Бягат ли политиците от електронно гласуване?

Машинно гласуване – с 1000 машини е имитация!
29

2582 гледания   |  Още видео

6 месеца преди евроизборите въвеждането на машинното и електронното гласуване отново забуксува и скара управляващи и опозиция. Електронното гласуване със сигурност няма да се осъществи, а машинното ще бъде доста ограничено.

Програмният директор на ''Прозрачност без граници'' Ваня Нушева акцентира върху нежеланието на политиците да включат машинното гласуване в изборния процес, тъй като по думите ѝ има редица предимства, едно от които е невъзможността за манипулиране на вота.

"Втората причина е, че е невъзможно да бъде осигурено машинно гласуване с преносими урни при хората, които гласуват вкъщи", посочи тя.

"1000 машини е имитация и отказ на въвеждане на машинно гласуване", отбеляза Ваня Нушева пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Тя каза още, че електронното гласуване трябва да е сигурно и не трябва да отлагаме процеса за е-идентификация. Но добави, че този вид гласуване създава риск от разширяване на възможностите за злоупотреби и натиск върху бедните и онеправдани избиратели.

"Разумният вариант е да търсим електронно гласуване за българите в чужбина", смята Нушева.

"Къде в Европа се гласува с машини? В момента никъде! В Холандия имаше машинно гласуване, махнаха го. По българския закон не се премахва хартиеното гласуване никъде, което е логично, защото не всички хора имат тези умения. При това положение се получава съчетаване на недостатъци. Предимството като скорост и точност малко се губи", обясни политическият анализатор проф. Михаил Константинов, който е част от от ''Информационно обслужване''.

Той е на мнение, че няма да има затруднения, ако машините за гласуване са 1000. По думите му българските политици от една страна приемат въвеждането им, а от друга страна бягат от него.

"Сигурен съм, че догодина ще бъде успешно машинното гласуване", каза проф. Константинов и подчерта, че трябва да бъдем изключително внимателни с електронното гласуване.

Според него политиците ни се притесняват, че при такъв вид гласуване ще се увеличи много вотът от ромските гета и този от Турция.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Тия преди 5 месеца
Машините са на заем от Щатите.Може да имат стари данни.
27
1
 
3
 
! Отговори
герберка пита: преди 5 месеца
Абе, я си седнете на задниците и не пишете глупости, че ние от чужбина сме проблема в гласуването! Не ме мислете! Аз си гласувам с бюлетин, както всеки нормален човек по СВЕТА!
ЩЕ СЕ ХВЪРЯТ МИЛИОНИ ЗА МАШИНИ!!!
Питам с какво право го искат тъмно сините а сега запяха и червенотиквеничетата в хор? Защото България може да си позволи това разхищение?
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 6
TOIA PA !!!...KOI SI TI BE LIOLIOOOO!!!!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 24
Щом гласовете от чужбина не са фактор, защо Валери блъскаше бабичките по границата? Защо не въведете електронното гласуване и нека гласуват всички от чужбина, а?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пълна лъжа е ,че с гласовете от чужбина ще има някакво съществено разместване на партийте в Народното Събрание!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те политиците си бягат от всичко което по трудно се фалшифицира.Иначе герб бяха за електронното правителство .
22
3
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
Ванчето Нушева има интересно чувство за хумор. Колеги, отново ви напомням, че компютърът прави това, което му е указано да прави.
21
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
докато няма електронни кебапчета, няма ел. гласуване
20
0
 
12
 
! Отговори
к.11 продължение преди 5 месеца
До @к.11: Единственият, който би посмял да фалшифицира резултатите от чужбина и има тая възможност чрез държавните органи, е Цв.Цв. Защото тези 830 хил.гласове, които има от държавните чиновници и ро.ми.те, са нищо пред тези над 2 млн.гласове на икономическите имигранти. А те, предимно млади хора, има за много неща да връщат на Б.Б., Цветанов, Цвета К. и сие заради себе си, своите родители, останали без деца и внуци и за бедняшките условия на живот. Отделно заради изредилите се управляващи.
19
0
 
3
 
! Отговори
@к.11 преди 5 месеца
До Анонимен: Пишеш: " При машинното гласуване рискът от фалшификации е най-малък, в сравнение с електронното и хартиеното." Това не е вярно. Би следвало да знаеш много добре, че финансовите операции по цял свят се изпълняват електронно. Рискът от фалшификация е силно намален до много ниско, нищожно ниво. Паралелно с електрония превод на суми текстът се дублира до получателя, така че заедно с ел.подпис се получава двойно ниво на сигурност . За електронното гласуване в БГ: виж по-горе/следва
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бягат много ясно защото няма да са те ако е електронно гласуване.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цецко кривоглавия как ще пренася машини за електронно гласуване? Друго си е тихичко с чувалчето в патрулката.
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Hahahaha...elektronno pravitelstvo pod shapkata na korumpiran bg pezident radev....
15
4
 
15
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Бе тия "специалисти" дето се изхождат сигурни ли са, че знаят разликата между машинно и електорнно гласуване!? Щот ми се чини, че хал хабер си нямат! НО политиците се страхуват и от двата вида гласуване, понеже те самите още не са намерили начин да ХАКНАТ системата! Докато ХАРТИЕНОТО ГЛАСУВАНЕ ОТ 30 г е ХАКНАТО! ВИЖДАМЕ ГО НА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИЗБОРИ! КАКВАТО И ДРУГА ПРИЧИНА ДА МИ ОБЕСНЯВАТ СИ Е ЕДНА ЛЪЖА, НЕ ЧЕ ТЕ НЕ ЛЪЖАТ ЗА ПОЧТИ ВСИЧКО КОЕТО КАЗВАТ ДЕ! Та така!
14
1
 
21
 
! Отговори
избирател преди 5 месеца
Няма не мога,има не искам!!!
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи за тотото може да се попълни фиш, и талонът да се отчете на момента, а за машинното гласуване това е невъзможно ....

Ако искат, могат да платят на тото пунктовете, да направят специален тираж 1 от 49 първа колонка и преференция 1 от 49 втора колонка :D

Участникът получава квитанция, която да пусне в урната, а системата автоматично вече е отчела резултата.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ГЕРБ се уплаши от гласовете на близо 2 500 000 българи зад граница, и за това се отказа от електронното гласуване!
А нали се сещате че няма как човек който е видял как се живее в нормалните държави по света, после да гласува за ГЕРБ?
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Машинното и електронното гласуване са две различни неща. Едното се изпълнява на компютър от вкъщи, а за другото се ползва устройство от типа на касовия апарат. Машинното гарантира висок левел на сигурност и може да се каже, че там рискът от фалшификации е най-малък, в сравнение с електронното и хартиеното. Страхът на политиците от него е основателен и ще го избяват по всички възможни начини.
10
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 6
Българите зад граница ,да бъдат така добри ,да не се интересуват кой ще управлява България!
Няма нищо демократично,истинно и човешко хора не живеещи в България ,да определят съдбините на хората останали тук!
Нали напуснаха държавата с пяна на уста ,псуващи ,политици,народ и родина!
Нали само се хвалят как добре си живеят и си уредили бъдещето!
Истинските българи останали тук,и носещи бремето на България имат право да гласуват.
9
1
 
24
 
! Отговори
Беглецът преди 5 месеца
Бягат ,я , като дявол от тамян.
Това е очевиден факт.