Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!

90% от вакантните меса били за хора без обзарование
Обновена: 5 дек 2018 18:14 | 5 дек 2018 16:00, Камелия Цветанова
283
Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!
Снимка: Булфото, архив

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение.

Още по темата

Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила, организиран от фондация "Фридрих Еберт" и сдружението.

Според нея дисбалансите на пазара на труда са заради високата квалификация, а не заради липсата на такава.

Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация.

Поводът за доклада, представен днес, е поредицата направени промени в трудовото законодателство, с които се облекчи достъпът на работници от трети страни с аргумента за недостиг на кадри.

Ваня Григорова отчете, че в България твърденията за недостиг са от 2008 година, когато е направен опит за споразумение с Виетнам, за да се удовлетворят нуждите на бизнеса. Десет години по-късно работодателите вече са благодарни на сегашното правителство за вноса на кадри от трети страни, каза Григорова, цитирана от БТА.

По данни на Агенция по заетостта към 5 ноември свободните работни места са малко над 13 000 за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди, което означава, че приблизително 15 регистрирани безработни се борят за едно място.

Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас - 90 на сто от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг на отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест.

За първите 9 месеца на 2017 г. има обявени 409 свободни работни места за инженери, а в същото време 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация.

Тези работни места обаче стоят свободи заради ниското заплащане. Едва по около 700 лева на месец при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната.

Такова възнаграждение ще им позволи стандарт на живот като този, който поддържат в Германия и Холандия.

Някои от безработните инженери са се деквалифицирали, но въпреки твърденията на бизнеса, че няма квалифициран персонал, към 2015 година 82% от работодателите, които не организират обучения, твърдят в анкета, че не го правят, защото успяват да си намерят квалифицирани кадри, каза Григорова.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа.

Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати.

89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Данните до запитване в агенциите и сайтовете за обяви за работа показват, че ако има глад за кадри, то не е за България, а за износ към Западна Европа, каза Григорова, като уточни, че не е ясно доколко обявите са реални, а не имиджови за атрактивните позиции с атрактивно заплащане.

Според нея основните проблеми в България са свързани със закриването на техникумите, което лишава българският пазар от специалисти, както и ниският престиж на работническата професия.

Григорова смята обаче, че не трябва да се приемат "смущаващите" работодателски предложения да се ограничи приемът в математическите и езиковите гимназии, а да се приложи модел, който възражда професионалното образование, но с договорно споразумение с потенциалните бъдещи работници, с което бизнесът да се ангажира с добро заплащане за определен период.

Бизнесът настоява за централно планиране, но не и за договорно споразумение, коментира Григорова.
Експертите искат още работодателите да са задължени да обявяват свободните си работни места в Агенцията по заетостта, което ще даде реална картина на пазара на труда.

Срещите са показали още, че за да се завърнат заварчици и технолози от Словения в България, е необходимо тук да им се осигури 1600-1700 лева заплата.

Прогнозите на работодателите са в следващите няколко години в резултат на промените в трудовото законодателство у нас да дойдат половин милион работници от трети страни.

В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10 на сто от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната , то 1,7 на сто от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, каза Григорова. Това означава, че два милиарда и седемстотин милиона лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, коментира Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всеки трябва да получава достойна заплата.................стига с тия ИТ-спецове, не са само те важните в държавата!!!"Така е, прав си, не са само те най-важните, но в момента те си говорят. Ако ти искаш да говориш за някоя друга професия, тогава говори за друга. Никой не те спира, никой не ти е забранил. Хората очевидно се вълнуват по един или друг начин относно ИТ, мерят си *shките и т.н. На кой както му е кеф. Просто за много хора е блазнеща тая приказна заплата, на "ИТ-то", а накрая хоец.
178
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде чао негодници , мрънкайте си колко искате и нека политиците , комунистите и хан Аспарух да ви е виновен.. На мен джоба ми е топъл ..
177
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
току що заврършил Студентите взимат 2000лв. , току що завършил бакалавър взима 3500лв. Аз никога не съм бил най-добрия , нито съм шампион от олимпиада по информатика , взимам 3700лв.
176
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1.Заплатите в България са мизерни, не само ниски!2.Не всичко могат да бъдат ИТ-специалисти...........нито това е нужно!!Всеки трябва да получава достойна заплата.................стига с тия ИТ-спецове, не са само те важните в държавата!!!
175
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪт"Явно не работиш в сектора и говориш наизуст. 5хил лв заплата не е рядкост."От моят випуск, 120 човека поток, 5-*** от тях взимат около 4000-4500. Това прави 4.17%. От 15 години работя в ИТ сектора, перфектно наясно съм какво говоря и определено няма някой от СофтУни, който може да ми бъде конкуренция по какъвто и да било начин. Просто никога няма да достигнат такова равнище.
174
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Ся какво да ти показвам че имам германска диплома по информатика , е не съм завършил на добрия университет в Германия от 49 университета моя е по средата на класацията за информатика.. Аз с нищо не се различавам от хора завършили ТУ-София или ФМИ на СУ.. Те не са по-лоши от мен ..
173
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В България има супер добри фирми , ако не ги знаеш значи въобще не си ИТ"Не, в България МАСОВО има супер слаби фирми, които обаче (както дори в статията е написано) се опитват да си придадат тежест. Едни и същи обяви стоят в Джобса по около година и половина. Ти ако имаш малко повече акъл, ще се сетиш, че всички Супермени ще започнат някъде другаде за 1.5 години, плюс това не е гаранция, че тези които кандидатстват в края на срока от 1.5 години, ще са по-по-най-кадърни от тези в началото.
172
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само след 5 години пазарът на труда ще е тъмно лилав.
171
11
 
