Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!

Това се прави с цел по-голямо производство
8 дек 2018 14:48, Елка Василева
141
Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!
Снимка: архив, Булфото

И белият хляб е боядисан, за да може да се произвежда повече, пише "24 часа".

Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб, отбелязва изданието.

Отдавна e известно, че черният хляб, който е смятан за по-здравословен, всъщност е боядисван. Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб.

За да достигнат големи обеми от по 10 000 или 20 000 хляба за кратко време, производители променят цвета на бялото брашно.

Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб. За да се използва голямо количество брашно за промишлено производство, то се изсветлява изкуствено. Защото, за да се получи естествен бял цвят на брашното, трябва в продължение на 9 седмици то да се изсветлява всеки ден по 2 пъти - така в него влиза кислород. Това води до естественото му окисляване, а оттам и до снежния цвят.

Само че това брашно е 4 пъти по-скъпо от оцветеното, което е към 50 ст. на килограм на едро.

Във всяко предприятие може да има качествен хляб, стига обаче да се прави по бавна технология.

Много митове се навъдиха, объркват хората и ги вкарват в грешни посоки - противоречиво и обратно на това, което науката сочи, смята проф. Гроздан Караджов - специалист по хранителни и сладкарски изделия. Той не разбира защо навсякъде хлябът се анатемосва, включително глутенът.

Според експерта хлябът е сред най-чистите хранителни продукти на фона на сирена без мляко и колбаси със съмнителен състав. Освен това Караджов подчертава, че има държавен стандарт за хляба и производителите, които са го приели, го спазват, защото контролът е много строг.

По стандарта има три типа - “Софийски”, “Стара Загора” (бял) и “Добруджа”.

Те са еднотипни като технологични изисквания. Първият се прави само от брашно тип 1150, белият е само от тип 500, а “Добруджа” - от тип 700. Стандартът изисква както точното оборудване, така и спазването на технологиите. Предвижда и внасянето само на емулгатори. Има списък на разрешените подобрители, в който е указано къде може да се добавят и в какви количества.

Защо хлябът не е вкусен като едно време, питат често по-паметливи българи. Ето причината според проф. Караджов - използват се съкратени технологии при втасването и изпичането. Така липсва ферментация и съзряване на тестото. Вследствие на това не се натрупват достатъчно количество ароматно-вкусови вещества. Ако се консумира на същия ден след производството, на вкус е добър. Но ако престои, става безвкусен.

Начинът на изпичане също води до натрупване на вкусови вещества - продължителното предизвиква химични реакции, които натрупват голямо количество ароматни и вкусови вещества. Но повечето производители съкращават процеса на печене.

“Има производители, които държат на качеството на хляба, спазват технологиите и получават тесто по двуфазен метод, който много рядко се прилага”, казва Караджов. Този способ предполага тесто с мая и основното тесто. Двете съзряват достатъчно време, за да натрупат голямо количество ароматни вещества, които подобряват качеството на хляба.

Сега обаче хлебозаводите прибавят повече вещества, които да улеснят процесите на производство. Ползват се овлажнители и омекотители, които не позволяват тестото да се залепя за машината. Добавят се ензими, които имат за задача да ускорят ферментационните процеси, така че да се натрупа по-голямо количество вещества. С тях се подобрява ароматът, вкусът, качество и цветът на кората.

Не са опасни за здравето на хората, обясняват експерти. Безвредни са, но обикновено производителите на подобрители представят смес от вещества, без да е ясно какви точно са те. Това се изписва и на пакета - комплекс от ензими. Тези фирми дават указания на хлебарите как да използват продукта и как и кога да се дозира.

“При промишлено производство, което е поток и не спира, за да се уеднакви качеството на хляба, е необходимо да се слагат вещества, които да коригират свойствата на брашното”, смята Караджов.

Той препоръчва да се избягват хлябове, които са с много продължителен срок на съхранение. Това се постига с консерванти, а те действат негативно не само на външните микроорганизми, но и на човешкото тяло.

