Първо – паметник на културата, после ?7,5 млн. и Бузлуджа като нова!

Преди всичко паметникът трябва да бъде обезопасен
6 дек 2018 09:15,
126
Първо – паметник на културата, после ?7,5 млн. и Бузлуджа като нова!
Снимка: архив, Investor Media Group

7,5 млн евро ще струва ремонтът на монумента на връх Бузлуджа. Сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка, които посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция.

Сумата е съобщена във финансовите и технически доклади, изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго, който е почетен президент на "Европа ностра", пише "Монитор".

Още по темата

Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството.

Според авторите на докладите "паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение".

Преди всичко обаче паметникът трябва да бъде обезопасен, което ще струва около €500 000, като тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия.

Комплексът трябва да получи и статут на "паметник на културното наследство от национално значение по българското законодателство".

Към този момент сградата е държавна собственост и се управлява от областната администрация Стара Загора.

Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е, това да бъде министерство на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък, уточняват още авторите на докладите.

Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на частна фирма не е препоръчително макар на по-късен етап това можело да стане.

"Изисква се при изготвянето на проекта да се има прагматичен подход и модернизиране спрямо актуалните стандарти и очаквания, но и запазване на духа на оригинала. Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват", са казва още в заключените на експертите.

Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти "EIB JASPERS" (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
20
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Да се възстанови в оригиналния му вид и на стените му да се изпишат имената на избитите от комунистите. Какво по идеално от това за паметник на жертвите на комунизма. На каскетите да се забрани да стъпват там !
67
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се махне защото там се навъртат комунисти.
66
5
 
10
 
! Отговори
нас червеното таквоз преди 5 години
Нашите демокрасти все въртят и сучат,и все ги избива на комунизъм!И все им се усвояват пари!Между другото,този "паметник на културата" е едно най-обикновено грозилище!
65
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ншщо по-грозно в България от мнимата Димукрациия и разжеврените димукрати !
64
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е долен комунистически клозет, заслужава си съдбата! Жалко само, че загрозява планината.
63
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото нормално решение е разрущшаване. Няма как на лобното място на един от най-великите българи да седи това комунистическо петно. Известно е, че комунистите са *** и именно затова тая грозотия трябва да се разруши и премахне.
62
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази работа просто няма да я бъде. Железобетонна грозотия от тоталитарно време, възвеличаваща мракобесието. Да вземат онези 8кг. черен барут от вчера, да добавят още 8 и да палят фитила. Няма ли за какво друго полезно да се похарчат 7,5млн. евра, от които поне половината ще бъдат откраднати. Защо да не ги насочат, например, към гробницата в с. Маноле?! 23-24метрова пирамида, чудеса има вътре. Това е обект от световна величина.
61
4
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПОПРАВЯТЕ СИ ГО С ВАШИТЕ ПАРИ А НЕ С ТЕЗИ НА БЮДЖЕТА!!!АКО ОТ ЕС ДАВАТ ПАРИ ДОБРЕ АКО ВИЕ ИСКАТЕ ДА ДАДЕТЕ ПАРИТЕ ЗА РЕМОНТА ДОБРЕ!!!НО ОТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ДА НЕ СТЕ ПИПНАЛИ И ЕДИН ЛЕВ ЩОТО ТОВА НЕ Е ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА!
60
7
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Тези разрушители на паметници и преди 9.11989г бяха сервилници и обслужващ персонал,които се надпреварваха да доносничат един срещу друг ,сега вече се наричат демократи и неолиберали.Някои от тях останаха без нокти ,за да "драпат" ,за да станат членове на партията.Както с казва "преоблякъл се Илия".Жалка картинка,с усърдно блюдо-лизване и преди и сега очакват да бъдат забелязани и оценени.Жалка работа.Родения да пълзи не може да лети,а и не бива
59
6
 
16
 
! Отговори
Pepo преди 5 години
Ама те не отлетяха ли вече с тази "чиния"? Нали много драпаха да им я върнат (бкп/бсп)? Като им предложиха да си я вземат и изведнъж се покриха. Мен вече ме щавиха за да построят тази грозотия. Няма да стане сега отново с наши пари да я възстановят. Да си ги плаща партията.
58
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма връх Бузлуджа. Има връх Хаджи Димитър.
57
9
 
4
 
! Отговори
Dd преди 5 години
За да привличат туристи арабите от пустиня-ски писта правят....по Европа е пълно с прехвалени туристически обекти(за къщата на Ане Франк се записваш доста по-рано,а гледаш само дървения)...Но ние великите българи само да строим бетон(хотели) и да рушим можем....И всичко заради алчността човешка....Бедни сме,но с какво да привлечем чужденците?!
56
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз с удоволствие бих дарил пари ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ТОВА ПОЗОРНО ПЕТНО от лицето на Балкана. Комунистическите изчадия оскверниха и този свещен за всеки истински българин връх и понеже се турчеят, го наричат със старото му турско име.
55
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краденето да започне... СЕГА!
54
8
 
24
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ преди 5 години
ДЕЧИЦАТА НА КОМИНТЕРНА ЩЕ РЕМОНТИРАТ ТАЗИ ГРОЗОТИЯ С НАРОДНИ ПАРИДА Я РЕМОТНИРАТ С ПАРИТЕ, КОИТО СЕМЕЙСТВАТА ИМ И ТЕ ОКРАДОХА ОТ НАРОДАЧЕРВЕНИ ***!СРАМ!БЪЛГАРИЯ Е ОЩЕ ПОД КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО!ВИЕ ВСИЧКИ СТЕ СЕ ПОБЪРКАЛИ ДА ОБИЧАТЕ ПОРОБИТЕЛИ ТЕ СИ. И ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е НАЙ-ТЪЖНОТО? КОГАТО РОБЪТ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ СВОБОДЕН, А ТОЙ САМИЯТ ДА СТАНЕ РОБОВЛАДЕЛЕЦ!ГАДИ МИ СЕ ОТ ВСИЧКИ ВАС, НИСКОЧЕЛНИ СЪНАРОДНИЦИ, КОИТО ОБИЧАТЕ ДО ТЪПОТА НАЙ-МРАКОБЕСНИЯ, ГРАБИТЕЛСКИ И ЧОВЕКОНЕНАВСИТЕН СТРОЙ!!!
53
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква култура, какъв паметник, на какво? На тези които унищожиха интелигенцията на България ли?
52
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали БСП-то щеше да си го прави. Толкова ли няма при г-жа Импексова
51
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Става само за декор на научно-фантастични филми. Очевидно е бил вдъхновен от "Ентърпрайз" /Стар Трек/.
50
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП е призната със закон за престъпна организация. Следователно това е свърталище на престъпници и трябва да бъде разрушено.
49
8
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ=БКП преди 5 години
до 47 Хаджи Димитър не е от герб ,Бойко Борисов е . Да се направи паметник на батето на нацията (Живков беше бащата).И без това сме стигнали до това ниво на опростачване ,да оправдаем очакванията и да го построим.