Това е тя! Неизвестната снимка на Васил Левски

Открита е от наши учени в националния архив в Истанбул
7 дек 2018 14:23,
69
Това е тя! Неизвестната снимка на Васил Левски
Снимка: БТА

Неизвестна досега снимка на Васил Левски, с която най-вероятно турците са го издирвали, беше показана днес в Министерството на културата.

Тя е открита в националния архив в Истанбул от специалисти от Националния музей "Васил Левски".

"На гърба на снимката има надпис", обясни Дора Чаушева, директор на музея в Карлово.

Още по темата

"Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри. Почти същото, с малко по-различен бих казала словоред, на 26-и октомври 1872-ра година, в един от разпитите си в Орхание, даскал Иван Лилов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, дава това първо словестно описание пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване", уточни тя.

Османските архиви пазят и документи за съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация, предаде БНР. Част от тях в момента се превеждат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Аслан преди 5 години
За зъбльовците и останалите психопати..като човек чете коментарите наистина му става ясно колко пагубно е човек да не знае и изучава историята си подробно...да не се интересува от героите си защото наистина ги е имало в пълния смисъл на думата. Такива хора е било невъзможно да оцелеят в подобен свят...представям си Лъвове като Левски, Ботев, Караджата, Бенковски в народното събрание ...и парцалите нямаше да им останат!!! 1 ЛЪВ остана...Стамболов който направи чудеса в България за 7 години..
57
1
 
2
 
! Отговори
Аслан преди 5 години
Тоя ТИТАН на революцията е събрал в себе си толкова свръхчовешки качества ,че се запитваш възможно ли е ? Обесен е защото е главен ръководител и създател на цяла една антидържавна организация с висши идеали и цели които са свобода и човешки права за всеки индивид...затова дори турците се кланят и знаят повече от вас, обесен е и за убийство защото клетвата и делото го е налагало ....Ботев би ги избил всичките ако можеше но Левски идеално е знаел нуждата от хора - РАБОТНИЦИ ЗА СВОБОДА !!!
56
1
 
1
 
! Отговори
Аслан преди 5 години
..вс знаете и вс плюете но нито 1 документално писмо не сте прочели на тоя незаменим АПОСТОЛ и божи пратеник който се бори безкомпромисно като истински ЛЪВ със своята безкрайна воля, смелост и себеотрицание срещу чорбаджии и бездушни черни *** като вас които имат интерес народа да е слаб, необразован бездушен и поробен! Дори тогава хората са били по-будни от вас сега.Прочел съм всичко за него ....ГЕНИИ! И ми е жал за вас и за него ,че знаете само името му и нищо повече !
55
1
 
3
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
До ИсторикПълни глупости. Гина Кунчева живее със сестрата на Левски - Яна, омъжена за успешен карловски търговец и никакъв глад нея е мъчил. На 8 януари 1878 руснаците влизат в Карлово и го освобождават, а Гина Кунчева умира на 10 януари от сърце. Погребана е в двора на църквата "Св.Николай" и ако беше се самоубила, нямаше да е там най - малкото. Ограмотявайте се исторически, има много писано по въпроса, а не се правете на много компетентен, прелиствайки жълти вестници.
54
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Прости ни АПОСТОЛЕ. Не опазихме БЪЛГАРИЯ. Политиците ни не се наядоха. Прати ни сили и да почваме комитетите!
53
2
 
3
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Признавам, не знам от кога има възможности за снимки, но Левски е сниман и снимката му се пази? Кога, как ?
52
2
 
8
 
! Отговори
Василен преди 5 години
Дрън, дрън! Това е една от няколкото отдавна известни снимки на Апостола!!!
51
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не прилича на ариец. Описанието му е като на средностатистически анадолец с мустак, а и се е снимал с фec...
50
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"очите му са големи и пъстри. ".Сигурно за снимката си е сложил лещи. Всички знаят, че Левски е със сини очи
49
23
 
1
 
! Отговори
minuvach преди 5 години
Без обида, но чертите му не ми изгелждат на европоид. Има нещо чуждо в изражението му.
48
14
 
5
 
! Отговори
отговор преди 5 години
До Въпрос ???ходи му обяснявай на този овчедушен народ! Руските платени историци ни излъгаха!ходи сега да пренаписваш историята за любовта ни към Русия и омраза към Турция
47
6
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Ами напишете истината за какво е осъден Левски.
46
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски за империята е като Пучдемон за ЕС. Всъщност не съм сигурен, че Пучдемон рекетира и обира олигарси...
45
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образът на Левски е митологизиран години по-късно, когато вече няма живи сподвижници поради нуждата младата държава да има нац.герой. За съвременниците си той е бил напълно неизвестен с изключение на местните чорбаджии и големци които периодично е рекетирал къде с благи думи за революция, къде със заплахи и кьотек. Затова и чорбаджиите с охота са гласували за обесването му.
44
8
 
2
 
! Отговори
Wc преди 5 години
Da vidiah snimkata.sega givota mi shte stane po dobar. TOA shto ne go si go slojite u bairako vmesto lavo
43
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Османската империя на всякакви революционери, завераджии и превратаджиите се е гледало по-благосклонни отколкото на крадци и убийци. Ако беше съден като поборник срещу империята най-много да го бяха заточили в Анадола. Левски е осъден като убиец и хайдук. Говори се, че русите имат голям пръст точно в това, да бъде съден като разбойник, а не като поборник за да не му се размине.
42
37
 
8
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Всеки който се опитва да разруши държавата е терорист. Левски се е борил против единната държава където всички заедно с турските представители са били в прекрасни взаимоотношения. Следователно Васил Левски е терорист.
41
5
 
29
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
В Османските архиви се знае кой е предателят,но коментарът от турска страна е:"Ще се срамувате от себе си,ако разберете."Трябва да сте горди с този титан в историята си,когото не изпратихте в последния му път."...и твой един син,Българийо,виси на него със страшна сила."
40
3
 
7
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До Анонимен 33Кви идеи? Ако не бяха бутали империята, сега на златките нямаше да им трябва виза за Дубай
39
31
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
"Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри." Той не е АРИЕЦ !!!!