Работим за хладилника и сметките. Кои са най-големите ни харчове?

През 2017 г. за храна сме похарчили 3500 лева, за дома - 1770 лева
6 дек 2018 09:00,
58
Работим за хладилника и сметките. Кои са най-големите ни харчове?
Снимка: pixabay.com

Най-значителното общо перо в разходите на българските домакинства през миналата година са били за храна и за поддръжката на дома – вода, електроенергия или отопление с различни видове горива. Това показват данни от анализ на Евростат за общите потребителски разходи на домакинствата в ЕС през 2017 г.

Още по темата

Българското домакинство е харчило по около 19 на сто за храна, при среден показател за ЕС от 12 процента и 19,7 процента за поддръжка на дома с вода, отопление и електроенергия, при среден показател за ЕС от 24 процента, показват данните на европейската статистика. Така общият сбор в разходите на българите за храна и за дома приближава около 40 на сто, тоест малко под половината от общите им годишни разходи.

Данните на НСИ за миналата година относно средните потребителски разходи на домакинствата у нас обаче се различават чувствително от статистиката на Евростат.

През 2017 г. за храна българите са похарчили средно около 3 500 лева, което се явява и най-голямото потребителско перо или разход от около 30 на сто при общ годишен разход за едно домакинство от 11 860 лева, според НСИ.

За поддръжката на дома, за вода, електроенергия, отопление и други горива българското домакинство харчи по около 1770 лева за година, което е и втори по величина разход от около 15 на сто, показват данните на родната статистика.

За транспорт домакинствата у нас през м.г. са похарчили по около 800 лева, за здраве - 642 лева, за тютюн и алкохол - по около 500 лева, за комуникации - по 515 лева, за свободно време и култура - 530 лева и т.н.

Според данните на НСИ основният дял от дохода на едно българско домакинство идва от заплати - 54 на сто от доходите са се формирали от това перо. Около 30 процента от доходите на българските домакинства пък са се формирали от пенсии, добавки за деца и други социални помощи. От самостоятелна заетост са били формирани около 6,7 на сто от доходите на българските домакинства, отчита НСИ.

През 2017 г. българските домакинства са изразходвали средно по 5 217 лева на лице, което е с близо 10% повече в сравнение с 2016 г.

Най-много за дома харчат във Финландия

През миналата година домакинствата в ЕС са отделили близо 2 000 млрд. евро или около една четвърт от всички разходи в Евросъюза /еквивалент на 13% от БВП на ЕС/ за поддръжка на жилищата с вода, електричество, отопление или други горива, което означава че върхът на финансовата пирамида е бил обърнат предимно към жилищните нужди на европейските домакинства, отчита Евростат.

През 2017 г. делът на разходите за домакинствата, предназначени за жилища, е бил най-голям във Финландия - 29 на сто, Дания - 28 на сто, Великобритания - 27 на сто, Франция и Швеция - по 26 на сто и Чехия - 25 на сто.

В противоположния край на скалата, най-нисък дял от разходите на домакинствата за поддръжка на жилищата са били регистрирани в Малта - 10 на сто, Литва и Кипър - по 15 на сто.

Разходите за храна са били другата най-важна категория в бита на европейските домакинства със средно 12 процента, отчита Евростат.

Като цяло най-висок дял за храна в ЕС са отделяли домакинствата в Румъния - около 27 на сто, Литва и Естония - по 22 на сто и др.

Най-нисък дял от разходи за храна в ЕС е регистриран в Австрия, Ирландия и Люксембург - по около 9 на сто.

За сравнение домакинствата в съседните ни страни са отделяли разходи за храна както следва: Гърция - 17 на сто, Румъния - 27 на сто, Турция - 21 на сто, Сърбия - около 20 на сто, показват данните на Евростат. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
38
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Като изключим големите градове заплатите на хората масово са около 700лв. Две заплати в домакинство са 1400. Искате да ме убедите, че семейството ще се изхрани с 19% от 1400лв? Това са 266лв на месец или средно 8.60лв на ден. 8.60 за 3 хранения на 2-*** души? При 18лв кг кашкавал и 10лв кг сирене и 2лв кг хляб. Айде много поздрави на статистиците
30
2
 
14
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Веднъж си зададох един въпрос. Има ли разлика в крайната цена на горивото, в зависимост дали се облага с ДДС и след това с акциз, или първо с акциз и после с ДДС. Да, има разлика. Някак вътрешно си знаех кой от двата варианта са избрали народните представители, ама реших да проверя със сигурност. Вероятно и вие вече се досещате? Точно така! Прилага се вариантът, при който цената става по-висока. Хихихи! Някой да не си е помислил, че не са се сетили и за това, и са се прецакали?
29
1
 
