След 10 ч.: НС прие Бюджет 2019, Горанов - оптимист

Манолова няма да ползва кола на НСО, НИМХ отива към МОН
Обновена: 29 ное 2018 23:02 | 29 ное 2018 20:20, Веселина Йорданова
27
След 10 ч.: НС прие Бюджет 2019, Горанов - оптимист
Снимка: БТА

След близо 10 часа дебати парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2019 г.

В заключение финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е оптимист за неговото изпълнение, защото, обясни той, нашето общество следващата година ще бъде по-успешно и по-богато, предаде БТА.

Още по темата
Министърът благодари на партиите, които са подкрепили текстовете, и на тези, които са имали алтернативно виждане. Законът за държавния бюджет представлява една прогноза, която за мен за следващата година е добра, подчерта той. Колегите имаха различна визия как да се разпределят разходите, добави той по отношение на опозицията. Но това е отношението на изпълнителната власт, тя има по Конституция запазения периметър да определи чрез разходите на бюджета своето виждане за политика, завърши Владислав Горанов.

ДДС остава 20 на сто и догодина, запазва се плоският налог. И тук БСП и управляващите спориха по предложенията на левицата, които в крайна сметка бяха отхвърлени. Това предизвика и коментара на Георги Гьоков, който упрекна мнозинството, че се държи "също като Мария Антоанета, тази френска жена, която като й съобщават, че хората се бунтуват, защото няма хляб, тя казва - като няма хляб, да ядат пасти. Тя беше свалена по време на Френската революция".

Служебните правоотношения на държавните служители, упражнили правото си на пенсия, се прекратяват с едномесечно предизвестие, реши парламентът. Изключение ще се прави за тези, които са назначени по заместване и при споделено изпълнение на длъжността. Въпросът е дали има кандидати в трудоспособна възраст за тези места, коментира Гьоков и предупреди: "Рискувате да обезкървите администрацията с хора, на които е разчитала".

Парламентът отне и правото на омбудсмана Мая Манолова да ползва кола и шофьор на НСО. Предложението на ДПС да не се отнема това право на омбусмана, получи подкрепата на БСП и завихри скандал в залата. В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов каза, че свалят Манолова от кола на НСО и й отнемат шофьора. Седмица по-късно в отговор омбудсманът проведе мобилна приемна във влака София - Варна.

"Ако случайно няма кола, мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание можем да ѝ предоставим след ремонт", заяви шефката на бюджетната комисия и депутат на ГЕРБ Менда Стоянова и допълни "не смятам, че най-популярният човек в държавата, най-обичаният от потиснатите народни маси човек трябва да бъде пазен“. Стоянова акцентира, че не е нужно Манолова да се вози във влака или автобуса, защото бюджетът на омбудсмана за догодина е 3,2 млн. лева. "От тях само 2 млн. са за персонал. Останалите пари са отпуснати за издръжка, има и за шофьор, и за кола", каза още Стоянова.

Червеният депутат Георги Гьоков видя пък в изказването на Стоянова завист заради популярността на омбудсмана. "Може да ви дърпат ушите, г-жо Стоянова, защото за вас най-популярният човек трябва да е министър-председателят“, заяви соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Той предложи текстовете да се допишат и да се отнеме правото на НСО кола и на столичния кмет, защото Йорданка Фандъкова също е обичана. В крайна сметка мнозинството отхвърли предложението.

От 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от основно звено при Българската академия на науките /БАН/ се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Отхвърлено беше предложението на БСП в закона да се запише специална разпоредба, че тези служители на института, които искат, могат да останат в БАН. От левицата посочиха, че 15 хабилитирани лица са заявили желание да останат в БАН. Не беше прието и предложението на социалистите за четиригодишен срок за разделяне на имуществото между БАН и НИМХ.

Депутатите и майките на деца с увреждания постигнаха консенсус по спорните текстове в законопроекта за личната помощ. Това стана на среща в парламента на представители на протестиращите майки, председателите на бюджетната и на социалната комисии Менда Стоянова и Хасан Адемов, и омбудсмана Мая Манолова.
Предстои следващата седмица в пленарна зала да гледат законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ. Утре сутрин парламентарната комисия по труда и социалната политика ще прегласува спорните текстове.

В системата на образованието работните заплати се увеличават с 20% от догодина. От 1 януари минималната основна работна заплата за директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 1140 лв., на заместник-директор - 1065 лв., на педагогически специалисти - 920 лв., на старши учител и старши възпитател - 955 лв. и на главен учител и главен възпитател - 1005 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московски уби сина си и месеци наред се показваше пред медиите да коментира разни теми скяаш нищо не се е случило, какво различно очаквате от тоя сплескан грозник?
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всичкото отгоре и очи има да говори.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управлващите са духовно бедни хора, при това крайно неграмотни, този път ще има наказателен вот значи ако ми затрябва омбудсман да я гоня по влаковете ай сиктир отука ве *** си плати наема първо на кръстника си.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанчо, гражданино за европейско развитие, ехооо. В Европа когато прокуратурата води разследване срещу висш държавен служител, последния си подава оставката за да не пречи на разследването. Баси наглия ***, днеска се прави сякаш е обърнал някаква нова страница и нищо не е станало.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10ч. нарда прие...
1
0
 
19
 
! Отговори
нашето??? преди 5 години
Нашето общество няма да бъде нито по- богато, нито по- успешно.Управляващите и държавната администрация ще се нагушат с още повече пари.Велев и Домусчиев ще продължат с геноцида над работещите.