Даряваме бял дроб на Виена и чакаме... трансплантации. Кога?

До края на годината – първата национална програма по донорство
7 дек 2018 13:00,
25
Даряваме бял дроб на Виена и чакаме... трансплантации. Кога?
pixabay

Българите, които се нуждаят от бял дроб, имат шансове отново да бъдат приемани в болницата във Виена, ако страната ни дарява органи и за пациенти от други държави по линия на Евротрансплант.

Именно заради това миналата седмица България дари белия дроб на починала млада българка, обясниха от агенцията по трансплантации. Случаят предизвика голямо недоволство в България, защото в нашата листа има 15 души, които чакат трансплантация на бял дроб, съобщава "24 часа".

Миналия петък 27-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб. Той бе успешно трансплантиран на друга жена във ВМА, която вече се възстановява. Белият дроб обаче бе предоставен на болницата във Виена.

Това предизвика недоволство сред 15-те пациенти в България, които чакат трансплантация на бял дроб. Още повече че смъртта на младата жена и изпращането на белия ѝ дроб във Виена се случиха само ден след като още една българка почина.

Още по темата

Освен това имаше уверение от страна на държавата, че при следваща донорска ситуация с бял дроб турски екипи ще направят трансплантация у нас.

Отношенията с Турция обаче все още се договарят и на практика това нямаше как да се случи, обясниха от агенцията. Преди 10 дни здравният министър Кирил Ананиев е изпратил писмо до турския си колега Фахреттин Коджа.

Очаква се отговор от тяхна страна, за да се подпише договор. Едва тогава турските екипи, които вече бяха на посещение у нас и заявиха готовност за работа, ще могат да извършват трансплантациите на бял дроб в български болници и паралелно да обучават наши лекари.

Без налични специалисти у нас няма как дори да се направи оценка за съвместимост между органа и чакащия го пациент.

Единственият изход от тази ситуация при последния случай бе или белият дроб да се предостави на друга страна по линия на Евротрансплант, или изобщо да не се използва. Затова е взето решение той да замине за Виена, обясниха от агенцията.

От австрийска страна има желание за възстановяване на взаимоотношенията ни, а с даряването на органи шансовете там отново да започнат да се приемат български граждани се увеличава. През 2017 г. договорът ни с Виена не бе подновен и българските пациенти останаха без възможност за трансплантация на бял дроб.

Паралелно с това се движи и проектът за българска програма за трансплантации. Най-краткият срок за оборудване на следтрансплантационен център, който е най-важен за последващото лечение на пациентите и обучението на екипи, обаче е 6 месеца.

До края на годината ще е готова и първата у нас национална програма по донорство и трансплантации. Една от целите ѝ, за чието осъществяване се работи, ще е да вкара нов задължителен предмет в обучението на студентите по медицина. Той ще е обвързан само с донорството, трансплантациите и установяването на мозъчна смърт.

Обмисля се и създаване на координаторски екипи по донорство в болниците.

Сега за това отговаря само по един човек. Идеята е към координатора да се включи и медицинска сестра. Освен тях ще има и главен координатор, част от ръководството на всяка болница. Това ще облекчи и подобри работата при донорски ситуации.

Две донорски ситуации имаше у нас през миналата седмица - във Варна и Русе, с които са спасени 4 живота, един от които в чужбина. Заслуга за това имат близките на починалите, специалистите от ВМА и Александровска болница, както и координаторите по донорство - д-р Валентин Мирчев от Варна, д-р Красимир Теодосиев от Русе и проф. Вилиян Платиканов, шеф на анестезиологията във варненската болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 4 години
... и най-лошото е, че за да се направи трансплантация на богат болен човек се вземат органи от живи и здрави бедни хора!...Но...всичко е бизнес!...пазарна икономика...
25
0
 
1
 
! Отговори
неизвестно преди 4 години
До @20 21 - За човешкото тяло резервни части няма!! Но има хора които си мислят че като напълнят джобовете на бялата мафия с много пари ще оживеят...
24
0
 
1
 
! Отговори
фифи преди 4 години
До Анонимен 22 - Всичко е само за пари!! Аз лично не знам някой да е живял след трансплантация повече от 3 до 5 години максимум!! Колко живя например Иван Сарафски, на който му беше присадено сърце от професор Чирков?? Поигра си малко с компютъра и след три години умря!!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги приятели, отдавна трябваше да сте се досетили, че донорските програми в България а за износ. Не са за Българите те...
22
0
 
1
 
! Отговори
До @20 преди 5 години
Ха... нямам нищо общо коментара на Сократис. Елементарно мислене! Вероятно си жена, нали?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това, има много успешни трансплантации, има хора, които живеят по 20 години с нови сърца или дробове. В България не знам колко са, но по света, особено бялата му част са много. Защо българите трябва да са изключение? Защо българите да нямат право на втори шанс? Да,скъпо е. Но ако има пари за нови коли за депутатите, все пък ще се намерят няколко милиона на година за трансплантации. (една трансплантация е около 200к евро)
20
3
 
3
 
! Отговори
@20 преди 5 години
А ти в качеството си на какъв си позволяваш да квалифицираш трансплантциите като безполезни? Хората пускат тото при шанс 1 на милион, хората опитват инвитро при шанс по-малък от 30%. И някои успяват и в двата случая. Кой си ти, че да отнемаш надеждата на хора, които без никаква вина са тежко болни и вероятно си пазят здравето повече от 90% от останалите? 50% шанс е добър шанс. И всеки има право да го получи. Независимо от пол, националност и възраст. ВСЕКИ.
19
1
 