39
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Поредната измислена статистика. С жена ми живеем сами в София - нямаме деца. Пробвали сме всякакви суми, но установихме, че под 600лв на месец за храна просто е невъзможно. Възможно е само ако ядем боб и картофи или хляб и сол. Сметнете ако в едно домакинство влизат 2 средни нетни заплати от 900лв колко процента е разхода за храна. 33% САМО ЗА ХРАНА. А парно, ток, вода, интернет и т.н. семейния автомобил не го включвам в разходите. И те не останаха за харчене
28
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия статистики са измислени от капиталистите за да те манипулират и никога не са верни. За България пък въобще нищо не значат, затова си имаме и думичката стъкмистика . Храната в България е много скъпа спрямо доходите и отива над 50 % , е ако не ядеш само сол и хляб. Сметките са ужасяващи. *** пример за София:- парно 300 лв. , ток 50 лв. , вода 20 лв. , телефон 30 лв. или общо 400 лв. ит.н.
27
0
 
23
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Всичко това е търкаляно насам-натам с акцизни горива обложени с ДДС. Заплати за труд на работниците с ДДС, осигуровки и данъци с ДДС, глоби с ДДС, ДДС на ДДС-сето... Тааа и накрая баничарницата дето е произвела кифлата слага ДДС + печалба. Затова и крайната цена на кифлата с тиква вече е 2 милиционерски лева и ще се покачва още, още, още, инфлация, още, още, още...
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е най доброто място за живеене в света !Те са на първите места по благоденствие !Но когато видяха опасност излязоха на улицата !Друже , засрами се , за минималните заплати служещи само за събиране на повече пари или да се спомене името на Собственика на ГЕРБ !
25
7
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 5 години
До АнонименСтава въпрост за средният българин, но не за безлични кълвачи като теб. Гледай си здравето.
24
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харча не повече от 5% от доходите си за храна, купувам само най-качесвтени продукти.
23
2
 
24
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Мнозина си мислят, че са обрани с 20% ДДС за кифла. Други си мислят, че са ги обрали само с 50%. ХАХАХА! Нищо подобно лейдис енд джентълментс. С 90% сме ограбени още при създаването на ДАистинските пари. За кифлата плащаме няколко стотин ДДС-та. Захарта е купена с начислено ДДС, брашното също, токът, водата, и т.н... Преди това, тези дето са произвели суровините са купували семена с ДДС, машини с ДДС, земя и сгради с ДДС...Накрая и на ******та кифла с ДДС + сборът от предните ДДС-сета.
22
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости пълни, при семейство от двама члена разходите са над 30%, при семейство от 2възрастни +2 деца разходите отиват на 50% и това е ако родителите вземат средната за страната заплата.
21
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИТи дори не знаеш какво е ГМО...
20
2
 
18
 
! Отговори
Депутат преди 5 години
Работете ве като ви е толкова акъла.
19
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Добрата новина, е истинска храна,позната ни такадобре от младоста,да хапваме сега.Защото днес храна,със много ГМОи Е-та на кило,не води до добро.
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данните на Евростат ги дава нашият Национален статистиченски институт, а те са най-големите лъжци. Те и ромите ги изкараха само 300 000 при последното преброяване, ха-хаа... Аз на очите си ли да вярвам или на НСИ?!
17
0
 
23
 
! Отговори
2лв. 43ст. преди 5 години
Бля, 3500 делено на 12 е 291лв. месечно, демек 9лв. и 70ст. на ден. Едно четиричленно семейство трябва да набива за тези пари само хляб, боб и ориз, без двамата възрастни да се хранят навън, без децата да закусва през деня.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остава да кажат КОЙ подава данните на Евростат, щото мойта сметка няма никаква прилика с изнесеното!?
15
9
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Работете качествено и купувайте ако можете само качествени стоки, и същевремено искайте само качествени услуги, защото си плащате!Разберете един път за винаги, че фалшивото и некачественото ви излиза винаги по-евтино, и свиквате с манаталитет да живеете фалшиво и евтино, и дребнаво!!!Казах ви селяни прости, да работите качествено и ефективно, защото после ще ми хленчите!Агент Грег Лаврицки!ЦРУ!!!
14
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си, Бойко спаси България от катастрофата, която предизвика Орешарски!
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди седмица се върнах от Чехия. Там ДДС е 21%, но доста от хранителните стоки са по-евтини от нас. При намаление у нас стоките се намалят с 5-10% а там с 30-40. Къща от 160кв.м. плаща за парно и топла вода по 40 евро на месец. За това спомага задължителното саниране на сградите с 30см. студопор и тройните стъкла.
12
6
 
16
 
! Отговори
Гербер преди 5 години
Пак ще гласувам за Бойко..защото е пич. Успява да прави пари на наш гръб...и да ни кара да мислим...че ние сме по добре от него.Такива хора трябват на държавата.