Внимавайте с грипа! Стойте вкъщи, не се самолекувайте

Съветите на д-р Ангел Кунчев – какво да правим, ако грипът ни повали
30 ное 2018 15:30, Анисия Иванова
22
Внимавайте с грипа! Стойте вкъщи, не се самолекувайте
Архив: Булфото

Много хора подценяват или не знаят как да реагират на грипа, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му за разлика от другите респираторни заболявания грипът е системно заболяване и ако не започнем своевременно лечение, рискуваме да увеличим многократно шанса за тежкото му протичане и усложнения.

Още по темата

Често заразените с грип допускат елементарни грешки при самолечение, допълни докторът пред "Фокус".

"Не се опитвайте да ходите на работа или училище при наличие на симптоми на грип, защото освен че ще влошите собственото си състояние, ще заразите и тези, с които ежедневно контактувате. Втората грешка е приемането на антибиотик. Приеман в ранен етап от грипа той не само че не помага, а може и да навреди. Вирус и антибиотик са несъвместими понятия. При започнало бактериално усложнение то трябва да бъде установено от лекар, който да предпише подходящ антибиотик“, изброи д-р Кунчев.

Все още не е късно за ваксинация, допълни той и обясни, че на организма трябва да му се дадат от 2 до 3 седмици, за да изработи имунитет и чак тогава да се излагаме на рискова среда.

Най-честото усложнение след грип е вирусната пневмония. Тя се установява трудно с обикновен преглед и се развива бързо. Засега потвърдените случаи на грип у нас са два, но това не е реалната бройка. При по-широки изследвания вероятно ще се установи значително по-голям брой, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
уфх преди 5 години
Имах приятел, който си биеше ваксини и да ви кажа, не ми хареса здравословно след това. Един изморен все.Както и да е, сега точно се оправям от грип, за първи ден от четири успявам да ям нещо. Иначе беше доста тежко, доста горчилка повръщах първите две нощи. То си обезводнен ама ти се иска.
19
1
 
11
 
! Отговори
гкхб преди 5 години
С антибиотици грипа минава за седем дена, без тях за пет.....
18
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
"Все още не е късно да си инжектирате живак, алуминий и феноксиетанол..."Ето къде била болката на самозванеца Аню. Страда, че българите не искат да се тровят с продуктите на неговите работодатели - Новартис и ГлаксоСмитКлайн.А за предпазване от грип - яжте чесън.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига ,бе.. ваксинирах се в краят на септември напълно здрава,в лекарски кабинет,храня се както трябва.но тези вируси са ужасно прилепчиви.касиерката кашля и киха върху продуктите ми.пред гишето в общината се изкихаха зад рамото ми..българинът е неграмотин човек.сякаш го правят нарочно.
16
1
 
9
 
! Отговори
Горан преди 5 години
И аз се прекарах преди години с противогрипна 4-валентна ваксина. Имах леки симптоми на настинка, и взех, че си набих ваксината, и дотолкова се влоших, че си помислих, че ще пукна, ама не можах!
15
2
 
17
 
! Отговори
D: преди 5 години
Не се самолекувайте, идете да ви съдерат кожата докторите и след това изкарайте грипа!
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а купих 5 ваксини четиривалентни и ваксинирах всички.да ви слушам глупостите .вече изкарах 2 грипа.да видим колко на брой ще пуснете да върви бизнеса ви
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен12Ти май от ваксината си се разболяла.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксинирана съм с 4валентната ваксина ,а изкарах вече 2грипа един след друг,първият път се забавих и трябваше антибиотик,след лекарски преглед ,вторият път пак преглед ,но мина по-леко,стоите си в къщи и минава за 10дни,ужасен е гърло,хрема,кашлици по 50 лв за лекарства!Много е заразен,няма спасение ако има болен в близост!
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то хубаво да не се самолекувам, ама оня ден отивам при една докторица и тя ми вика: - Какво да ти изпиша?
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗамисленНе ти трябват ваксини. Яж чесън и никой няма да те доближава, така вероятността да се заразиш намалява многократно.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли да си поръчам генномодифициран грип $1$10000000$ , и кат кихам пари да изпадат?
8
1
 
7
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
Странно ... противогрипни ваксини няма. Няма по аптеките.
7
3
 
9
 
! Отговори
Хомео преди 5 години
Бива ли така да отричате хомеопатията ?! Може и да ни *** пациентите, но *** с увереност в хомеопатията.
6
3
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Спрете рекламите на лекарства по телевизията и ще спре самолекуването
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toчно така. Ваксинирайте се и си взимайте антибиотици профилактично.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни и същи глупости бълвате 20г.На третия ден често има усложнения и се започва антибиотик,защото също така всички лекарства на българския пазар се в по малка или по голяма степен фалшиви.Нямат лекуващи съставки.Тази тема е табу обаче
3
3
 
11
 
! Отговори
Вирусолог преди 5 години
Принципно, има точно два антивирусни препарата. Само, че действат в първите 24 часа от заболяването. Докато инкубационния период е доста по дълъг. Практически, нямате шанс да хванете грипа в началото. Широкоспектърен антибиотик орално и гентамицин инжекционно през 12 часа. Не се ***, че миналата година 26-годишна в Русе е тресна менингит след грипа. А там е много, ама много сложно!
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с тези ниски осигурителни прагове как да не ходим на работа точно преди празниците ... кашляш, заразяваш, който има късмет home office и това еако останеш на помощи от НОИ няма празници
1
3
 
19
 
! Отговори
Селския фелдшер преди 5 години
"Вирус и антибиотик са несъвместими понятия". Абсолютен факт! НО !!!! Моментално, при съмнения за грип започвайте антибиотично лечение! Желателно с широкоспектърни антибиотици! Ама моментално! Нито един лекар няма да ви направи бактериограма! А и изготвянето и продължава минимум 48 часа. Време достатъчно да направите такива усложнения от които да ***!