Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!

Това се прави с цел по-голямо производство
8 дек 2018 14:48, Елка Василева
141
Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!
Снимка: архив, Булфото

И белият хляб е боядисан, за да може да се произвежда повече, пише "24 часа".

Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб, отбелязва изданието.

Отдавна e известно, че черният хляб, който е смятан за по-здравословен, всъщност е боядисван. Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб.

За да достигнат големи обеми от по 10 000 или 20 000 хляба за кратко време, производители променят цвета на бялото брашно.

Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб. За да се използва голямо количество брашно за промишлено производство, то се изсветлява изкуствено. Защото, за да се получи естествен бял цвят на брашното, трябва в продължение на 9 седмици то да се изсветлява всеки ден по 2 пъти - така в него влиза кислород. Това води до естественото му окисляване, а оттам и до снежния цвят.

Само че това брашно е 4 пъти по-скъпо от оцветеното, което е към 50 ст. на килограм на едро.

Във всяко предприятие може да има качествен хляб, стига обаче да се прави по бавна технология.

Много митове се навъдиха, объркват хората и ги вкарват в грешни посоки - противоречиво и обратно на това, което науката сочи, смята проф. Гроздан Караджов - специалист по хранителни и сладкарски изделия. Той не разбира защо навсякъде хлябът се анатемосва, включително глутенът.

Според експерта хлябът е сред най-чистите хранителни продукти на фона на сирена без мляко и колбаси със съмнителен състав. Освен това Караджов подчертава, че има държавен стандарт за хляба и производителите, които са го приели, го спазват, защото контролът е много строг.

По стандарта има три типа - “Софийски”, “Стара Загора” (бял) и “Добруджа”.

Те са еднотипни като технологични изисквания. Първият се прави само от брашно тип 1150, белият е само от тип 500, а “Добруджа” - от тип 700. Стандартът изисква както точното оборудване, така и спазването на технологиите. Предвижда и внасянето само на емулгатори. Има списък на разрешените подобрители, в който е указано къде може да се добавят и в какви количества.

Защо хлябът не е вкусен като едно време, питат често по-паметливи българи. Ето причината според проф. Караджов - използват се съкратени технологии при втасването и изпичането. Така липсва ферментация и съзряване на тестото. Вследствие на това не се натрупват достатъчно количество ароматно-вкусови вещества. Ако се консумира на същия ден след производството, на вкус е добър. Но ако престои, става безвкусен.

Начинът на изпичане също води до натрупване на вкусови вещества - продължителното предизвиква химични реакции, които натрупват голямо количество ароматни и вкусови вещества. Но повечето производители съкращават процеса на печене.

“Има производители, които държат на качеството на хляба, спазват технологиите и получават тесто по двуфазен метод, който много рядко се прилага”, казва Караджов. Този способ предполага тесто с мая и основното тесто. Двете съзряват достатъчно време, за да натрупат голямо количество ароматни вещества, които подобряват качеството на хляба.

Сега обаче хлебозаводите прибавят повече вещества, които да улеснят процесите на производство. Ползват се овлажнители и омекотители, които не позволяват тестото да се залепя за машината. Добавят се ензими, които имат за задача да ускорят ферментационните процеси, така че да се натрупа по-голямо количество вещества. С тях се подобрява ароматът, вкусът, качество и цветът на кората.

Не са опасни за здравето на хората, обясняват експерти. Безвредни са, но обикновено производителите на подобрители представят смес от вещества, без да е ясно какви точно са те. Това се изписва и на пакета - комплекс от ензими. Тези фирми дават указания на хлебарите как да използват продукта и как и кога да се дозира.

“При промишлено производство, което е поток и не спира, за да се уеднакви качеството на хляба, е необходимо да се слагат вещества, които да коригират свойствата на брашното”, смята Караджов.

Той препоръчва да се избягват хлябове, които са с много продължителен срок на съхранение. Това се постига с консерванти, а те действат негативно не само на външните микроорганизми, но и на човешкото тяло.

36 часа е годността на хляба, след това той се втвърдява, ако няма добавени вещества. Постепенно губи аромат и вкус, придобива мирис на стар, кората става мека и еластична, а средата - твърда.

“Стои ли средата, а и целият хляб мек след 36 часа, това е сигурен признак, че в него има неща, които не са за препоръчване и за постоянна консумация”, казва професорът.

В заводите често опаковат хляба още топъл, което води до конденз.

Така от микробиологичното замърсяване от опаковката е много вероятно да се появят плесени.

Според пекаря Георги Лефтеров в заводите хлябът се приготвя за два часа. За сравнение вкъщи или в занаятчийски условия ще отнеме минимум 6 часа, а средното време, необходимо за качествен хляб, е едно денонощие.

