Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!

90% от вакантните меса били за хора без обзарование
Обновена: 5 дек 2018 18:14 | 5 дек 2018 16:00, Камелия Цветанова
283
Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!
Снимка: Булфото, архив

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение.

Още по темата

Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила, организиран от фондация "Фридрих Еберт" и сдружението.

Според нея дисбалансите на пазара на труда са заради високата квалификация, а не заради липсата на такава.

Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация.

Поводът за доклада, представен днес, е поредицата направени промени в трудовото законодателство, с които се облекчи достъпът на работници от трети страни с аргумента за недостиг на кадри.

Ваня Григорова отчете, че в България твърденията за недостиг са от 2008 година, когато е направен опит за споразумение с Виетнам, за да се удовлетворят нуждите на бизнеса. Десет години по-късно работодателите вече са благодарни на сегашното правителство за вноса на кадри от трети страни, каза Григорова, цитирана от БТА.

По данни на Агенция по заетостта към 5 ноември свободните работни места са малко над 13 000 за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди, което означава, че приблизително 15 регистрирани безработни се борят за едно място.

Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас - 90 на сто от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг на отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест.

За първите 9 месеца на 2017 г. има обявени 409 свободни работни места за инженери, а в същото време 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация.

Тези работни места обаче стоят свободи заради ниското заплащане. Едва по около 700 лева на месец при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната.

Такова възнаграждение ще им позволи стандарт на живот като този, който поддържат в Германия и Холандия.

Някои от безработните инженери са се деквалифицирали, но въпреки твърденията на бизнеса, че няма квалифициран персонал, към 2015 година 82% от работодателите, които не организират обучения, твърдят в анкета, че не го правят, защото успяват да си намерят квалифицирани кадри, каза Григорова.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа.

Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати.

89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Данните до запитване в агенциите и сайтовете за обяви за работа показват, че ако има глад за кадри, то не е за България, а за износ към Западна Европа, каза Григорова, като уточни, че не е ясно доколко обявите са реални, а не имиджови за атрактивните позиции с атрактивно заплащане.

Според нея основните проблеми в България са свързани със закриването на техникумите, което лишава българският пазар от специалисти, както и ниският престиж на работническата професия.

Григорова смята обаче, че не трябва да се приемат "смущаващите" работодателски предложения да се ограничи приемът в математическите и езиковите гимназии, а да се приложи модел, който възражда професионалното образование, но с договорно споразумение с потенциалните бъдещи работници, с което бизнесът да се ангажира с добро заплащане за определен период.

Бизнесът настоява за централно планиране, но не и за договорно споразумение, коментира Григорова.
Експертите искат още работодателите да са задължени да обявяват свободните си работни места в Агенцията по заетостта, което ще даде реална картина на пазара на труда.

Срещите са показали още, че за да се завърнат заварчици и технолози от Словения в България, е необходимо тук да им се осигури 1600-1700 лева заплата.

Прогнозите на работодателите са в следващите няколко години в резултат на промените в трудовото законодателство у нас да дойдат половин милион работници от трети страни.

В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10 на сто от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната , то 1,7 на сто от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, каза Григорова. Това означава, че два милиарда и седемстотин милиона лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, коментира Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
29
 
! Отговори
Forever преди 5 години
С тези доклади искат да манипулират хората,че като решат да внасят работници от трети страни,хората да се стреснат ,че ще си загубят работните места,могат да внесат само магарета и овци заради хубавата зелена трева.То бежанците ни подминават,а те за работници бълнуват.
218
0
 
36
 
! Отговори
Кандидат пенсионер преди 5 години
Браво на дамата, че в прав текст е заявила на работодателите, че с трици маймуни не се ловят! Работя като ТИР- аджия, защото с двете ми актуални висши образования не можах да си намеря работа със заплата, по- висока от 1400 лв.
217
2
 
30
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Подкрепям 221.Завърших Стопанско управление и веднага си намерих работа по специалността. Не мога да опиша на какви меринджей съм попадал в български фирми. Хора, спуснати от луната, които на две магарета сламата не могат да разделят. Имах един възкар пряк ръководител(Управител на търговски обект), дето не можеше да работи с компютър!!. Махнах се от там и попаднах на управител бивш футболист от селски отбор. Пак беше на някой някакъв. За 12 години, сега съм в първата фирма с грамотни мениджъри.
216
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Налазили ИТ-та и обсебили цялата тема, сякаш в Бг само ИТ се работи. Толкова са досадни!
215
3
 
