Петролът поевтинява, горивата – също! До дни бензин под 2 лв.

При дизела цената на дребно ще е средно 2,20 лева
30 ное 2018 10:45,
100
Петролът поевтинява, горивата – също! До дни бензин под 2 лв.
pixabay

Ново намаление на цените на горивата се очаква в следващите дни. Очакванията са, че спадът ще е с 3-4 ст. на литър. Това означава литър от масовия бензин да падне под 2 лева в големите вериги, а на някои по-малки обекти с по-ниски разходи да има и такива под 1,90 лв.

При дизела при големите търговци цената на дребно ще е средно 2,20 лв., а при малките и под 2,10 лв.

Това е най-ниската цена на бензина от 2 години насам, а при дизела - от 7 месеца. През ноември имаше 7 пъти намаление на цените на горивата заради спада на петрола. В резултат средната цена на бензина падна с 38 ст. на литър, а на дизела - с 22 ст.

Още по темата

"Напълно е възможно да има низходящо движение на цените, тъй като все още не е отчетен спадът на котировките на петрола от последните дни", презна вчера и Валентин Златев, шеф на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България".

Той обаче не се ангажира с конкретни стойности, тъй като според решение на Комисията за защита на конкуренцията на петролните компании е забранено да обявяват и коментират цени.

"Цената на горивата зависи основно от нефта и облагането", каза още Златев.

По думите му държавата прибира 45% от стойността на литър дизел, а при бензина - 51%.

"Подобна е ситуация в целия ЕС", коментира Златев. След приспадане на всички данъци и разходи за търговеца чистата печалба оставала 3,4 ст. Ако от нея се приспадне отстъпката, която дават големите вериги на лоялни клиенти, то печалбата се свивала под половин стотинка.

Цените в България на едро се влияели от няколко фактора. Единият са изискванията на ЕС за горивата - може да се продават само такива, които отговарят на Евро 5. Вторият фактор - нефтът, се купува по международни цени. И третият фактор - технологията за производство, също е почти изравнена, особено в Европа. Поради това трудно можело да се постигнат особено различни производствени цени, включително и в България.

Златев бе категоричен, че продажбата на цени, по-ниски с 20-30 ст., може да се дължи единствено на неплащане на част от данъците. И даде пример, че от внос не може да се постигне такава ниска цена, тъй като няма европейска рафинерия, която да предлага на такива котировки горивата.

От 2011 до 2017 г. акцизът за дизела се е повишил от 615 на 646 лв., което прави близо 24%. За същия период потреблението се вдигнало с над 1/3, а приходите от акцизи - само с 21%.

"Това показва, че в България има значителен сив сектор при горивата", заяви Златев. По различни оценка държавата губела около 1 млрд. лв. годишно от контрабандата на горива.

"Дизелът е по-скъп от бензина заради повечето коли, които ползват такова гориво", допълни той. През миналата година у нас е имало с 50 000 повече дизелови коли от бензиновите.

Потреблението на горива през последните години се е увеличило - с около 2% за последните 5 години до близо 512 хил. тона при бензина, докато при дизела скокът е доста по-чувствителен - с над 40% до малко над 2 млн. тона. Общото потребление е нараснало с близо 1/3, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 5 години
Какви 24% повишение на акциза какви 5 лв. Тези хора или не знаят да смятат или ни правят на луди. От 615 се повиши на 646, разлика 31 лв. Това прави по малко от 5%.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научете се са смятате, бе, журналяги неграмотни. А ако не можете сами да сметнете проженти (което е показателно колко е ниско нивото ви) попитайте някой, който може...аман от неграмотници със самочувствие....
77
0
 
3
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
Направих справка за Лукойл - оказа се, че бензиностанциите са повече от 220 и ако печалбата на всяка от тях е 50.00 лв. дневно, то месечно печалбата за всички е над 300 000 лв. Така, че В. Златев изобщо не е за ореваване. Но в такъв случай се питам, как оцеляват останалите бензиностанции, след като почти всички продават горивата по-евтино от Лукойл?
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди два месеца по малко ли бяха дизеловите коли като бяха равни цените на дизел-бензин
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди два месеца като бяха еднакви цени на дизел-бензин, по малко ли бяха дизеловите коли ? Страшна логика изкара.
74
0
 
7
 
! Отговори
Старец от БАН преди 5 години
Сега разбрах защо хлябът В България е толкова скъп - заради голямото потребление. И гаси логиката изкара тоя... Не искам да го нарека с нещо обидно, но си го заслужава!
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради поскъпването на бензина повишиха цените на почти всичко. А сега какво чакат за да намаляват.
72
0
 
