Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!

90% от вакантните меса били за хора без обзарование
Обновена: 5 дек 2018 18:14 | 5 дек 2018 16:00, Камелия Цветанова
283
Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!
Снимка: Булфото, архив

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение.

Още по темата

Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила, организиран от фондация "Фридрих Еберт" и сдружението.

Според нея дисбалансите на пазара на труда са заради високата квалификация, а не заради липсата на такава.

Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация.

Поводът за доклада, представен днес, е поредицата направени промени в трудовото законодателство, с които се облекчи достъпът на работници от трети страни с аргумента за недостиг на кадри.

Ваня Григорова отчете, че в България твърденията за недостиг са от 2008 година, когато е направен опит за споразумение с Виетнам, за да се удовлетворят нуждите на бизнеса. Десет години по-късно работодателите вече са благодарни на сегашното правителство за вноса на кадри от трети страни, каза Григорова, цитирана от БТА.

По данни на Агенция по заетостта към 5 ноември свободните работни места са малко над 13 000 за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди, което означава, че приблизително 15 регистрирани безработни се борят за едно място.

Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас - 90 на сто от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг на отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест.

За първите 9 месеца на 2017 г. има обявени 409 свободни работни места за инженери, а в същото време 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация.

Тези работни места обаче стоят свободи заради ниското заплащане. Едва по около 700 лева на месец при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната.

Такова възнаграждение ще им позволи стандарт на живот като този, който поддържат в Германия и Холандия.

Някои от безработните инженери са се деквалифицирали, но въпреки твърденията на бизнеса, че няма квалифициран персонал, към 2015 година 82% от работодателите, които не организират обучения, твърдят в анкета, че не го правят, защото успяват да си намерят квалифицирани кадри, каза Григорова.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа.

Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати.

89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Данните до запитване в агенциите и сайтовете за обяви за работа показват, че ако има глад за кадри, то не е за България, а за износ към Западна Европа, каза Григорова, като уточни, че не е ясно доколко обявите са реални, а не имиджови за атрактивните позиции с атрактивно заплащане.

Според нея основните проблеми в България са свързани със закриването на техникумите, което лишава българският пазар от специалисти, както и ниският престиж на работническата професия.

Григорова смята обаче, че не трябва да се приемат "смущаващите" работодателски предложения да се ограничи приемът в математическите и езиковите гимназии, а да се приложи модел, който възражда професионалното образование, но с договорно споразумение с потенциалните бъдещи работници, с което бизнесът да се ангажира с добро заплащане за определен период.

Бизнесът настоява за централно планиране, но не и за договорно споразумение, коментира Григорова.
Експертите искат още работодателите да са задължени да обявяват свободните си работни места в Агенцията по заетостта, което ще даде реална картина на пазара на труда.

Срещите са показали още, че за да се завърнат заварчици и технолози от Словения в България, е необходимо тук да им се осигури 1600-1700 лева заплата.

Прогнозите на работодателите са в следващите няколко години в резултат на промените в трудовото законодателство у нас да дойдат половин милион работници от трети страни.

В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10 на сто от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната , то 1,7 на сто от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, каза Григорова. Това означава, че два милиарда и седемстотин милиона лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, коментира Григорова.


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работодателите като искат да правят бизнес в България да плащат Европеиски заплати и данъци. Като не искат, никой не ги задържа, Африка е близко.
266
7
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
Когато заплатата е ниска търсиш работа с по-висока заплата, но най-често там се иска и малко мозък. Никой не ви спира да станете работодатели и да давате по 5000 лв. заплата. Всичко е пазар и пазърлък. Всички говорят като телевизионни реклами - искам, искам, искам. А какво предлагаш срещу това искам?
Разберете, че никой не ви дължи нищо, затова че сте родени в България.
265
2
 
2
 
! Отговори
Николай преди 3 месеца
По скоро е възможно хора като мен да търсят професионално усавършенстване и все по-добри условия на труд и заплащане. Вече 20 години го постигам, но ми струва време, усилия и малко напрежение понякога.
Тези коити гледат само черните неща, мрънкат и не мърдат в професионално развитие напред, а очакват с едни и същи умения и знания нещо да се промени заслужават толкова колкото получават.
Отношението между работник и работодател е пазар, ефективна стока=висока цена.
264
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Николай

Пълни глупости си написал. Това, че си ценен за роботодателя служител, изобщо не значи, че ще те остави на работа, и ще ти вдигне заплатата. Може да работиш в отдел, който се занимава с дейности, които вече не са толкова важни за предприятието като цяло, и затова работодателят е решил да не се инвестира в персонала зает там. Дори и да си най-добрият му работник в този отдел, пак няма да ти вдигне заплатата. По-скоро е възможно да те съкрати заедно с всички останали.
263
1
 
1
 
! Отговори
Николай преди 3 месеца
До Сс
Ако твоят работодател плаща за стоене на студено, значи си му ценен.
Въпросът е какъв е резултата от стоенето ти на студа изразен в икономически мерки. Ако ти стоейки произвеждаш 5,а колегата ти 8,то значи той е по-ценен. Ако смяташ че заплатата ти е малка, а имаш нужните знания и умения за по-висока, то смени си работата. Ако толкова си можеш, се обучавай и усъваршенствай за да си по-добър в професиятя.
Надявам се да си разбрал идеята на "ценен служител". Обидите са признак на нещо......
262
0
 
