След 10 ч.: НС прие Бюджет 2019, Горанов - оптимист

Манолова няма да ползва кола на НСО, НИМХ отива към МОН
Обновена: 29 ное 2018 23:02 | 29 ное 2018 20:20, Веселина Йорданова
27
След 10 ч.: НС прие Бюджет 2019, Горанов - оптимист
Снимка: БТА

След близо 10 часа дебати парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2019 г.

В заключение финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е оптимист за неговото изпълнение, защото, обясни той, нашето общество следващата година ще бъде по-успешно и по-богато, предаде БТА.

Още по темата
Министърът благодари на партиите, които са подкрепили текстовете, и на тези, които са имали алтернативно виждане. Законът за държавния бюджет представлява една прогноза, която за мен за следващата година е добра, подчерта той. Колегите имаха различна визия как да се разпределят разходите, добави той по отношение на опозицията. Но това е отношението на изпълнителната власт, тя има по Конституция запазения периметър да определи чрез разходите на бюджета своето виждане за политика, завърши Владислав Горанов.

ДДС остава 20 на сто и догодина, запазва се плоският налог. И тук БСП и управляващите спориха по предложенията на левицата, които в крайна сметка бяха отхвърлени. Това предизвика и коментара на Георги Гьоков, който упрекна мнозинството, че се държи "също като Мария Антоанета, тази френска жена, която като й съобщават, че хората се бунтуват, защото няма хляб, тя казва - като няма хляб, да ядат пасти. Тя беше свалена по време на Френската революция".

Служебните правоотношения на държавните служители, упражнили правото си на пенсия, се прекратяват с едномесечно предизвестие, реши парламентът. Изключение ще се прави за тези, които са назначени по заместване и при споделено изпълнение на длъжността. Въпросът е дали има кандидати в трудоспособна възраст за тези места, коментира Гьоков и предупреди: "Рискувате да обезкървите администрацията с хора, на които е разчитала".

Парламентът отне и правото на омбудсмана Мая Манолова да ползва кола и шофьор на НСО. Предложението на ДПС да не се отнема това право на омбусмана, получи подкрепата на БСП и завихри скандал в залата. В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов каза, че свалят Манолова от кола на НСО и й отнемат шофьора. Седмица по-късно в отговор омбудсманът проведе мобилна приемна във влака София - Варна.

"Ако случайно няма кола, мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание можем да ѝ предоставим след ремонт", заяви шефката на бюджетната комисия и депутат на ГЕРБ Менда Стоянова и допълни "не смятам, че най-популярният човек в държавата, най-обичаният от потиснатите народни маси човек трябва да бъде пазен“. Стоянова акцентира, че не е нужно Манолова да се вози във влака или автобуса, защото бюджетът на омбудсмана за догодина е 3,2 млн. лева. "От тях само 2 млн. са за персонал. Останалите пари са отпуснати за издръжка, има и за шофьор, и за кола", каза още Стоянова.

Червеният депутат Георги Гьоков видя пък в изказването на Стоянова завист заради популярността на омбудсмана. "Може да ви дърпат ушите, г-жо Стоянова, защото за вас най-популярният човек трябва да е министър-председателят“, заяви соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Той предложи текстовете да се допишат и да се отнеме правото на НСО кола и на столичния кмет, защото Йорданка Фандъкова също е обичана. В крайна сметка мнозинството отхвърли предложението.

От 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от основно звено при Българската академия на науките /БАН/ се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Отхвърлено беше предложението на БСП в закона да се запише специална разпоредба, че тези служители на института, които искат, могат да останат в БАН. От левицата посочиха, че 15 хабилитирани лица са заявили желание да останат в БАН. Не беше прието и предложението на социалистите за четиригодишен срок за разделяне на имуществото между БАН и НИМХ.

Депутатите и майките на деца с увреждания постигнаха консенсус по спорните текстове в законопроекта за личната помощ. Това стана на среща в парламента на представители на протестиращите майки, председателите на бюджетната и на социалната комисии Менда Стоянова и Хасан Адемов, и омбудсмана Мая Манолова.
Предстои следващата седмица в пленарна зала да гледат законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ. Утре сутрин парламентарната комисия по труда и социалната политика ще прегласува спорните текстове.

