Обрат? Три пъти по-малко удостоверения за български лекари за чужбина

В столична болница задържат младите със заплата от 2000 лв.
29 ное 2018 15:45, Анисия Иванова
73

Три пъти по-малко удостоверения, нужни на българските лекари да работят зад граница, са издадени от Министерството на здравеопазването през последните 10 години.

От 655 през 2008 г. до 222 за 2017 г. Проблемът с миграцията на медицинските кадри обаче остава сериозен.

В края на обучението си д-р Вероника Бачева е на кръстопът. Да остане да лекува у нас или да търси професионалната си реализация навън.

"Това е като монетата и двете ѝ страни, от едната страна е семейството и родината, а от другата страна стои високото заплащане – специализираната апаратура, която се предлага извън България", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Независимо от възможностите пред д-р Илиева, пътят за нея е един: "Изборът винаги е бил да се развивам в България, няма нещо по-ценно от това да работиш в родината си, да се грижиш за собствения си народ, да си близо до близките си".

Ръководството на МБАЛ "Св. София" в столицата залага предимно на млади кадри. Задържат ги с по-добри условия на труд и повече средства. Там младите лекари започват с основна заплата 2000 лева.

Една от възможностите за развитието на медицинските кадри е разкриването на нови болници и отделения, където те да работят със съвременна апаратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Видял преди 5 години
Позната на дъщеря ми лекарка която работеше в Бърза помощ замина за Франция- веднага заплата 5000 евро.Местните завършващи искат 15000
65
1
 
0
 
! Отговори
BG France преди 5 години
BG. lekar vav France,dargavna bolnica 5500E na mesec,Chastno zavedenie 15000-20000E na mesec sled danak.
64
0
 
1
 
! Отговори
a1 преди 5 години
Това да не е платена реклама. Като знам как се започва в България, ако не си от семейство на лекари посмъртно не можеш да се доредиш за специализация!
63
3
 
5
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 5 години
10 години не съм се прибирал. Нямам и намерение да го правя! Имам сериозен проблем с факта, че ще трябва да работя за децата на комунистическите "активни борци"... Много сериозен проблем! Имам проблем и с това, че ще храня чедата на комунисто - антикомунисти, които до вчера бяха управляващи, а днес са бивши преследвани... Тогава не ги харесвах изобщо. Сега ги харесвам още по - малко.
62
3
 
4
 
! Отговори
от долния преди 5 години
За какво си ми сложил минус бе, рапан? Помнишли каква беше ситуацията? СДС се беше компрометирало тотално - оказаха се крадци, свързани по пряк или косвен път с ДС. Комунистите бяха на власт. Успяха да договорят няколко свръхпроекта с Русия и за това ЕС им отряза душите. И на нас заради тях. А проектите бяха супер печеливши! За големия шлем говоря! И на хоризонта се очертаваше новата сила ГЕРБ, собственост на мутра, пазил Живков и Царя, с дялове в мафиотски начинания навсякъде! СЛЕДВА
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е заминал от добро във чужбина. Аз лично си тръгнах точно когато започна да се очертава победа на Борисов на идващите избори - не можах да преживея, че мутра ще управлява България...
60
0
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
Какво е "вчера миналия месец"? Вчера ли е или преди месец?
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До52. В Германия може да си хирург чирак и да въртиш скалпела като сандокан за 5 000?, но като си в Бг. Ставаш доктор на служба за 3000лв. Без да работиш.
58
6
 
10
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Задавате ли си въпроса , че 60-70% от учещите медицина са изключително богати хора , и те нямат никаква нужда от пари. Родителите им имат болници , фабрики , фармацевтични фирми.. Вчера миналия месец един колега се дипломира и баща му , подари фабрика.. имал 3-4 едната е подари на сина при завършването.. Та нещата са в тази линия..
57
2
 