8
 
! Отговори
Cc преди 3 месеца
Колко повече да съм полезен за работодателя ве, пръдлив. 6 дневна работна седмица, вън на студа, почивки много често не ползваш защото имало работа и ми дава колосалните 750лв,а шивачките..... Да не говорим за тях
261
2
 
7
 
! Отговори
ььь преди 3 месеца
До Пишман икономист
ХА ха къде са тия работодатели дето вдигат заплати и искали да задържат кадърните . Няма такива всички са на принципа няма незаменими хора " за твоята заплата чакат още 1000 човека "
260
5
 
2
 
! Отговори
Пишман икономист преди 3 месеца
Който говори че няма липса на кадри той изобщо не е в час какво се случва в държавата , слезте уважаеми чиновници по фирмите да видите реалното състояние , специалисти НЯМА , Започват младите хора работа в фирмите научават се на определена професия и отиват в чужбина , Естественно че всеки работодател иска да задържи кадърните и можещи хора с повишение на заплатата но си има и предел нали знаете че заплатата влиза в себестойноста на изделието , когато стане безбожно скъпо кой ще го купи ????
259
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С базова заплата по време на комунизма можеше да се купи над 1 тон хляб. Дядо ми на село хранеше овцете с типов хляб или добруджа. Защото зърното се произвеждаше в България, ореше се с български трактори, жънеше се с български комбайни и се извозваше с български камиони. от първи клас ученици и студенти ходеха на бригади, понеже работната ръка изобщо не стигаше по време на кампания. Е, вярно, нямаше много гейове и дънките бяха скъпи, лекарите не рекетираха, полицаите се задоволяваха с малко...
258
10
 
5
 
! Отговори
Дано, дано .... преди 3 месеца
искам пак да дойдат комунистите на власт и да взимате по 10-15 евро заплати, тоя професора от плевен да е финансист на мин.председателката от крушовица!
257
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Анонимен 252

Повечето икономисти смятат, че под определена стойност на безработицата, например под 4%, безработица практически не съществува. Това според тях са тези, които не искат да работят, въпреки че има достатъчно работни места за тях. Сами виждаме обаче, че броят на разкритите свободни работни места, е значително по-малък от броя на регистрираните безработни. А тези, които не са регистрирани(неактивните), са поне още 200 хиляди! През годината се разкриват, но и закриват позиции..
256
12
 
7
 
! Отговори
Николай преди 3 месеца
Когато се мрънка че заплатите са ниски, замислете се колко сте ценни за работодателите си. Повярвайте ми че няма работодател който да не се опитва по всякакъв начин да задържи ценните за него хора. Стремете се да сте важни за работодателите си, там е истината. Как-определяте Вие.
Постоянно чувам коментари как някой трудово зает"нищо не работи пи цял ден" и е горд с това. Той произвежда 0 или 10/100,къде отиват заплатите и икономиката с това мислене?
255
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БГ-работодатели да алчни гадини.............искат хората да им работят за жълти стотинки................или да плащат нормално, или да фалират!!!
То не бяха коли, палати, любовници, екскурзии........................самозабравиха се вече...........а държат хората на 500 лева заплата!!!
254
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Целия зор е, ако може всеки българин да е с по три-четири дипломи. Затова партенките за глад за инженери, учители, лекари и т.н. ги пускат университетските среди, защото не могат да си запълнят местата и с подобни измишльотини се стремят да привлекат шарани, които да учат второ, трето, четвърто и не знма си кое висше.
253
8
 
10
 
! Отговори
до 249 преди 3 месеца
На запад дават големи заплати защото всички високоефективни наукоемки и с висока принадена стойност са при тях.
Формулата е проста:
-наукоемко производство - висококвалифицирани работници - голяма печалба - големи заплати.
Но ние сами си разрушихме наукоемките производства, а ЕС ни лиши от шанса за нови такива.
Сега имаме само слугински "бизнес". Е, такава квалификация, такива пари
252
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много ми харесва изказването, че "свободните
работни места са малко над 13 000 за цялата страна, а регистрираните
безработни са малко над 193 хиляди, което означава, че приблизително 15
регистрирани безработни се борят за едно място". А защо не направят едно проучване колко в действителност са безработните, защото това са данни само от бюрата по труда?
251
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако сега се даваше заплата като от соц трябваше да е поне 2000 3000 евро а тя е 200 300 евро
250
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В големите градове предлагат заплата по 500 800 чисто а трябва да предлагат по 2500 4000
249
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Симеонов

другарю, остави я девойката. Я обясни как на Запад успяват да дават големи заплати и да не фалират? Само вие българските "бизнесмени" все сте заплашени от фалит.
То само с лапане не става, трябва и акъл.
248
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като почнат да дават чисто 2500 4000 лв ще си намерят кой да им работи каквато и да е работа