Парадокс: Работим от зори до залез, а все пак обедняваме!?

В Бюджет 2019 липса ефективност, не е добре структуриран
Обновена: 7 дек 2018 14:34 | 7 дек 2018 11:00,
253

Живеем, за да работим, или работим, за да живеем? По последни данни на "Евростат" се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома.

"Статистиката на "Евростат" не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Тенденциите са неприятни. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за жилища, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски", коментира финансистът Мика Зайкова.

Още по темата

На фона на тази песимистична картинка икономистът Стоян Панчев изтъкна в студиото на "България сутрин", че храната все пак поевтинява.

"По-голям процент от приходите – 54% идва от заплати, а не от преразпределение от държавата. Разходите за дрехи намаляват. Твърде бавно стигаме Европа и затова не се усеща. Има сектори, в които дори нищо не се случва. Да вземем пенсионерите – тях инфлацията ги съсипва. Пенсионната система е механизмът, чрез който трябва да можем да спестим най-много. Трябва да имаме лична сметка, по която да ни се пазят парите. Всеки може да си провери колко пари са спестени", отбеляза той.

Според Мика Зайкова в Бюджет 2019 липсва ефективност. Тя твърди, че ако в приоритетните области имаше програмни бюджети, то парите щяха да бъдат похарчени далеч по-смислено.

Макар че и двамата гости посочиха, че България изнася суровини и части, Панчев подчерта, че все пак и произвеждаме, но не достатъчно, за да се усети.

"Българските предприемачи си вършат работата, но имаме проблем с публичната част. Но реформи се правят в първите 1-2 години на мандата", завърши той разговора пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияХАХАХ к'ва е тази стъкмистика и сигурно си вярваш. Вицове! Абе тука ти пишат да не се правиш на ЛУД и БЕЗОЧЛИВ ама не. Питай BREXIT после FREXIT и накрая *** EU!
169
1
 
18
 
! Отговори
месара преди 5 години
Тролчетата, и на вас ли ви плащат същите, които подкукуросаха Порошенко да си опропасти държавата за развлечение на Запада? И вие ли натам ни бутате? Да, ама няма да стане вашата :)))) ако не ви плащат, явно сте умни колкото украинците, не знам кое е по-лошо
168
17
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При демокрацията живеем добре, въртиме западни коли, правиме тапи по магистралите, ходиме в мола, веки има айфон, магазините са пълни със западни стоки и можеме да бегаме на запад.
167
5
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Винаги с Германия, никога против Русия --цар Борис Да де ама вие не искате с Германия, а ни пробутвате Рашка. Сега по новините на "Европа" ТВ слушам, че Борисов се обявява против ескалирането на проблема, чрез дислокацция на американски военни сили в Черно море! Ама вие искате кръв и убийства!
166
1
 
5
 
! Отговори
До гледна точка преди 5 години
Наистина ли си мислиш, че пишеш на немски?! Този език не го владееш, тотално неграмотен си! 2 реда, 5 грешки. Да почна ли да те коригирам?
165
0
 
6
 
! Отговори
HELL преди 5 години
Едно правило има в сила. "Човечеството забравили собственото си минало, то е обречено да го повтори"Сайонара
164
2
 
2
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
..TO BE REACH...OR TO BE REACH....CHOIS IT..
163
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капиталист: Колко искате за Залудо работи, залудо не стой !?
162
12
 
7
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До привет от Сомалия 170Льольо , за всеки лев който харчиш 60ст заминават за русия. Цялата енергетика и всички олигарси в българия са обвързани с русия.
161
7
 
3
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
...IMA LI BOGATI....TO E ZA SMETKA NA BEDNITE! ..NAVSYAKUDE E TAKA.......MOYATA ZAPLATA E 3500?....NO NA DIREKTORA E 21000?...AZ SUM.SI BEDEN....TUK! ...
160
7
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Jetzt, es gibt einen neuen Zeit!!
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До HELL 171Но само по веднъж без да повторим. След това ни излиза солена за минимум от 2 века! И като прибавим поокрасените файлетони, помощтта от "космоса" и леенето на куршум - Велики!
158
12
 
6
 
! Отговори
zz преди 5 години
Смартфони също купуваме. Мобилни оператори плащаме. Като гледам задръстванията по улиците и по моловете не виждам някой да обеднява особено много.
157
5
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Абе много ясно ,че миналото не трябва да се забравяDie Vergangenheit ist vorbei!Die Vergangenheit hat sich beendet!
156
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Немците колко пъти ще ги гоним ?!Преди 9-ти септември бяхме съюзници, но веднага след това ги гонехме с оръжие, чак до Клагенфурт.При социализма пък, ги канехме като туристи, те идваха, даже повтаряха, потретваха доволни.След 10-ти ноември, мутрата *** изгони платежоспособните немци и идват социалтуристи с 2 лева в джоба.
155
5
 
6
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До привет от ГерманияФАКТИ ЯВНО СИ ГИ ОТРИЧАШ. ЕТО ФАКТ ЗА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА. НА ТРИ ФРОНТА ВОЮВАМЕ ИДВАТ И РУСНАЦИТЕ СРЕЩУ НАС! НИЕ СМЕ ИЗБИЛИ ЦЯЛАТА НЕПОЦЕДИМА КОННИЦА, КАКТО НИЕ СВАЛЯМЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕЩО, ЗА КОЕТО ТВЪРДЯТ ЧЕ Е НЕ СВАЛЯЕМО! ФАКТ
154
8
 
23
 
! Отговори
привет от Сомалия преди 5 години
Най-големият успех на американците е, че успяха да накарат по-елементарните българи да вярват, че причината за 30-годишния геноцид е Русия, докато Западът и Америка методично оглозгват държавата
153
2
 
9
 
! Отговори
Toi преди 5 години
Всички дружно към Терминал 2, с еднопосочен билет!
152
10
 
3
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До АНТИ"Винаги с Германия, никога против Русия --цар Борис " - така като Кобургот син Фердинанд царя на Германия, но произход Австрия и кой друг е от Австрия, а даааа ХИТЛЕР.
151
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Винаги с Германия, никога против Русия --цар Борис