Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!

90% от вакантните меса били за хора без обзарование
Обновена: 5 дек 2018 18:14 | 5 дек 2018 16:00, Камелия Цветанова
283
Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!
Снимка: Булфото, архив

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение.

Още по темата

Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила, организиран от фондация "Фридрих Еберт" и сдружението.

Според нея дисбалансите на пазара на труда са заради високата квалификация, а не заради липсата на такава.

Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация.

Поводът за доклада, представен днес, е поредицата направени промени в трудовото законодателство, с които се облекчи достъпът на работници от трети страни с аргумента за недостиг на кадри.

Ваня Григорова отчете, че в България твърденията за недостиг са от 2008 година, когато е направен опит за споразумение с Виетнам, за да се удовлетворят нуждите на бизнеса. Десет години по-късно работодателите вече са благодарни на сегашното правителство за вноса на кадри от трети страни, каза Григорова, цитирана от БТА.

По данни на Агенция по заетостта към 5 ноември свободните работни места са малко над 13 000 за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди, което означава, че приблизително 15 регистрирани безработни се борят за едно място.

Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас - 90 на сто от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг на отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест.

За първите 9 месеца на 2017 г. има обявени 409 свободни работни места за инженери, а в същото време 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация.

Тези работни места обаче стоят свободи заради ниското заплащане. Едва по около 700 лева на месец при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната.

Такова възнаграждение ще им позволи стандарт на живот като този, който поддържат в Германия и Холандия.

Някои от безработните инженери са се деквалифицирали, но въпреки твърденията на бизнеса, че няма квалифициран персонал, към 2015 година 82% от работодателите, които не организират обучения, твърдят в анкета, че не го правят, защото успяват да си намерят квалифицирани кадри, каза Григорова.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа.

Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати.

89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Данните до запитване в агенциите и сайтовете за обяви за работа показват, че ако има глад за кадри, то не е за България, а за износ към Западна Европа, каза Григорова, като уточни, че не е ясно доколко обявите са реални, а не имиджови за атрактивните позиции с атрактивно заплащане.

Според нея основните проблеми в България са свързани със закриването на техникумите, което лишава българският пазар от специалисти, както и ниският престиж на работническата професия.

Григорова смята обаче, че не трябва да се приемат "смущаващите" работодателски предложения да се ограничи приемът в математическите и езиковите гимназии, а да се приложи модел, който възражда професионалното образование, но с договорно споразумение с потенциалните бъдещи работници, с което бизнесът да се ангажира с добро заплащане за определен период.

Бизнесът настоява за централно планиране, но не и за договорно споразумение, коментира Григорова.
Експертите искат още работодателите да са задължени да обявяват свободните си работни места в Агенцията по заетостта, което ще даде реална картина на пазара на труда.

Срещите са показали още, че за да се завърнат заварчици и технолози от Словения в България, е необходимо тук да им се осигури 1600-1700 лева заплата.

Прогнозите на работодателите са в следващите няколко години в резултат на промените в трудовото законодателство у нас да дойдат половин милион работници от трети страни.

В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10 на сто от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната , то 1,7 на сто от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, каза Григорова. Това означава, че два милиарда и седемстотин милиона лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, коментира Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и децата знаят ,че с трици маимуни ,не се ловят.Алчните Гербери не се научиха
238
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минимална заплата 1000лв, минимална песния 600лв, има пари , "нема сте толкоз алчни, чорбаджи"
237
0
 
35
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Нечовешко ниски заплати за да имат големи печалби шефовете - до един милионери...
236
12
 
3
 
! Отговори
за 241 преди 5 години
Този дето ми сложи минус какво иска да каже?Да се вдигнат ли цените за да има по-големи печалби които които да се плащат по-големи заплати?Или заплатите да се измислят някак си по идея на някоя синдикална простотия?
235
5
 
11
 
! Отговори
до само минавам преди 5 години
Всеки работодател иска да има високо квалифицирани специалисти и да им плаща така, че да не напускат.Но за да има високостойностно производство с голям печалба (от нея идват заплатите), трябва да има държавна политика и правителство.Правителство дето да не служа "Началниците" както казва Ти.квата, а да мисли за държавата.Ето сега с новите правила на ЕС, тираджиите и те ще емигрират.Заради безродните управници, а не заради работодателите
234
18
 
7
 
! Отговори
до 238б-Другарю преди 5 години
Другарю, работодателя дава това което получава от пазаря.Ако си навит цените на продукцията да се вдигнат 10 пъти, веднага и заплатите ще се вдигнат.Заплатите трябва да бъдат произведени, а произведеното да се плати от потребителя. Не се връзвайте на синдикалните безмислици които говорят само за да смучат от работниците
233
15
 
8
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Препоръчвам й на тази профсъюзна палавница да си направи една фирма, пък да започне някакво производство и като направи 2 - 3 г. успешна дейност, да тръгне по телевизиите и да се прави на голяма отворко.Но първо да купи каквото е необходимо за едно производство,да осигури сграда,машини,ток,вода,телефон и интернет,да осигури добри условия за труд,да осигури работно облекло и пр.,да плаща добри заплатати,осигуровки и застраховки,болнични и така 2 години пък да ми се обади,да я питам аз тогава.
232
0
 
