Биоетанолът в бензина – опасен за колите. Сега е 8%, ще стане ли 9?

Българската петролна и газова асоциация иска да не се увеличава количеството му
30 ное 2018 14:45,
49
Биоетанолът в бензина – опасен за колите. Сега е 8%, ще стане ли 9?
pixabay

Биоетанолът в бензините увеличава корозията на двигателите и Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ предлага да не се увеличава количеството му. Това каза Камелия Славейкова, член на УС на БПГА.

"Такава е и препоръката на производителите на автомобили", подчерта тя.

Сега биоетанолът в бензина у нас е осем процента като се предвижда от 2019 година да се повиши на девет.

От корозия на двигателите са застрашени най-вече старите коли, каквито са повечето в България.

Още по темата

Камелия Славейкова не уточни колко стари трябва да са колите, за да е опасен за тях биоетанола, но посочи, че всеки производител разполага с информация за своите модели.

Според нея продаваните в България горива са със същото качество като тези в Европа. Горивата, продавани в България, са пригодени да се използват до минус 15 градуса, но има и такива, които са ефективни и при минус 20 градуса.

В повечето страни на ЕС съдържанието на биоетанол в бензина е до 5 процента. Има страни като Франция, Белгия и Германия, където могат да ви продадат и бензин с до 10 процента биоетанол. В България биодобавката в бензина е 8 процента, а в дизела поне 6 процента.

Биокомпонентите имат по-ниско енергийно съдържание от обикновеното гориво и с него се изминават по-малко километри. Затова в горивата има добавки, които чистят клапаните от отлаганията. Тези отлагания намаляват мощността, вдигат разхода и вредните емисии на колата, посочиха от БПГА.

На свой ред Валентин Златев пресметна, че разходите за продажба на горива по бензиностанции са между 24 и 27 стотинки на литър.

"Не знам защо Веселин Марешки твърди, че тези разходи са между 3 и 7 стотинки на литър. По наши данни за продажбата на един литър гориво плащаме между 6 и 8 стотинки за амортизации, осем стотинки за заплати, 6 стотинки разходи за бензиностанциите, 3 - 4 стотинки транспортни разходи и по една стотинка за нефтобазите", посочи Златев.

"Бих искал да знам как фирмите на Веселин Марешки успяват да вместят тези разходи в рамките на 3 - 7 стотинки, че и да му остане една печалба от литър гориво. Нашите бензиностанции работят средно с 14 души персонал, нека неговите да са с по пет души и разходите му за труд да са четири стотинки на литър, но и тогава сметката не излиза", посочи още Валентин Златев.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в бензина има етанол, а е забранен етанолът в кръвта.
39
0
 
9
 
! Отговори
Мани Бегай преди 5 години
Когато етанола престой дълго време в горивопроводите се образуват наслагвания които ги стесняват и запушват, това сполетява и помпите и дюзите. За да се избегнат тези проблеми трябва да си сипваме стабилизатори на горивото в резервоарите, които от своя страна скапват други неща. В общи линии всичко е нагласено така, че колите ни да се трошат и да ръсим пари на сервизите и производителите на части.
38
1
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Горивата в България са некачествени, както и стоките в магазина.. Дори не искам да си представям какви *** разтварят в бензина и дизела. А, в супермаркетите е пълно с дефектни стоки, такива, които практически са непродаваеми в цивилизацията! Храните - е там е ужас просто..
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече етанол в безина, толкова повече пачки в сейфовете на ушанките!
36
1
 
7
 
! Отговори
много неща ги пише преди 5 години
До От Германияама дали са верни .... казват ти че има 5% етанол ама дали е така никой не знаето и на хамбургерите пише че са от 100% телешко ама това далеч не е така
35
0
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
В Германия етанола е 5% на супер 95 но има и по-евтин с 10%. Аз не рискувам с 10% . Карам си с 5%. В България няма избор.
34
1
 
3
 
! Отговори
х преди 5 години
До цар киро"Едва ли толкова вреди на колата, ама на джоба със сигурност."на старите коли - 10 годишни и по-стари направо им разказва играта !на по-новите двигатели ако е под 10% влияе само на разхода -т.е. ако караш с под 2200 об/м не се усеща, вдигнеш ли повече обороти разходът на кола която нормално гори 7-8 на 100 ( на 2200 об/м и вдига около 100 км/ч ) се вдига на 12-15 на 100 ако караш с 130 км/ч при 3200-3500 об/мв бензина слагат още и бутан зимно време
33
3
 
3
 
! Отговори
в САЩ е 15% ! преди 5 години
така че си трайте, щото и още по-навътре ще ви влезе тази "демокрация"
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Етанола е добро решение, за намаляване на вредните емисии. Много по добро от хилядите безумия които предлагат производителите на автомобили, желаейки да запазят мощност, скорост и ускорение на модерните автомобили.А защо му викат био етанол, явно в БПГА няма как да обяснят, щото компетенцията им стига да са говорители на производителите на автомобили.
31
1
 
4
 
! Отговори
цар киро преди 5 години
Етанол (дали био или не) не може да се намери на цена под 4 - 4.50 лв/литър 96 градусов.Едва ли толкова вреди на колата, ама на джоба със сигурност.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен33Че колко струва биоетанола във франция?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Божествени глупости не чета. Не ми ги натрапвай моля ти се.пожелавам ти приятно изкарване в божието царство.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са пълни глупости живея в Франция и карам на био етанол от 3 години и имам минаги над 150 000 км абсолютно никакъв проблем жалко че не съществува и в България би било чудесно
27
2
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Достатъчно е да си чел Новия Завет и ще разбереш за какво ти се говори. Никой от живите (освен двама старозаветни пророци) не е бил и няма да бъде в Божието царство, докле не дойде денят на Страшния съд, а тогава на всеки според заслугите му. Ти се заяждай на дребно колкото желаеш.
26
2
 
9
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
Златьо ще Гласувам за Марешки та стой та гледай-ти да видиш.Марешки съм съгласен да краде 20% ама вие се уливате в едно с домусчиев и една камара пладнешки разбойници вече 28 години крадете 95% хем от народа хем от евросупсидии.Тъй,че гответе се за Марешки .а относно темата -има коли особено от старите бараки ,които издържат на всичко-пример-албанците и нашите ромале-не са глупави,а сещайте се за коя марка иде реч.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КамилаОт личен опит ли го казваш?Бил ли си в божието царство?
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123етанол - температура на кипене - 78 целзияоктан - температура кипене - 125 целзияКак си представяш етанола да се изпарява много по-бавно?
23
0
 
1
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До КамилаВъзможно е да е така,ама Божието царство е имагинерно понятие,докато земното-реално и се постига с много пари...
22
2
 
13
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 5 години
Да им вярвам, че печелят за себе си по стотинка на литър??!!!!!!!!!!!!! Да бе да! Затова куцо, кьораво и сакато иска да има бензиностанцията. Имам приятели, които ги вкараха в бизнеса и след година време.....то не бяха коли, апартаменти, екскурзии, дрехи....и какво ли не щеш.....стотинки ли!!!!!!!????? Друг път! Няма балами *** долна!
21
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 5 години
В Бразилия от 50 години карат коли само на етанол и не се оплакват.Явно проблемът е,че покрай етанола и други неща влизат в горивото...Впрочем,в Индикар се кара на етанол и то чист.Навремето в бензина често имаше вода и единия от начините да се "прекара" беше добавянето на чист спирт в резервоара.Иначе проблемът в България е,че "честните" частници искат да печелят прекалено-като се почне от Лукойл,та се стигне до последната селска бензиностанция.