Парадокс: Работим от зори до залез, а все пак обедняваме!?

В Бюджет 2019 липса ефективност, не е добре структуриран
Обновена: 7 дек 2018 14:34 | 7 дек 2018 11:00,
253

Живеем, за да работим, или работим, за да живеем? По последни данни на "Евростат" се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома.

"Статистиката на "Евростат" не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Тенденциите са неприятни. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за жилища, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски", коментира финансистът Мика Зайкова.

Още по темата

На фона на тази песимистична картинка икономистът Стоян Панчев изтъкна в студиото на "България сутрин", че храната все пак поевтинява.

"По-голям процент от приходите – 54% идва от заплати, а не от преразпределение от държавата. Разходите за дрехи намаляват. Твърде бавно стигаме Европа и затова не се усеща. Има сектори, в които дори нищо не се случва. Да вземем пенсионерите – тях инфлацията ги съсипва. Пенсионната система е механизмът, чрез който трябва да можем да спестим най-много. Трябва да имаме лична сметка, по която да ни се пазят парите. Всеки може да си провери колко пари са спестени", отбеляза той.

Според Мика Зайкова в Бюджет 2019 липсва ефективност. Тя твърди, че ако в приоритетните области имаше програмни бюджети, то парите щяха да бъдат похарчени далеч по-смислено.

Макар че и двамата гости посочиха, че България изнася суровини и части, Панчев подчерта, че все пак и произвеждаме, но не достатъчно, за да се усети.

"Българските предприемачи си вършат работата, но имаме проблем с публичната част. Но реформи се правят в първите 1-2 години на мандата", завърши той разговора пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
7
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До привет от ГерманияФАКТ ЛИ Е, ЧЕ ВИНАГИ СМЕ ОТ СТРАНАТА НА ГУБЕЩИТЕ. ФАКТ ЛИ Е ДВА ПЪТИ С ХИТЛЕР И ГЕРМАНИЯ!НЕ ЗНАМ КОЙ Е ПРОМИТИЯ МОЗЪК В СЛУЧАЯ, ЗАЩОТО ЗНАЕШ ЛИ КАКЪВ ФАКТ ИМА СЕГА.ПАК СМЕ ОТ СТРАНАТА НА ГУБЕЩИТЕ С ГЕРМАНИЯ ЛЕВА ВЪРЗАН С МАРКА ВЕЧЕ ЕВРО И ЧАКАМЕ ЗАПОВЕДИ ОТ БРЮКСЕЛ - МЕРКЕЛ - ВАШИНГТОН С ИЗВРАЩЕНИЯ. ДРУГ КОГАТО ГОВОРИШ ЗА МИНАЛО ГОВОРИ СССР НЕ РУСИЯ!!!
149
1
 
14
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ОБЕДНЯВАМЕ ПОРАДИ БЕЗКРАЙНИТЕ КРАЖБИ НА МАФИЯТА ГЕРБ !!!
148
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
достатъчно е да погледнете таксите в банките и ще сте много на пръв път към същината на играта. Да не го наричаме робство, но реално е точно такова
147
1
 
7
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До привет от Германия"Когато живеете само с миналото вие си оставате в миналото , никога не живеете с настоящето и никога няма да отидете в бъдещето" - МИНАЛОТО ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖАВА И ДА СЕ УЧИМ ОТ НЕГО. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЗАБРАВИ "ТВОЯ" ФЕРХОЙКЕНГ КОЙТО УБИ АЕЦА НИ. БЛАГОДАРИ ПАК НА НЕМЦИТЕ , КВИЧАХА ЗА ЮЖЕН ПОТОК, НО СИ ПРАВЯТ СЕВЕРЕН. БЛАГОДАРЯ НА СЪЩИТЕ ДАЖЕ БАБА МЕРКЕЛ КОЯТО СТОЯ В СКУТА НА ХИТЛЕР ЗА НОВИЯ ХАЛИФАТ В ЕВРОПА
146
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма парадокс- навсякъде се обира средната класа и тя вече е едно стъпало надолу- по - бедна и радикална. Трябва да се промени нещо и май от Франция пак ще тръгне, макар и в по- грубичък вид...
145
2
 
4
 
! Отговори
ре 152 преди 5 години
Гледайте, гледайте гледката. Все назад гледайте. Отговорите намерихте ли ги, анализирахте ли ги, направихте ли анализ на анализа. След това ремонт на ремонта. Комунизма ли пак ви е виновен.? 30 все назад. Явно искате да пътувсте назад вув времето за да установите причините със сигурност. Надали?!? 30 години нищо ама нищо не направихте само празни думи
144
2
 
