629 или 681 г.? Кога е основана българската държава?

За съкровището на хан Кубрат разказва д-р Мариела Инкова от НИМ
Обновена: 5 дек 2018 05:15 | 4 дек 2018 18:30, Красимир Ангелов
224

629-630 година може да се смята за началото на Българската държава, смята гл.асистент д-р Мариела Инкова от НИМ в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR.

Според експерта доказателство за това са намерени медальони на император Ираклий в съкровището на хан Кубрат, а е известно, че в детството си той е бил в Константинопол.

Според Мариела Инкова вече има достатъчно доказателства за това, че Българската държава е основана близо половин век по-рано, отколкото пише в учебниците.

Историкът разказа и за съкровището на Хан Кубрат, което е открито случайно от деца през 1912 година край селцето Малая Перешчепина, тогавашната Руска империя, днешна Украйна.

Кракът на едно от децата попада в дъното на един от съдовете, те го носят у дома и първоначално майка им дори смята, че някой е обрал местната църква. След това местните власти се опитват да съберат отсените от селяните съдове и предмети, разказа историкът.

Събрани са над 800 предмета, 25 килограма злато, 50 килограма сребро. От 1914 година съкровището се пази в "Ермитажа".

"Това съкровище е в зората на българската история", категорична е доктор Инкова.

В съкровището има не един, а четири меча, но най-впечатляващ е този, който е дар от ромейския император. Догодина се очаква мечът на Кубрат да бъде изложен в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.