9
 
! Отговори
гост (продължение) преди 5 години
Ми то стана ясно вече и на най-бавнозагряващите, че нещата отиват на "изуй ***" и че няма кой да работи за мамините-сладки ***, чиито бащи ДС-агенти си разпределиха България. Не всички от тях стават и могат да избягат в Австрия и Швейцария. А и там готови пари лесно се харчат особено от некадърници и наркозависими. Така, че народе стой си тука, всичко е точно! Славно бъдеще ни чака! България на три морета... ама под друго име!
56
1
 
7
 
! Отговори
гост (продължение) преди 5 години
5. И накрая, елате да снимате, ама със скрита камера, в една болница в провинцията, защото адът на здравеопазването е там.Горе-долу, от началото на годината, гледам, че редица сайтове и медии са поели бодра кампания по убеждаването на все още останалите млади (и не дотам) хора да остават в България, понеже видите ли "нещата били добре" или ако не били, то щели да се оправят. То се напомня за: роднини, семейство, приятели, "камъкът си тежи на мястото", "вкъщи и стените помагат"...
55
2
 
7
 
! Отговори
гост (продължение) преди 5 години
3. Има една немалка прослойка лекари, които са потомствени, и за които парите наистина не са голям проблем, защото мама и тати доволно са ги натрупали. За съжаление по-голямата част от българския народ не може да разчита на подобни спестявания.4. Не съм сигурен, но ми се струва, че клиниката от репортажа е дентална. Такъв тип болници не могат да се нарекат "предствителна извадка", понеже основните здравни проблеми за българите засягат сферата на дейност на кардиологиите или онкологиите.
54
1
 
9
 
! Отговори
гост преди 5 години
1. Репортажът е заснет на работното й място. Тя е напълно наясно, че шефовете й ще го гледат още същия ден, след като се излъчи. Естествено, с колежката й ще разтягат локуми от типа "Приказки под шипковия храст".2. Колко дена трудов стаж има това момиче? Какво е разбрала тя от живота и от работата? Интервюирайте я 5-6 години по-късно, особено след като разбере, че шефовете на болницата (също лекари като нея) вземат 50х заплата й. Всъщност ще я интервюирате, ако въобще я немерите в България!
53
3
 
17
 
! Отговори
Завършила 2018 преди 5 години
Медицинска сестра или лаборант- колко е заплатата мислите?ДКЦ-11 София -450 лв. чисто -2 смени без събота и неделяПирогов- 650 лв. чисто -1 или 2-ра смяна, дневна-нощна, събота- неделя ИСУЛ- 620 лв . чисто- 1 или 2-ра смяна, дневна-нощна, събота- неделяЧастни кабинети и болници 700-1100-много работа , работиш за 3-***. осигуряване върху 560 другите на ръка Каква България, каква родина.СПАСЯВАЙТЕ СЕ.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си вече със специализация майстор хирург въртиш скалпела като сандокан двата ножа.. Тогава взимат повече от 7000 евро дори 10 000 евро Колко остават чисто не знам
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3500 евро е заплатата в Германия на току що завършил медицина лекар - в Германия му викат "лекар асистент" или чирак.. Можеш да си бъдеш цял живот чирак , а можеш да работиш и учиш за специализация..
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проверете в Германия най високите заплати са на лекари архитекти и да не ги изреждам всички.
49
5
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
На д-р Вероника Бачева такъв кунилингус ще и извъртя, че ще вие като пиринска мечка :)))
48
1
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
До БГ не се промениВ ЕС няма приравнителни изпити за лекари, бе многознайко. И не само за лекари, за сестри, стоматолози, фармацевти, архитекти, инженери... - най-много някъде апостил на дипломата да искат.
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моята внучка завърши с пълно отличие със златен медал, национална диплома приета беше в с у в ту но избра да учи в Германия. Мотиви в БЪЛГАРИЯ може да те приемат и с тройка, затова ни управляват КАЛИНКИ.