37
 
! Отговори
Само минавам преди 5 години
Не си бършете ръцете с нискоквалифицираните кадри, защото само те ви останаха, специалистите и те ви ядоха попарата и ги изгонихте в чужбина заради експлоатация и алчността ви за бързо забогатяване, а сега ревете. На каквото сте си постелили, на това ще седнете!
231
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Заплати???Другарю , заплатата трябва да покрива най нужното , храна , дрехи и сметки нищо повече. Чистачката ромка също е на два крака и трябва да се нахрани и облече. Просто е , но оядените назначени капиталисти от БКП-БСП не го разбират .
230
0
 
21
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Бизнесмена,запретвай и ти ръкави,че държавата няма от кой да смуче само от тебе,и нови касови апарати ще ви сложат,няма мърдане.А за работници тепърва ще плачете,още не сте го усетили хубаво.
229
13
 
8
 
! Отговори
Заплати??? преди 5 години
И какви заплати очаквате за длъжности без образование???
228
30
 
3
 
! Отговори
Бизнесмена преди 5 години
Разбрахте ли че кадри има бол. Ако трябва и от Молдова и Украйна ще си внесем но по-високи заплати няма да плащаме. Запретвайте ръкави и се захващайте да бачкате яко че за този мързел и това което ви плащаме е много.
227
2
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Анонимен 232: "ПРИЯТЕЛЮ"/ИЗХВЪРЛИХ ПОЧТИ ВСИЧКИ ТАКИВА С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД/ , НАВРЕМЕТО "РАБОТЕЩИТЕ" , НИТО СА БИЛИ ЛИЧЕН СЪСТАВ, НИТО КАДРИ, С HR ПЪК ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ СЪПОСТАВКА; СЛЕД КАТО СХВАЩАШ ИДЕЯТА ЗА "РЕСУРС", БЪДИ ТАКА ДОБЪР ДА ХВАНЕШ 10 ПРОИЗВОЛНИ ИНДИВИДА ОТ УЛИЦАТА, НАЗНАЧИ СИ ГИ НА РАБОТА, И ИМ ДАЙ НАРЕЖДАНЕ ДА ТИ НАПИШАТ ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕОРИЯТА НА ОТНОСИТЕЛНОСТТА, СЛЕД КАТО ГО НАПРАВИШ ПИШИ ОТНОВО ДА КОМЕНТИРАМЕ ДУМАТА "ЗАМЕНЯЕМОСТ" . СХВАЩАШ ЛИ ГРАДАЦИЯТА
226
14
 
4
 
! Отговори
леля Пена преди 5 години
Тази неграмотна женица да вземе да се скрие и да престане да дрънка глупости.Бива неграмотност,ама чак толкова и каква ли заплата получава???
225
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistВиж какво, приятелю. На времето работещите бяха "Личен състав", после станаха "Кадри" а в момента са "Човешки ресурси". Следиш ли градацията? Днес хората са изравнени с ресурси, въглища, петрол, руда и др. такива. Деликатно ти се казва, "Ти си ресурс и като такъв си заменим. Цената ти е като на ресурс. Ще работиш като ресурс и аз ще ти плащам като за ресурс". Нали се сещаш, че ресурса не ходи на кино, не ражда деца, не ползва ток и т.н.
224
3
 
12
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
тая да ходи да се прегледа, както и всички "синдикалисти", дето нямат и един член, а се навират на всяка манджа мерудия...
223
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е пунта мара и всякакви обяснения не значат нищо. Докато заплатите не станат приемливи за нашата Държава никой няма да работи и да е социално слаб. Това обаче за да стане трябва 80% от т.н. работодатели да се сменят с ново поколение , защото сегашните са назначени капиталисти от БКП-БСП . Не може от крадци да очакваш нормални заплати .
222
3
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"КАДЪР"=ДОМУСЧИЕВ, ПЛЕВНЕЛИЕВ, ПЪРВАНОВ, ГОРАНОВ, БОРИСОВ, И ВСИЧКИ ДРУГИ КОИТО НЕЗНАЙНО ЩО СИ МИСЛЯТ ЧЕ "ЗАСЕКРЕТЕНИТЕ ДОСИЕТА НА ДС" ЩЕ ИМ ПОМОГНАТ! МИЛИ ДРУГАРЧЕТА , ВАШИТЕ ДОСИЕТА НЕ СА СЕКРЕТНИ В РУСИЯ И ИМА ДОСТЪП ДО ТЯХ, НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, ЩЕ ЗАПОЗНАЕМ И ОБЩЕСТВОТО С ТЯХ
221
2
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
90% от вакантните меса били за хора без обзарование - И ТАКА СЕ РОДИ ГЕПИ ГРУП, И ЕНТУСИАЗИРАНИ ФАНДЪЦИ КОЙТО УЖ "ПРАВЯТ" НЕЩО В СОФИЯ, И СЛЕД ТВА РАЗБИРА СЕ ГО ПОПРАВЯТ, КВО МУ ПЛАЩАШ
220
5
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски! - ....."КАДРИ" Е ДУМА ПОЛЗВАНА ПРЕДИМНО ОТ БКП И ДС. КРАДЦИТЕ НА ПАРТИЯТА ВОДЕНИ ОТ ТИКВАТА СМЕЛО ВОДЯТ КЪМ ПРОСПЕРИТЕТ БАНКОВИТЕ СИ СМЕТКИ; А ИНАЧЕ ЗАЩО СА ВИ ИНЖЕНЕРИ СЛЕД КАТО ПРОИЗВЕЖДАТЕ САМО ТИКВИ ??? НИКОЙ ИСТИНСКИ ИНЖЕНЕР НЯМА ДА ЧАКА ЗАПЛАТА ОПРЕДЕЛЕНА ОТ МРЪ*СЕН КОМУНИСТ КАТО ТИКВАТА .!.