4
 
! Отговори
Аман от... преди 5 години
На вниманието на 17 - "@Сократис"В качеството си на какъв решаваш кое са глупости и кое не?По-добре си пиши коментарите без да визираш другите мнения и да правиш квалификации за авторите.Казваш аман от дървени философи а ти от кои философи си?Един интелигентен човек, никога не би си позволил да се заяжда с непознати а просто би си написал мнението.Хората сами могат да преценят къде е истината.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тялото е машина и като се развали, то може да бъде поправено.Ако нещо е за смяна, то може да бъде сменено. Измислено е, прави се, по света хората живеят, лекуват се, грижат се за тях, и са щастливи и пълноценни. В България, на болните се гледа като на тежест и единственото което се иска от тях е да умрат по-бързо. Затова България изчезва, защото сме ЛОШИ!Защото не уважаваме животът, не уважаваме правото на достоен и качествен живот, отказваме да сме съпричастни и да си помагаме. Чудовища сме.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което държавата прави с болните от БАХ и муковисцидоза е ГЕНОЦИД! Решили са, че болните нямат прави на живот и просто ги гледат как умират. А лекарства има, които биха удължили живота (и то качествения живот) с поне 10 години, а когато момента дойде се прави трансплантация докато болния е още сравнително добре, така че да има поне 50% шанс да живее до старост.Ама на държавата не и се дават пари.За твое сведение- всички ще умрем някой ден, това не значи, че не трябва да се лекуваме!
16
5
 
5
 
! Отговори
@Сократис преди 5 години
Пишеш пълни глупости. Ти между шанс за живот 50% и шанс за смърт 100% кое би избрал? И ще питаш ли за наследствената обремененост на донора, ако не можеш да си поемеш въздух? Аман от дървени философи. Медицината дава шанс, и някои хора СА щастливци. Науката го е измислила, медицината го е усвоила, само държавата е тази, която лишава нуждаещите се от бели дробове от шанс. Само и единствено държавата лишава болните от лекарства, от терапии и от трансплантации.
15
2
 
9
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Човешките органи, не са резервни части и никой, никога няма да ви даде гаранция, нито за годност, нито за пълна съвместимост, нито за някаква наследствена обремененост на трупния донор от когото ползвате органа.Всичко е игра на шанс и то с абсолютно минимален щастлив край.Но всеки се надява, да е изключение, само не, и запознатите, които знаят, че правят нещо от което ползата е никаква...Но, това им е работата и за това получават част от огромните пари, които се въртят в този порочен бизнес.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И последно, защо няма стратегия за донорството/трансплантациите? Статистиката показва, че страните в които трансплантирането е най-развито са тези, в които всеки е донор по подразбиране и само при деклариран отказ, отпада като донор. В тези страни има екипи с хеликоптери, със специалисти, които при всеки потенциален донор бързат,за да спасят органите поне.Тук няма дори линейки,които да ти помогнат на време,пък камо ли да ти пазят органите,ако си в мозъчна смърт. Абсурдна е тази държава,абсурдна!
13
0
 
4
 
! Отговори
бялата мафия преди 5 години
надайте се ...
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете, ще идват турци да обучават българските лекари,защото очевидно европейските лекари не са се навили. Което е естествено, белодробните трансплантации са супер тежки, и при оптимални условия,след 5 години шансът за оцеляване е 50%. Това при идеално развита след-болнична грижа,която е основна за тези трансплантации. При положение,че такава в БГ няма,да дойдат тия лекари да обучават хирурзи е безмислено и равнозначно на касапница. Срам ме е от министерството, СРАМ! Геноцид е това!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това са лъжи!Защо не кажат колко бели дроба са изнесли откакто е спряна програмата за трансплантации? Защо не дадат някакво смислено обяснение,защо договорът не беше продължен и защо за толкова време няма обучени специалисти? Защо продължават да обричат болните от БАХ на смърт, защото не им се дават пари за скъпи лекарства, които от 15 години се ползват по света. Защо още нямаме екипи, които да събират (измолват) органите от всички починали в катастрофи.Нямаме стратегия за трансплантации!
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина се плаши от две неща - да не настине и да не се мине!
9
0
 
4
 
! Отговори
Русия преди 5 години
"От австрийска страна има желание за възстановяване на взаимоотношенията ни, а с даряването на органи шансовете там отново да започнат да се приемат български граждани се увеличава. През 2017 г. договорът ни с Виена не бе подновен и българските пациенти останаха без възможност за трансплантация на бял дроб."Демек това е някаква вноска за надежда!!
8
8
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До ИванАми дръж си го за украса тоя бял дроб, като няма кой да ти го трансплантира... Дай да се изолираме от света, като некви диваци. То е ясно, че даром никой нищо няма да ти даде. Всеки си гледа интереса тва е ясно, ама като се изолираш нищо не постигаш!!! Бориш се за твойто си, а не да мрънкаме как някой друг ни е виновен...
7
5
 
13
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Точно заради тази народопсихология, че "получаваме" нещо в замяна, сме на тоя хал. Нищо не получаваме обратно, ако ние дадем 90% получаваме максимум 10% обратно. На нас гледат като на стока, който поне малко е живял в бяла държава знае за какво става дума.