В системата на образованието работните заплати се увеличават с 20% от догодина. От 1 януари минималната основна работна заплата за директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 1140 лв., на заместник-директор - 1065 лв., на педагогически специалисти - 920 лв., на старши учител и старши възпитател - 955 лв. и на главен учител и главен възпитател - 1005 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Проблема който вечно преди 5 години
Министъра благодари на кръстника за апартамента. Наглост безгранична. Подай си оставката бе мухал зелен. Лобира за Малус Малус, хванаха те как точно те корумпират, какво чакаш, в изнасилване и педофилия ли да те уличат? Подай си оставката.
25
0
 
1
 
! Отговори
Горанов преди 5 години
Министърът който декларира метода на своето корумпиране дава мнение :)))
24
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 5 години
Май не четеш: омбутсмана има 1,2 милиона лева от общо 3,2м. дадени И за издръжка, от които 2м. са за персонал. Значи, има достатъчно за да не ходи по влаковете. "Останалите пари са отпуснати за издръжка, има и за шофьор, и за кола", каза още Стоянова.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
zashto samo se obsajda apartamenta na Vladi....nikoi ne pita za imotite i miliardite na hidroinjinera...agent na DS i KGB...pochetniq predsedatel na etnicheskata partiq??????????
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21За това че не си получил апартамент като господин Горанов причината си е абсолютно в теб. Като не можеш да свършиш услуги на кума си каквито върши господин Горанов на кръстника на децата му и да му спестиш милиони данъци, няма как да получиш апартамент за пожизнено ползване.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе и аз имам кум който е предприемач и милионер и кръстник на децата ми, ама освен няколко кутии бонбони и бутилки с уиски нищо друго не съм получил от него, за апартаменти като този на Горанов изобщо да не говорим.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя корумпиран чиновник получил подкуп от 250 хил евро пред очите на цяла България още ли не е в ареста?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той защо не е подал оставка. Не пречи ли служебното му положение на следствието.
18
2
 
7
 
! Отговори
спирачната течност преди 5 години
ОСТАВКА НЕЗАБАВНО ОСТАВКА мошенници долни
17
1
 
7
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Дано му стигне за апартамент.Че както се оказа си няма и трябва да живее в чужд.
16
3
 
8
 
! Отговори
Жалко… преди 5 години
За жалост след всичко това, което се случва и Белене у турски поток отиват на кино...
15
1
 
14
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
... И ква беше файдата от това, левицата да не участва в "кворума" хахахаааа.....БЮДЖЕТА СЕ ПРИЕ. А КОМУНЯГИТЕПАК СЕ ДОКАЗАХА, КАТО. САБОТЬОРИИ КОНСПИРАТОРИ ЗА СМЕХ НА НАРОДА!РЕЗИЛ.. И БЕЗСИЛИЕ!!!!!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом първа точка в бюджет 2019 е колата на Мая, значи и за тоалетна хартия няма да остане. Сега да чакаме някоя злободневка по новините, че да не става дума за бюджет повече.
13
3
 
14
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Разбира се че ще бъде оптимист. Строежа на палата му продължава. На Цветанов дъщерята в световната банка. Каракачана натрупа доста с продажби на БГ Гражданство. След година две онази дама която вкараха в затвора ще съди България в Страсбург заради мизерните условия но тези които изброих няма да плащат.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз да бях с доходите на Горанов, и със 180 квадрата апартамент от Домусчиев, и аз щях да съм оптимист!Ама народа да му мисли...
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов усещаш ли Коледатата цвииик цвииик по Коледа стават чудеса.
10
3
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Дреме ми ...бал съм ви бюджета нали тиквата проста го дава....и един самолетоносач ,ей....
9
3
 
15
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Браво,Горанов! *** удари едно уиски в луксозното си жилище-подарък...
8
0
 
13
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Дрънканици до полунощ. И за какво? Като,че ли хората вече ви вярват и не очакваха,че ще се приеме бюджета? 240 хра.нтутни.ци и пара.зити...
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тоя бюджет като предишните бюджети.Нищо ново.Само данъците в повече.