13
 
! Отговори
f-e-h преди 5 години
Когато го увеличават веднага се отразява не бензиностанциите, а когато го намалят чакаме седмици да стане време и плащаме на скъпата цена!?! Измамници!
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** *** наядохте ли се мародери алчни с 2.50 цени за литър. Ако не бяха протестите още щяха да си продават на такива цени , че и да вдигат още.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
69
0
 
10
 
! Отговори
Yan преди 5 години
И така, публична тайна е, че който определя цените на горивата, Той Управлява държавата ни!
68
1
 
12
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
Значи В. Златев е за ореваване! Чудя се как издържа с тия ниски цени на горивата в бензиностанциите му - "Лукойл". Всички имаме карти за отстъпка и това означава, че пеалбата му е по 1 ст. на литър , че и по-малко , ако му повярваме! Ако приемем, че една от бензиностанциите му продава по 10 т. гориво дневно, то печалбата му е под 100 лв. на ден! Ами аз изкарвам толкова, като съм на заплата плюс още една работа! Вальо, откажи се от този бизнес! Само ядове за малко пари!
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми купи чисто нова Варшава през 1968 год за 5100 лв. Тогава бензина беше 22 стотинки, но пък колата гореше от 15 до 25 литра на 100 км в зависимост дали е градско или извън градско. През 1970 година дойде един чалгарски оркестър и дадоха 7000 лв за да я купят от баща ми за да си карат с нея инструментите защото беше спрян вноса на тези коли а за Волга се чакаше над 15 години. След като я продаде вдигнаха цената на бензина на 56 ст. и той беше много доволен че се отървал от тази ламя.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70 ... работя за 1200 ? и не в България ! Про'сти сте защото стоите и търпите изборът си и не смеете да си потърсите по-добър живот извън Б-я,а той навсякъде другаде е по-добър !Вместо Луканов и Жан Виденов сега имате други червени измамници - Борисов и сие !А заплатите на другите соц страни са по-ниски от западните но с пъти по-високи от вашите в България и това го доказва сегашната история,защото има българи работещи в Чехия,в Унгария,в Словакия,в Хърватска,в Словения искаш ли още примери ?
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 66"търсим реалните цени и спиране на грабежите на БКП-БСП олигарси. "Проблема е там че българина не е ограбван само от БКП-БСП олигарси, българина преди всичко е ограбван от Русия. Пазарни цени никога няма да има в България докато се дупим на всякакви руски енергийни проекти от сорта ЮП, ТП, АЕЦ Белене и т.н. Само АЕЦ Белене за последните 4 години ни струваше 5 милиарда лева без насреща да сме получили и една стотинка. Докато има данък Русия няма да има бял ден за България.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейска статистика сочи, че българските политици са едни от най-богатите сред другите си европейски колеги и най-бързо забогатяващи, а българите живеещи в България са най-бедни в Европа и постоянно обедняващи ! Знаете ли това, или Бг медиите не са ви го казали защото не са независими, а ЗАВИСИМИ ?
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен69Другите бивши СОЦ страни нямаха Луканов и ЖанВиденов.А и там заплатите са доста по-ниски от Западна Европа.А ти като не си "простий" колко ти е заплатата?
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българино про'стий,кога ще разбереш,че цените не са ти проблем,кога ще проумееш,че единственият ти проблем е заплатата която получаваш?Кога ще разбереш,че всеки твой избор на политик е фатална грешка,защото е представител на не коя да е партия,а на БКП,как за близо 30 г. не разбра,че БКП те разедини и те раздели на партии които тя самата създаде и ще създава?Как не ти омръзна вече 75 г да слушаш все един и същ червен "лозунг" "ПАРИ ЗА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ НЯМА",за другите бивши соц.страни КАК ИМА БЕ ?
61
0
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 5 години
До АнонименЗареждал съм бензин за 22 ст. и супер 25 ст. но през 1988-89 беше 2 лв. при заплата макс. 200 лв. след ден-два опашка, което е нормално при социализма. Сега времената са други и търсим реалните цени и спиране на грабежите на БКП-БСП олигарси.
60
1
 
6
 
! Отговори
помним преди 5 години
Няма ли грешка БЕНЗИН ДО 1 ЛВ.Преди годи 100 долара за барел, бензин А95Н 1.80 лв.