36 часа е годността на хляба, след това той се втвърдява, ако няма добавени вещества. Постепенно губи аромат и вкус, придобива мирис на стар, кората става мека и еластична, а средата - твърда.

“Стои ли средата, а и целият хляб мек след 36 часа, това е сигурен признак, че в него има неща, които не са за препоръчване и за постоянна консумация”, казва професорът.

В заводите често опаковат хляба още топъл, което води до конденз.

Така от микробиологичното замърсяване от опаковката е много вероятно да се появят плесени.

Според пекаря Георги Лефтеров в заводите хлябът се приготвя за два часа. За сравнение вкъщи или в занаятчийски условия ще отнеме минимум 6 часа, а средното време, необходимо за качествен хляб, е едно денонощие.

По Българския държавен стандарт от 1956 г. например само първоначалното втасване на хляба е четири часа, обясни експертът.

 


141
Още по темата: бял хлябпроизводство
Още от Общество
У нас: 80% от смъртните случаи – от сърдечни болести
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 17 часа
Отдавна на купувам хляб. Правя си по следната рецепта
600-700гр брашно
250мл вода с 1/2 мая, в която добавям 2 с.лъжици олио 1ч.л сол и 1ч.л захар
Омесвам с брашното чакам да втаса и печа за около 30 мин на 180гр.
Има вкус като едно време
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
115 Напротив, хляб направен с брашно, говорим тежък хляб дето те засища издържа и повече от седмица. Старите хора едно време са правили хляб 1 седмично за цялата седмица. Но модерните хлябове се правят с много вода и не трябва да издържат повече от 3-4 дни. Нормалният селски хляб с едва 55-60% влажност е нормално да си е запазил почти всички хубави качества на 3тия ден и да не се е мухлясал на 6тия.
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
118 квадрати като за завод. Чак тогава се сблъскваш с монопола който започват да ти пращат проверки всяка седмица от БАБХ, НАП, и тн. И накрая извадиш хляб на 1,60 добър с добро брашно, само 4 съставки и хората кажат ''ами скъп е''. А масовият го дънкат с химия но 1лв и българина дето брой стотинките спестява тия 0.60лв от немотия, а такива като мен се насочват към фалит.
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
118 Качествени продукти ... трудно. Българското стандартно брашно което масово се ползва е последен клас на качество и избелено. Качественото брашно е внос и няма да намериш под 1,80лв/кг. Говоря за брашно за хляб а не фуражна пшеница убита тип 500 минала през избелването. Отделно това е монопол, самата държава те съсипва от изисквания и само отварянето на пекарна ти отнема около година и половина за документацията. За малък бизнес имаш изисквания каквито няма никъде и ти трябват квадрати.
119
0
 
3
 
! Отговори
Оня с коня преди 1 ден
Да сте виждали в нормална държава толков масово хората да купуват нарязан хляб в плик?! После що плесенясвал. Но точно от т.нар. нормални държави ни заляха и тези замразени полухлябове, които купуваме от големите магазини. Те пък са си синтетика. Но хайде да не идеализираме толкова какво е било навремето. Колко беше вкусно, колко беше прекрасно... Говорете с някой, който е работилл в Родопа или Сладкарска промишленост. Не е било много "био". Но не са били толкова алчни и е имало някакъв баланс.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Гледам, че много "експерти" са се изказали по темата, та аз като потреител да си кажа - цена от 1 лев, в която да влизат качествени продукти, такса да те листват в някоя верига или пък поддръжка на собствена хлебарница, такса спокойствие за мутрите, които контролират пазара на хляба в много от малките градове (а сигурно и в по-големите) и някаква печалба - е те това няма как да стане. Затова ползват боклуци. В София може и да купуват хляб от 3-4 лева, но извън Околовръстното няма как да стане.
117
0
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 1 ден
За нищо не ставаме.... иначе сме големи националисти, и се тупаме в гърдите за кво ли не.... и един хляб не можем да произведем без Менделеевата таблица
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не знам какво го правят хляба, но след 2-я вече се появяват зеленикави петна от гъба по него, и трябва да го хвърлиш.
115
0
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 ден
Има подобрители, които поглъщат много вода и имат консерванти, които въпреки водата гарантират голям срок на годност. Виновни са клиентите - получават точно това, което искат, но само откъм фаца и срок на годност. Искат хубав бял, пухкав хляб, който да издържа по 1 седмица и да е БИО. Получават това, което искат, но без БИО-то. Няма как хляба да е бухнал и да издържа по 1 седмица. Особено черния хляб. Няма бухнал черен хляб. Всичко е бизнес вече, но клиента си го ска това и го получава - външно.
114
4
 
