Невероятно, но факт – 1/4 от българите не са влизали в нет-а!

Смартфонът най-предпочитан за достъп до мрежата
34
Невероятно, но факт – 1/4 от българите не са влизали в нет-а!
Снимка: flickr

Над една четвърт (26.7%) от хората у нас никога не са използвали интернет въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България.

Достъп до интернет в домовете си имат 72.1% от домакинствата, като е отбелязан ръст от 4.8 процентни пункта спрямо предходната година. Това сочат данни на Националния статистически институт от проведено през 2018 г. изследване. Най-нисък е относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в Северозападния район - 65.2%.

Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 64.9 и 62.4%.

Домакинствата с деца използват по-активно глобалната мрежа. Най-активни потребители на интернет са младите хора на възраст между 16 и 24 години, като 92.2% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа и 17.8% от българите на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно.

89.6% от хората с висше образование и 37.7% от тези с основно или по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа. Най-често я използват учащите се (незаети), 98.6% от които сърфират редовно, а при работещите (наети и самостоятелно заети) относителният дял е 80.8%. Почти половината безработни (45.1%) също използват редовно интернет.

Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет е мобилният телефон (вкл. смартфон), който се използва от 56.6% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години. Употребата на настолен компютър бележи спад и през 2018 г. 27.5% са го използвали за сърфиране в интернет.

Българите най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация и забавление, като 53.9% провеждат телефонни или видеоразговори по интернет, а 51.4% участват в социални мрежи.

Почти еднакъв е делът на използвалите глобалната мрежа за намиране на информация за стоки или услуги (43.0%) и на тези, които са изпращали/получавали е-поща (40.0%). Всеки трети на възраст между 16 и 74 години (31.2%) слуша музика онлайн, а 24.7% търсят информация, свързана със здравето. Най-малко са използвали интернет, за да си запишат час при лекар чрез уебсайт или приложение - 3.5%

През 2018 г. 22.2% използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната и местната власт.

Делът на хората, които пазаруват онлайн за лични цели, достига 20.8%. Най-активни при поръчването/купуването на стоки или услуги онлайн са младите хора.

Най-много от пазарувалите по интернет (75.8%) са купували дрехи и спортни стоки, 32.7% са поръчвали стоки за дома, а 19.1% са правили разходи, свързани с пътувания или хотелски резервации. Повечето от онлайн потребителите купуват стоки или услуги от търговци от България (87.5%), но немалко пазаруват и от търговци от други европейски страни (35.3%) или от други страни извън ЕС - 17.2%.

През 2018 г. почти всеки трети зает (31.5%) използва компютър ежедневно за изпълнение на служебните си задължения, а на 28.1% от работещите е осигурен достъп до интернет. Повече от половината предприятия (51.1%) разполагат със собствен уебсайт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Чичето преди 5 години
96-та разбрах ( и ЧУХ ) че има някакво такова нещо:джжж-джън-дрън-джън-дрън-дджжшшшшшшршрш-пшшш-шшшштшштшшшшш...сега скролваш огоре надоле, тъчваш мобайл дейтата и аре фейса, аре гугъл плея
27
0
 
2
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 5 години
По скоро 1/2 не са излизали от НЕТА !!!!
26
2
 
2
 
! Отговори
BatBulgar преди 5 години
Значи има надежда за България. 1/4 от Българите са все със здрава психика и мислят трезво :)
25
0
 
4
 
! Отговори
Ами така е.. преди 5 години
Не влизам във фейса.ТОВА е клюкарска и безсмислена схема, ползвана от политици и негодници!
24
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Невероятно , но факт! 1/4 от българите не са българи.
23
2
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Колкото по-далеч от технологиите, толкова по-добре!
22
0
 
9
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Щото пък всичките модерни на запад дето сърфират от години, преди няколко месеца бяха потресени от факта, че като си дават данните на различни сайтове те ги ползват за лична облага.Да поговорим за интернет грамотност хм?Понеже това, че четвърт от хората не сърфират в нета въобще не е изненадващо и страшно, за притеснение ще е когато след години 100% от хората са в нета и нямат идея какво правят там, точно като голяма част от подрастващите за които нета са само Туитър и Инстаграм.....
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бългapaка главата му е гумена и нет не го лови.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече ми харесваше животът когато нямаше социални мрежи.
19
0
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Пенсионери и малцинства предимно...
18
1
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Защо се подигравате на хората? Аз също не съм влизал в нет-а. Това обидно ли е? И какво е това нет? На английски значи мрежа, т.е да разбираме решетките около затворите ли?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас! 1/4 от българите не са влизали в нета! И сега какво правим???Сега сериозно:"С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа и 17.8% от българите на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно."Ами нормално, това са хора в неактивна възраст (65-74 г.), а освен това са и на доста години, за да са в крак с технологиите. Направете справка колко са хората в тази група и ще ви стане ясно откъде идва тази 1/4, дето не са влизали в нета.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали 1/4 от булгурите са над 65г...
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че е порното в нета та да олабиш жилата, иначе срещите с жени на днешно време станаха трудна работа и,ска се много средства да поддържаш връзка, а и жените станаха много претенциозни не е като преди едно кино и работата е готова .
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" 1/4 от българите не са влизали в нет-а! ""...............Не съм изненадан ... нещо повече - сигурен съм, че точно тези са отчаяните защитници на товарищ Путин от 'коварния запад'Тези дето са по-загрижени, че Крим е руски отколкото Шипка българска да речем.Как им промиха мозъка на тези селяни е просто невероятно.Но всеки народ си заслужава съдбата !
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Информацията ЗА ползващите интернет НЕ говори за интелект, а за скука.Колко процента използват мрежата за подобряване на собствената си образованост?
12
1
 
5
 
! Отговори
Ромнет преди 5 години
Навремето имаше популярно сравнение: индианец и компютър. В тукашната действителност индианецът успешно може да се замени с индиец.
11
1
 
23
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
В България има много бедни хора и възрастни хора, така че не виждам нищо невероятно.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е...........и?Голяма работа...............Интернета не е задължителен все пак, нали?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електоратът послуша съвета на св. св. Б. Б. и от програмисти станаха или просто останаха само овчари. Домуса явно го е яд, че дори и като прости овчари те пак искат над 500лв заплати.