Невероятно, но факт – 1/4 от българите не са влизали в нет-а!

Смартфонът най-предпочитан за достъп до мрежата
34
Невероятно, но факт – 1/4 от българите не са влизали в нет-а!
Снимка: flickr

Над една четвърт (26.7%) от хората у нас никога не са използвали интернет въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България.

Достъп до интернет в домовете си имат 72.1% от домакинствата, като е отбелязан ръст от 4.8 процентни пункта спрямо предходната година. Това сочат данни на Националния статистически институт от проведено през 2018 г. изследване. Най-нисък е относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в Северозападния район - 65.2%.

Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 64.9 и 62.4%.

Домакинствата с деца използват по-активно глобалната мрежа. Най-активни потребители на интернет са младите хора на възраст между 16 и 24 години, като 92.2% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа и 17.8% от българите на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно.

89.6% от хората с висше образование и 37.7% от тези с основно или по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа. Най-често я използват учащите се (незаети), 98.6% от които сърфират редовно, а при работещите (наети и самостоятелно заети) относителният дял е 80.8%. Почти половината безработни (45.1%) също използват редовно интернет.

Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет е мобилният телефон (вкл. смартфон), който се използва от 56.6% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години. Употребата на настолен компютър бележи спад и през 2018 г. 27.5% са го използвали за сърфиране в интернет.

Българите най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация и забавление, като 53.9% провеждат телефонни или видеоразговори по интернет, а 51.4% участват в социални мрежи.

Почти еднакъв е делът на използвалите глобалната мрежа за намиране на информация за стоки или услуги (43.0%) и на тези, които са изпращали/получавали е-поща (40.0%). Всеки трети на възраст между 16 и 74 години (31.2%) слуша музика онлайн, а 24.7% търсят информация, свързана със здравето. Най-малко са използвали интернет, за да си запишат час при лекар чрез уебсайт или приложение - 3.5%

През 2018 г. 22.2% използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната и местната власт.

Делът на хората, които пазаруват онлайн за лични цели, достига 20.8%. Най-активни при поръчването/купуването на стоки или услуги онлайн са младите хора.

Най-много от пазарувалите по интернет (75.8%) са купували дрехи и спортни стоки, 32.7% са поръчвали стоки за дома, а 19.1% са правили разходи, свързани с пътувания или хотелски резервации. Повечето от онлайн потребителите купуват стоки или услуги от търговци от България (87.5%), но немалко пазаруват и от търговци от други европейски страни (35.3%) или от други страни извън ЕС - 17.2%.

През 2018 г. почти всеки трети зает (31.5%) използва компютър ежедневно за изпълнение на служебните си задължения, а на 28.1% от работещите е осигурен достъп до интернет. Повече от половината предприятия (51.1%) разполагат със собствен уебсайт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
10
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Ами докато жена ми готви , аз съм в нета.Нормално да стоя повече от нея.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това са пенсионерите , живеещи предимно в провинцията
6
0
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Миии нашия клош австралопитека $иднито денонощно влиза в нета да кеси по цял ден в днес.бг
5
3
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Няма нищо невероятно.Това са хората за които Корнелия иска машинно гласуване.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блазя им. Ползвам нет от 20 години, да не казвам, че бяхме единици в края на 90-те. Много вълнуващо и интересно в началото и пълна зависимост в момента. Радвам се, че младежките ми години минаха "преди интернет".
3
9
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Добре, че Бойко преведе пенсиите че си платих интернета. Комунистите ми го бяха спряли под претекст че не съм го платил.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PORNHUB, XVIDEOS, YOUJIZZ, TUBE8Аз ползвам редовно интернет!
1
1
 
20
 
! Отговори
Azi преди 5 години
Това онлайн проучване ли е:))