3
 
! Отговори
Цонко преди 1 ден
На пазара, в днешно време има огромно разнообразие от хлебни изделия. Съгласно изискванията на ЕС, всички съставки на даден продукт са прилежно изписани на етикета и всеки полуграмотен човек може да вземе информирано решение какъв продукт да си закупи, съгласно собствения си вкус и изисквания към чистотата на храната, която консумира. Ако някои от вас не могат да се възползват от това, изниква въпроса що за хора сте вие?!!
113
1
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 1 ден
Произвеждахме хляб много години индустриално по 15-20 хил на ден и никога не сме влагали избелители, от което заявките ни паднаха. Хлябът ни не издържаше по 1 седмица, а плесенясваше на 3-тия ден. Това не се хареса на клиентите и част от тях се насочиха към избеления хляб. Губиш пазари когато си честен. Но първото нещо, което ни смачкваше беше това, че след 2000-2005-та година в този бизнес се наляха много много пари от разни индивиди и за нормалните стана невъзможно да работим.
112
4
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 ден
До Анонимен
110 ...ami iztroviha ni zashtot tova e rezultat ot razgradenia evropeiski dvor deto sme !!! Predi imashe darjava i darjaven kachestven kontrol !!! Sega vsichko e poszvoleno i ima samo dalvera ,izmami i darjaven razpad !!! Za tova obache "mnogo ni havliat ot Evropa "..zashto li ?!?? Ami sami si otgovorete !!!
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Какъв хляб да купувам де, кажете, по-нискокалоричен да е.
110
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изтровиха ни, и това е.
109
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 ден
е хайде сега манипулции от джендър цензура! белият хляб е просто перихидролен! и циците са му от силикон!
108
7
 
3
 
! Отговори
АМИ ИСКАТЕ ЕВТИНКО.. преди 1 ден
У БЪЛГАРИЯ ----САМО "ОТПАДЪЦИТЕ" СА ЕВТИНИ .....ХА,ХА,ХАААААААААААААА...
ТУКА И ПО-МАЗНИТЕ ЛА""НА ...СА СКЪПИ ...ЩОТО СА ПО-КАЛОРИЧНИ...!!!
"СКЪПИ ОТПАДЪЦИ" --ЗА СЕГА НЕМА!!!
107
3
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 ден
...predi imamhme darjava ,red ,zakoni ...a sega niamame darjava I vsichko ostanalo ! Demionokratsia e !!!...D ani e " chestita " !!!
106
2
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 ден
...psevdo darjavata v koiato vsichko e dalavera I shashma !!!
105
4
 
0
 
! Отговори
изберете българското преди 1 ден
Америка фърст

Открихте ли разликата ?
104
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен
Няма шанс брато. Хубавата БГ пшеница се изнася за кинти. Внася се друга с по ниско качество и съответно много по евтина. В брашното се слагат какви ли не гадости ... така, че и да си правиш хляб в къщи, брашното ще е същата смрад като на хляба от магазина.
Няма шанс, освен ако не си произвеждаш и брашното ...