По Българския държавен стандарт от 1956 г. например само първоначалното втасване на хляба е четири часа, обясни експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: бял хлябпроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е буквална лаборатория, върху която евроатлантиците тестват нови методи за война, оръжия и т.н.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правете си т.н. плосък хляб - брашно вода, зехтин, сол и пипер. Месите и разстилате докато стане на палачинка и слагате на сух, загрят тиган за 30 секунди на страна.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е не може хем до Банско да стигате за 1 час, хем да имате храна, която не ви убива.Едно от двете, моля.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв хляб купувате?
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно Исраел и Сащ,ни ликвидирват
73
10
 
13
 
! Отговори
бай ви Тодор от ПРА, преди 5 години
Яжте гмо,бои това ви е от демокрацията,заслужавате си го.А За комунизма,ще го сънувате
72
3
 
6
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До ПроСоТоПомня хлябът, който правеше баба. Печеше по една фурна на седмица и в края на седмицата хлябът беше доста твърд и сух.
71
2
 
2
 
! Отговори
практика мислител преди 5 години
До Затворв нашата "държава" дали има "контрол" "прокурор" и т.н.
70
7
 
9
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Тия искат и вкусен да е хляба. Нали имате банани, кво щете повече.
69
2
 
5
 
! Отговори
само брашно и мая преди 5 години
До АниНа пазара има румънски машинки,много хубави!Не са скъпи,и хляба става вкусен!Вече 10 години ползвам такава,и нямам намерение да спирам!
68
3
 
10
 
! Отговори
Сандро преди 5 години
Имало едно време вкусен хлябЗа съжаление😢
67
2
 
10
 
! Отговори
Пешу преди 5 години
То затва телата не гният в гробищата, приживе ни мумифицират придворните на фараоните :) Грижат се за нашето безсмъртие! А и вероятно скоро децата ще почнат да раждат преди да са са станали третокласници.
66
3
 
13
 
! Отговори
Пореден преди 5 години
Нормално е народе. Освен че е боядисан е и гмо защото пшеницата от която е направено брашното....а дали е пшеница не друг философски въпрос..та тая пшеница е гмо сорт... Кой нормален сорт Не настива не замръзваа вредителите не го закачат и се добиват 2ни количества.. Кога чухте новини че са замръзнали посевите и после искаме да сме здрави... Е няма как. То и нормален сорт вече няма. Преди 20 години беше сорта пшеницата зрънцето едно малко тумбесто а сега е е едно издължено вретено видно защот
65
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ами..народа надебеле,иска ляб да яде,да яде..Имам познати,които всеки ден изяждат по два хляба!!..А са двама човека!Та каквото търсенето,такова и предлагането..Мен обаче малко ме учуди твърдението че хляб,който трае повече от 36 часа ,е.."фалшив".Чувал съм от стари хора,че НЯКОГА са замесвали наведнъж 5-10 хляба и са ги яли цяла седмица..Защо тогава е могло,а сега не става?..Нещо май "прогреса" не върши работата,която му приписват...?
64
1
 
12
 
! Отговори
Затвор преди 5 години
Затвор доживот!Къде е прокуратурата?Къде е контролът?Къде е държавата?Кои са фирмите?Това е престъпление срещу човечеството, здравето на нацията и ГЕноцид срещу българите?Докога ще търпим шепа криминални индивиди да ни убиват?Фирмите моля, ако има държава фирми, етикети и дати на производство, глоби и затвор, както е в САЩ и Израел.Докога шепа криминален елит ще ни унищожава?Къде е народът, да протестира за НОРМАЛНОСТ!
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОБЪР ДЕН...
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега другарите да ми отговорят , защо хлебарите си позволяват да нарушават технологията и да боядисват брашната . Нали сега няма кой да им се бърка в работата или сме си калпави и злобни печелбари. Зарзаватчията ни продава скапани плодове на безбожни цени, месаря ни пробутва размразено месо за прясно и т.н. Просто сме си далавераджии и не ставаме за търговци .
61
3
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Нали, след като падна Живков, ни казаха, че частното е по-добро от държавното ?Нали, пак тогава, ни казваха, че при частното, цените ще паднат заради конкуренцията ?Сега по-качествен и по-евтин хляб ли яде обикновения българин-данъкоплатец ?!
60
2
 
11
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Малка преди да падне Живков от стола. В едно село или квартал. Частник отвори фурна.Бях много впечатлен и решил да си купя хляб от фурната му. След време разбрах , че умишлено са му пречили да не работи. Ей така от завист.
59
10
 
2
 
! Отговори
до баннат преди 5 години
Ами казал си нещо срещу руските братя освободители.Ако беше напсувал българите щяха да ти дадат бонук плюсове.