7
 
! Отговори
Ели: Re: Минало преди 5 години
Грешка, не взехме поука от миналото, и не гледаме в бъдещето!Миналото е пречупено през призмата на омразата и разделението, поръчано от същият криминален елит, изгонил два мил. българи от Родината.Пример: Турция още не ни дава архивите за Левски, при опит да ги искаме отговориха: "по-добре да не знаете, ще се разплачете от себе си". От гърците също не получихме архиви.Забранихме "Хубава Яна" и още. А за криминалният елит няма БГ и бъдеще, има острови, слугинаж и оШфорки.Къде е бъдещето на БГ
143
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българинът дава 1/3 от доходите си или 11860 лв. годишно за храна напитка и бит" По тия сметки Българина има 35580 лв. годишен доход. Не се спряхте с тия Глупости,колко процента от населението имат такъв доход?
142
3
 
7
 
! Отговори
КЛАТИМ ДО преди 5 години
ИЗТРЕЗНЯВАНЕ ВСЕКИ ЕВРОАТЛАНТИК В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ГЛАДУВА)ГЛАСУВА ЗА БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП,
141
1
 
15
 
! Отговори
месара преди 5 години
не е парадокс, а гербав крадокс...
140
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам един от Банкя, нищо не работи, само рита мачлета и е милиардер.
139
2
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Намаляват ни бавно,заличават ни планово,до указан лимит.С банкерско робство, + тежък живот,жесток геноцид.Бай *** Балкански,толкоз години, как не разбра ?!Че тук той е ненужен,ще вземат, златната му земя !
138
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем на българина е, че гледа само в проблемите на настоящето и в лошите перстпективи за бъдещето. Българите и политиците не трябва да гледаме напред в бъдещето и в настящето а трябва да отпрявим взор назад в миналото и да постоянно да си даваме сметка колко лошо беше при социализма, за да не повтарят никога грешките от социализма. Защото както е казал един от бащите основатели Джордж Вашингтон - "Народ който не помни грешките от миналото е осъден да ги повтаря"
137
0
 
5
 
! Отговори
Re: Ели и Бау преди 5 години
Споделям мнението Ви, ако бяхте прочел/а предишните ми постове, щяхте да сте запознат/а с възгледите ми за социална справедливост, запазване на достойнството на хората на наемния труд и несподелянето на омразата м/у богати и бедни.Въпросът е какво правим, изчезваме ли етнически от картата, или отстояваме правата си?Права на: лекари, инженери, пациенти, полицаи, пенсионери, учители, строители и т.н. Докато се делим, криминалният елит в БГ ще ни гони от БЖ, ще ни нарича комунисти или фашисти и т.
136
1
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Ако сте забелязали управляващите ни умници си вдигат заплатите на всяко тримесечие спрямо изменение на ,,стъкмената,,средна работна заплата в страната.А на пенсионерите им подхвърлят по 2--3 процента,което е около 10-15лв.И това е за цяла година.
135
0
 
11
 
! Отговори
jena mu raboti li преди 5 години
hahaha....goranov da izhranva jena si i decata si s 20 procenta ot 560 leva....hahaha
134
2
 
15
 
! Отговори
Ели и Бау преди 5 години
До ЕлиМоля и двамата да спрете с паралелните светове! Нито сте каймака, а обратното най-голямата тиня. Тука се гаврат с образованите и научени хора. Само се мисли, говори и се парили от далавер.ки "ПАРИ". Защо 2 мил. и даже над 2 мил. бягат от страната, ЗАЩОТО ТУКА СЕ ГАВРЯТ С ВИСШИСТИТЕ, А ДРУГИТЕ ГИ МИСЛЯТ ЗА РОБИ!Стана ли ви ясно!
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек и много добре да живее и по лошо ---накрая умира така че крайния резултат е един и същ-
132
3
 
19
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 5 години
Българи, нарочени сме за заличаване.Този геноцид, толкова години наред, НЕ е случаен !При толкова предатели и продажници, много ясно, че и руснаците ни оставиха.Ще станем като палестинците -нежелани на собствената си земя !!
131
2
 
15
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Комунизъм или Не,Бау го написа правилно:"да гледаме напред"!Детски въпрос, каква стратегия имаме за 30 г. напред, социална п-ка, здравеопазване, енергийна сигурност, високи технологии - там е бъдещето, наука-инвестиции, водна инфраструктура. Холандия - там по спомени имат 20 000 държавни служители при население: около 17 милиона, в БГ при 7 милиона - към 60 - 140 хиляди - нямам официални данни.Като бивш работодател, отношението ми към хората е било, че си изработват хляба, а не че им го давам