Миньори на протест: Ние не замърсяваме България!

Работниците искат гаранции за работата в комплекса
29 ное 2018 16:30, Красимир Ангелов
18

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протест на миньори и енергетици от Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" се проведе в столицата. Хората искат държавата да им гарантира работата в комплекса, който е пред финансов колапс.

Още по темата

Протестиращите се опасяват, че заради ограниченията на допустимото замърсяване с въглеродни емисии ще останат без работа. В сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова ги увери, че държавните предприятия ще продължат да работят нормално.

Тя уточни още, че се очаква към тях да се получи безсрочно изключение от новите екоправила. Държавният глава Румен Радев също коментира темата.

В свой пост във Facebook той сподели, че България подкрепя споразуменията за климата и за опазването на околната среда, но същевременно мерките следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености. Радев заяви, че България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката.

Протестът днес преминава в шествие, което ще мине през основни министерства като това на икономиката, енергетиката, околната среда и водите. Ще мине през КЕВР и през представителството на Еврокомисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Мега миньор преди 5 години
...колегата..постоянна суровина. От софето ли си невежо...сигурно...потен вода пил ли си...а там смога как е ...чистичко ли ти е ...дишаш ли чист въздух...а така...тука смог не сме виждали...мислиш ли че един град с индустрията си и автомбилите цапа по малко. *** народ израстнал в семейство на работници бедняци и гордо се наричаме отрудени селяци...вместо да си пазим независимостта и да продаваме...ооо да продаваме ток,ние искаме всичко да затрием. Софиянче затваряме ги и от10 да 18 си без ток
14
2
 
5
 
! Отговори
Мега миньор преди 5 години
Хитреци плесвам ва на ред и на нашенски сленг...платени а...палячоо работим тук и живеем тук ...искаме си работните места. Оня щял да се захранва с фотоволтаици...виж как пече на вън...доста киловати имаш за днес. Може ли да имаме ресурс,богатство за 60 години напред и сами да го прецакаме. Искаш газ и чистичко ли и батерийки ли...да плащаш на путин и араби и всяква *** ли. Защо германия и всички други не се отказват...щото знаят цената и ползата от тези въглища. Най евтината и както каза...
13
2
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Докато не скочат хората, на (евро)чиновника няма да му дойде акъла.
12
2
 
10
 
! Отговори
C преди 5 години
Има инсталации за пречистване на изхвърленото от горенето на въглища. Не че вярвам във мантрата за лошия карбон. Животът ни е на база карбон: обмяна, фотосинтеза.. всичко е благодарене на този природен газ. Въглищата са евтин и постоянен източник на ток, имат голямо енергоотдаване. Възобновяемата енергия е с много падове и пикове които енергийните мрежи не могат да издържат. Затова трябва да има ПОСТОЯНЕН източник - въглища или атомна иначе отиваме в каменната ера. За сега е така.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали герб са големи еколози и вдигнаха данъците за старите коли и въведоха рекета "Бонус-малус". Мутрите от 90-те нямаха толкова фантазия да измислят такива рекети.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рудника има автобуси дете малоумно !С какво мислиш че се движим до работа ?С каруци ?
9
9
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А кой ви плати автобусите?
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тец 2 е държавен мамоумници !Какви американски тецове *** ?!
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че с какви униформи трябва да бъдем ?Всички сме биле нощна смяна и директно от мините идваме в София !Ако фалират мините чак в София ще усетите !Ние си пазим хляба!
6
8
 
11
 
! Отговори
Ония дето убиха Исус преди 5 години
Целта на квотите и съответно огромните глоби за мръсен въздух, както и забраната за горене на дърва, и въглища е само една - да купуваме скъп газ от Израел - за да обогатяваме евреите! Това е добре да се знае.
5
14
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Точно заради тия от американските тецове цената на тока е висока !!! Никаква подкрепа за американските слуги !!!
4
4
 
15
 
! Отговори
Нова Загора преди 5 години
Зелена енергия в България няма!Елате и вижте инсталацията за биогаз на фирма Градус в Нова Загора. Градът вони. Институциите си прехвърлят отговорността по сигналите за миризми като горещ картоф и потъват в бюрокрация без реално да решат проблема. В България всичко е в интерес на парите, но не и за опазване на околната среда.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До gkhkДа се залита в еко фанатизъм е глупаво и пагубно, но тук имаме другата крайност. Така е въглищните електроцентрали са проблем, те замърсяват прекалено, а в същото време не са достатъчно ефективни. Въпроса днес е че тълпата диктува дневния ред, няма разум, няма стратегия, раздаваме пари, привилегии и утопични надежди. Въобновяема енергия в комбинация с ядрена така са идеалния микс, само първото към днешна дата е невъзможно да ни задоволи енергийните нужди.
2
10
 
16
 
! Отговори
gkhk преди 5 години
Опазването на климата и въглищата са взаимоизключващи се. Фосилните горива са големият замърсител в света и най-мръсната част от тях са въглищата. Професията миньор е отживелица. Идва времето на възобновяемата енергия и ролята на държавата е да създаде стимули за навлизането на фотоволтаици, вятърни централи, геотермална енергия и електромобили. Това е бъдещето. Сами избираме дали да бъдем сред пионерите в проямната или да останем в групата на изостаналите, с отровени земи, въздух и води.
1
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това ако не е платен протест? Само им вижте униформите.