30
 
! Отговори
Да да преди 5 години
Измислени доклади измислена територия измислени работодатели .Това е.Нямало глад за кадри защо ли защото , повече от рабониците съвместяват няколко длъжности несвойствени за длъжностната им характеристика.
214
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха
213
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите под 30 годишни с дипломи и езици търсят работа за 1000-2000 евро но не им ги дават и емигрират а там им дават 3000 20000 евро
212
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3500 4000 не би върналио в западна европа взимат по 5000 10000 20000 евро заплата
211
0
 
25
 
! Отговори
kuku преди 5 години
Няма как мед.сестри от Азия да дойдат в България.Като има сключени договори на дъжавно ниво между Филипините и Англия.
210
3
 
44
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Ако има истински ДЪРЖАВНИЦИ във България,би трябвало да ОСЪДЯТ повечето работодатели за некоректно отношение и действия,спрямо българите,които им работят !!!! Но гарван,гарвана око не вади !!!! Българите -НЯМА кой да ги защитава!!!!
209
3
 
51
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Нашите работодатели от АЛЧНОСТ,изтърваха питомното,сега ще гонят дивото !!! Така им се пада,и чужденци не трябва да им работят!!! Всички са за разследване , затова,че не са давали на българите реални заплати и осигуровки!!!!
208
2
 
29
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Нашите работодатели от АЛЧНОСТ,изтърваха питомното,сега ще гонят дивото !!! Така им се пада,и чужденци не трябва да им работят!!! Всички са за разследване , затова,че не са давали на българите реални заплати и осигуровки!!!!
207
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪтТи на коя планета живееш бе? Я отвори джобса и виж какви обяви се въргалят там за по 800 лв нетни заплати за ИТ специалист... И се въргалят с месеци!!! А програмистите, които се бълват от СофтУни-то са под всякаква критика...
206
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският работодател не иска да заплаща висока заплата, не иска да обучава кадрите си, не иска да им осигурява нормални условия на труд и иска да му работят и извънредно за без пари... Е няма как да стане!!! Кой от тях ще се навие при такива условия да работи?! Болшинството от тях са получили по някое и друго куфарче с пари или стая пълна с пари и от първи ДС-комунисти станаха първи демократи-бизнесмени... Друга част са забогатели с далавери под крилото на някой от преждеизброените...
205
13
 
7
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До Анонимен 214COBOL не е напълно умрял.Поддържат доста мейнфрейми с него. Дори в България можеш да си намериш работа с него (Pariba)Иначе работи за който и каквото искаш , само не разправяй как средната заплата е 2к. Средната заплата за програмисти в София е приблизително 3,5хил лева 'чисто'.
204
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪт Бачкаш на java .. боли ме фара за теб , казвам ти java ще умре като езика Cobol.. Аз за банкери и сайтове не работя .. Затова и не чакам проекти..
203
2
 
42
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
То скоро в България не само кадри,ами и бизнес няма да има.
202
1
 
17
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
До kukuТочно болниците в Англия не плащат толкова. Стартово за мед. сестри - 23000 паунда/год., за старши сестри със стаж + бонуси и извънреден труд - към 35 000 паунда/год.,. като ти ударят 22% данъци, чисто идва между 18 000 - 27 000 на год. За Англия тези пари може и да не са лоши, но за Лондон , където има повече работа - са малко, горе долу колкото да не мизерстваш.
201
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доклад доказва: Глад на кадри няма, има голяма ситост от предатели русофили.
200
5
 
9
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До Инженер 206Каквото съм станал съм станал. Научаването на нов език наистина не е проблем (поне в повечето случаи). NoSQL-a наистина не се различава толкова от релационните бази данни.Ама глупостите дето ги говориш ,че Java-та е за загубеняци не знам откъде ги измъкна (при все че разправяш ,че езика няма значение). Java-та като език е state-of-art.С доста концепции по-добре реализирани по-късно в C#. Има проекти с Java има и пари (доста). Ако не ти харесва хващай machine-learning и Python.