С пускането на тол системата: АПИ дебне платили ли сме

При неплатени глоби – колата не минава технически преглед
6 дек 2018 22:11, Боряна Павлова
14

11289 гледания   |  Още видео
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за движение по пътищата. От първи януари догодина се въвеждат електронни винетни стикери. За тях ще имат право да следят както КАТ, така и АПИ.

"Всички, които са закупили хартиени винетки ще могат да ги използват до срока им на годност. Всеки с хартиена винетка може да я направи електронна, но не е задължително. Промяната е за улеснение на контролните органи и на гражданите. Вече шофьорите ще могат да бъдат спирани и от АПИ. Няма да се увеличават цените на винетките, няма да се лепят вече на стъклата на колите", поясни зам.-председателят на транспортната комисия Станислав Иванов.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR" Иванов уточни, че КАТ ще спират когато става въпрос за нарушение по закона за движение по пътищата, а АПИ ще спират само за проверка на винетката.

"Когато даден автомобил бъде спрян от АПИ и е без винетка, то той може да си закупи уикенд винетка или да плати компенсаторна такса. Глобите ще могат да се плащат с постерминали. АПИ ще осъществява контрол на пътя както по заплащането на винетните стикери, така и по ТОЛ-системата. Главният ефект от правомощията на АПИ ще се усети след въвеждането на тол-системата. При неплатени глоби за винетни стикери и тол-такси, автомобилът няма да може да премине през технически преглед. Нито ще може да напусне страната", уточни Иванов пред Bulgaria ON AIR.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
АПИ ИЛИ КАТ преди 3 месеца
ДА СЕ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ НА С 20 % НА КАТ ПОРАДИ АБДИКИРАНЕ ОТ ОТГОВОРНОСТ
ПО ПРОВЕРКА И НА ВИНЕТКИТЕ
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко вече са дебнещите бедният българин - НАП, полициа, КАТ, застрахователи, мутри, банки, мобилни оператори, квартални бандюги сега и нов дебнещ АПИ - винетната полиция. Големата демокрация в България - всички дебнат няма кой да произвежда. От глоби та към избори .
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само на 13 ли са им вкарали двата пръста. Очаквах коментар 2 да го задръстят от минуси. Браво на тези които не са вирили двата пръста. През 1989 г.бях 15 годишен едно дете нямаше как да разбере какво се случва. Като пораснах ми се изясниха много неща. Разбрах че не трябва да гласувам за мутри и децата на комунистите. Всички които кандидатстват за депутати са все от комунистическо потекло въпреки че много от тях са се боядисали с големата баданарка. Баща ми беше прав когато ми каза че Бг умира
10
0
 
6
 
! Отговори
"ж"унгла преди 3 месеца
"винетни стикери и Тол такси, Автомобилът ..."
Нали Атомобилите нямаше да плащат Тол такси ?
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ОТ новината излиза, че все пак АПИ не могат да те спрат ако имаш винетка, ако трябва да проверят става и в движение, по номер на колата...
8
2
 
9
 
! Отговори
Тролсистема преди 3 месеца
Държавно
Управление по
Пътна инфраструктура
Купените книжки и
Автомагистралите задръствания.

Първо се правят пътищата както трябва, а след това се събират такси за поддръжка. При това състояние половината застрахователи ще фалират.
7
3
 
13
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 месеца
Отново нищо за инфлацията, която ще генерира ТОЛ таксата. Всичко, което купувате от магазина се доставя с камион. Един камион сега плаща около 0.50лв на км за гориво +134лв мес.(4-5лв на ден) винетка(пренебрежимо малко). С ТОЛ, към 0.50лв/км за гориво ще се добавят и 0.15лв/км и сметката става поне 0.65лв/км. А сега се сетете къде ще се калкулира повишението на транспортния разход?.....и как ви го наместиха вие да плащате за нещо, дето го няма(пътища), с обещанието, че ще ги построят...
6
9
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 3 месеца
Май баща ти ти го е заглавил когато си бил на 15 ,па се чудил как да ти обясни че ти прави добро..ей на джендър си сега па е и модерно.Слабоумнико.. по целия свят за всичк осе плаща и глобите са солени.Айде иди да си развяваш простотията из европата да т игледаме сеира.Тука е слободия в сравнение с по света.
5
1
 
9
 
! Отговори
Спас преди 3 месеца
Някъде четох, че и КАТ ще имат ПОС в себе си. Това означава ли, че ако решиш да си плащаш на момента навярно глобата ще е друга сума, само защото някой комплексиран полицай ще усети, че лева няма да отиде отново в неговия джоб? А това как ще го контролирате, господа?!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
имам чувството че до няколко години 30% от колите по пътищата ще са без табели, прегледи и застраховки, свалени от движение, а шофьорите без книжки. На никой няма да му пука - КАТ ще му пишат акта, оня ще се качи веднага в колата и ще замине без изобщо някога да го плати.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
хАПИ що не дебнат строителните фирми дали строят качествено пътищата или им се плаща, за да не дебнат?
2
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заглавиха ви го доста яко. Няма мърданье. Колкото повече мърдате толкова повече улаза. ГО вия вдигнаха сега и тол такса и вминетки а някои викаха СДС и виреха двата пръста. Ало къде са двата пръста дето ги вирехте май ви ги завряха на едно тъмно и миризливо място. Бях 15 годишен и неможех да вдена защо народа е по площадите и крещяха. Попитах баща ми защо крещят а той се почуди как да ми обясни. Само ми каза че идва лошо време за народа и че България умира. След време разбрах какво ми е казал
1
4
 
40
 
! Отговори
Off преди 3 месеца
Още едни хрантутници се наредиха.... (<