Българинът яде най-малко риба в Европа

След модата на сьомга и пъстърва: Шаранът пак предпочитан
41
Българинът яде най-малко риба в Европа
Снимка: Булфото

Българинът консумира най-малко риба и рибни продукти в ЕС, а страната ни е в края на класацията по потребление на риба в Европа.

Още по темата

За съжаление, трудно се променя манталитета на българина, а през последните една-две години нивата на потребление и консумация на риба у нас паднаха още надолу, призна д-р Тачо Пашов, председател на Националната асоциация на рибопроизводителите в България пред БТА.

Според него е нужна целенасочена политика, която да засили търсенето на риба, да я промотира като качествен и полезен продукт, който подобрява здравето и води към дълголетие.

В навечерието на Никулден специалистът отчете, че се наблюдава леко завръщане на трапезата на българина на шарановите видове, за сметка на сьомговите и пастървовите. В момента най-търсени са шараните с тегло от 2,5 кг. до 3 килограма.

За предстоящия Никулден на пазарите и магазините в Бургас основно се продава шаран и толстолоб, в по-малки количества от екзотичните риби - амур, сом, щука. Търговците твърдят, че няма увеличение на цените за Никулден и рибата струва толкова пари, колкото сме давали за нея и досега.

В сравнение с предишни години, през тази намалява количеството на незаконно уловената риба и на нерегистрираните стопанства. Проверките са повече от преди, а нарушенията значително по-малко, което се дължи както на множеството подобрения в нормативната уредба, така и на по-активната и ефективна работа на инспекторите, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов.

Той съобщи, че проверките на магазини, тържища, борси, пазари, в рибовъдни стопанства, във вътрешните водоеми, както и на превоза на риба ще продължат в цялата страна и след Никулден. В рамките на четири дни са извършени 53 проверки, съставени са 4 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите и са предприети действия, съгласно закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Да, преди 5 години
До Ванкатаи скумрия, и скумрия...Тихоокеанската скумрия се познава по цвета - не е красиво синя като атлантическата, а сивозеленикава. Често я продават по веригите. На етикета честно си пише FAO 61, ама кой ти гледа.
32
0
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
И гледайте произхода - FAO 61 е тихоокеанския район на Фукушима и от години внасят сьомга от там.
31
0
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
До АнонименНе ти е виновна скумрията. За чий *** пазаруваш от ли*л? На такива места често е повторно замразена и, съответно, опасна. Риба се купува от рибен магазин. Навсякъде другаде е съмнителна.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха.. че аз се отвращавам за пореден път от рибата, за която давам пари, оня ден купих скумрия от Ли...л, отвън добре изглежда, вътре разкашкана, и да не мирише на развалено, но не мирише и на риба...
29
1
 
3
 
! Отговори
младен преди 5 години
....па и оди си отвори прозореца да се проветрява след рибата с тоя уникален "чист" въздох.
28
1
 
7
 
! Отговори
младен преди 5 години
Така е...щото рибата е цифра!!!
27
1
 
9
 
! Отговори
Склери до 20 преди 5 години
Как се обърна живота , а , наборе ? Без носталгия , но трудното стана още по-трудно.България е във всичко най-най-най зле в Европа. Жалко за хубавата ни държавица.
26
1
 
3
 
! Отговори
Леле преди 5 години
До Истината е че...Истината, човече, е, че ти досега не си ял добре приготвена риба. Има начин дори гадния шаран да се приготви така, че да няма кости и да си оближеш пръстите. Пък за това, дето ти се пиело вода...е, нямам думи.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шаран е отврат
24
4
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 5 години
До ЕммммНа кое викаш скъпа риба? Ако държиш да е свободно отглеждана канадска сьомга, да. Но когато не е Никулден има риби почти без пари. Просто си признай - капризен съм, мързи ме...
23
3
 
8
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До BurzumЛеле, човече...2 кутии цигари миришат по-добре от шаран; поне не е на тиня.
22
5
 
6
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Анонимен"Българинът е и най-ниско платеният в Европа, а рибата стана деликатес. Моля ви, следващият път като публикувате такива гръмки заглавия, имайте предвид финансовото ни състояние, иначе пишете глупости."6 лева килото - деликатес??? Че вие повече давате за кренвирши, дето в тях месо практически няма. 1 скумрия излиза под 2 лева и ти е готова вечеря за 20 минути. Подобно е положението с белите риби. Е, ако искаш балканска пъстърва, ще се пооръсиш, но пак не е страшна сума.
21
2
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
До АнонименКак разбра, че обичаш кралски скариди, ако не си ги пробвал? А щом 50 ти е скъпо, дай 20-30 и си купи тигрови. И те са вкусни, без да са с кралско име.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е и най-ниско платеният в Европа, а рибата стана деликатес. Моля ви, следващият път като публикувате такива гръмки заглавия, имайте предвид финансовото ни състояние, иначе пишете глупости.
19
9
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Ей сега взех един шаран 2 кила за 11 лв....кое му е скъпото ...две кутии цигари....
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно да я ядеш тази риба , като стана от 10 до 30 лв. килограма. Аз обаче най обичам кралски скариди , но още не съм ги пробвал защото са 50 лв. И те така .
17
0
 
12
 
! Отговори
Стотинки преди 5 години
До СклериКупувах черноморсик сафрис през есента на 1989г. по 50ст. в София и никой не искаше да го купува. Сега и хит и е по7-8 лв кг в София! Въпроси и отговори колкото щеш!
16
2
 
22
 
! Отговори
Емммм преди 5 години
И аз искам да си купя, но е скъпа рибата.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа, хапват депутати, министри, политици... хапват. Калкан по 50 лв за порция, хайвер с руска водка... Хапват си те, да му мислим ние-поробените.
14
5
 
22
 
! Отговори
Склери преди 5 години
до 1 и 3По комунистическо рибата беше на символична цена , стотинки.Сега , по демократично време е лукс да сия купи човек .Стоиш пред витрината и си мислиш - да я. купуваш , да я миришеш или да я ядеш . Полезна , но непоносимо скъпапа. Абе, то само тя да беше скъпа , а то...с всичко е така.