, които си заслужават. За сушените месе - сори, ама Италия и Франция имат неща, които са светлинни години напред. Алкохол? ХАХхахахахахахах.Сирена - ами повечето българи, набор 90 и нагоре, такова нещо не са яли.А да не казвам, че месето ... Някой ял ли е родно телешко, а не говеждо скоро, а?
2
1
 
15
 
! Отговори
Не съвсем преди 5 години
Българският ни хляб и лютеницата ги обичам, ама колбасите са пълни ***.От кренвиршите в България може човек да се разболее и умре.Някои кисели млека и млечни салати, ги продават вкиснати, с фалшиви етикети за годност. Знаете ли, че в Германия, може да осъдите фирма за подобно нещо? Българският производител гледа да печели за сметка на здравето на хората. Така че да не се перчат бъргарските бизнесмени, че са голяма работа. Народът избяга. Какво ли се произвежда в България вече??
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз предпочитам българското, но не на всяка цена. Преди да взема нещо чета задължително етикетчето. Ако си даде човек труда да го направи ще узнае, че повече от половината хлебни изделия са бъкани с Е-та. Затова купувам само хляб на който пише: брашно, мая, вода, сол.