6
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До До ПрограмистЪт 169Явно не работиш в сектора и говориш наизуст. 5хил лв заплата не е рядкост.Провери независими онлайн източници - в София средната 'чиста' заплата е около 3500 лв.Вече не е рядкост да се наемат джуниъри/младши на заплати 1500-2000 лв. (като последното е нещо като таван за най-можещите от джуниърите)
170
0
 
25
 
! Отговори
ПАК ШЪ ВИ НАШЕПНА преди 5 години
СПИНКАЙТЕ РОБЧЕТА,ИДАТ РОБОТЧЕТА.
169
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако не можеш да си намериш работа в IT сектора значи си негоден"Никой не може да ми покаже повече от 3 сериозни ИТ проекта в България, за последните 10 години. Масово хората правят елементарни неща, обаче за тях са супер сложни, защото са завършили разни софтуерни академийки и хал-хабер си нямат от ИТ, обаче казват "аз съм ИТ специалист". Някак си, да го "знаят" това за себе си, че са такива, ги кара да се чувстват значими. Няма сериозно проектиране, няма сериозна развойна или научна дейност.
168
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Ти сериозния кадър да не си завършил ТУ-Мюнхен.. Ега си негодниците , хората ви дават работа , работиш и учиш .. И се научава тамън колкото ще научиш в ТУ Мюнхен..В България има супер добри фирми , ако не ги знаеш значи въобще не си ИТ
167
0
 
17
 
! Отговори
ОХ преди 5 години
Ние сме живите мъртъвци.
166
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е КЛОАКА.УПРАВНИЦИТЕ И КАЗВАТ ДЪРЖАВА.АМИ ДОБРЕ ГИ ДЪРЖИ..............................
165
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако не можеш да си намериш работа в IT сектора значи си негоден"Не, ако не можеш да си намериш работа в ИТ сектора в България (подчертавам - в България), значи просто има две възможности... или си много зле или си изключителен специалист. И двата случая са възможни. В България се разработват предимно глупости и на фирмите не им трябва подготвен кадър. Та те дори на интервю не знаят как да разговарят с него, ако е с по-сериозни знания. Масово дори шефовете по интервютата са абсолютни лaици.
164
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заплатите НЕ са ниски, А МИЗЕРНИ.
163
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"защото няма какво повече да научат от университета.."Всъщност, лесно намират работа глyпаците, защото за такива масово има отворени работни места. Когато видят човек с умения и знания, предпочитат да не го разглеждат дори по документи повече, защото или смятат, че ще му е безинтересно и ще ги напусне бързо или че ще се чувства демотивиран или че ще му е неприятно с тъпaците или ще иска много пари, които те няма да могат да му дадат, защото дават по 2000 лв максимум. 5-10% взимат повече пари.
162
3
 
10
 
! Отговори
Защо някои негодуват преди 5 години
срещу мярката "принудителен труд"? В друг коментар се предлага това да се прилага тогава, когато здрави, млади, необразовани хора не щат да работят и източват социалните фондове.Да не забравяме, че този контингент създава много деца с цел получаване на помощи. Защо пък ние да храним тях и децата им? Ако има работа, която могат да вършат, спираш му помощите и ако ще да яде.Ние да сме отговорни за техните деца? Ами добре! Нека да се погрижим за тях, като накараме родителите им да работят!
161
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не можеш да си намериш работа в IT сектора значи си негоден , в IT сектора дипломите не значат нищо , добре е да имаш университетска диплома , но да нямаш не е болка за умирачка.. Много хора не желаят да учат още за магистър , защото няма какво повече да научат от университета.. Програмиста е нещо като вдигане на тежести , или вдигаш штангата или не.. Можеш правиш..
160
3
 
20
 
! Отговори
До ПрограмистЪт преди 5 години
В коя фирма не могат да си намерят пък програмисти за 5К ?Масова лъжа е това,програмиса е най-ниското ниво в IT индустрията и заплатите им са около 1600-2000 .Това е истината.