Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!

Това се прави с цел по-голямо производство
8 дек 2018 14:48, Елка Василева
141
Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!
Снимка: архив, Булфото

И белият хляб е боядисан, за да може да се произвежда повече, пише "24 часа".

Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб, отбелязва изданието.

Отдавна e известно, че черният хляб, който е смятан за по-здравословен, всъщност е боядисван. Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб.

За да достигнат големи обеми от по 10 000 или 20 000 хляба за кратко време, производители променят цвета на бялото брашно.

Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб. За да се използва голямо количество брашно за промишлено производство, то се изсветлява изкуствено. Защото, за да се получи естествен бял цвят на брашното, трябва в продължение на 9 седмици то да се изсветлява всеки ден по 2 пъти - така в него влиза кислород. Това води до естественото му окисляване, а оттам и до снежния цвят.

Само че това брашно е 4 пъти по-скъпо от оцветеното, което е към 50 ст. на килограм на едро.

Във всяко предприятие може да има качествен хляб, стига обаче да се прави по бавна технология.

Много митове се навъдиха, объркват хората и ги вкарват в грешни посоки - противоречиво и обратно на това, което науката сочи, смята проф. Гроздан Караджов - специалист по хранителни и сладкарски изделия. Той не разбира защо навсякъде хлябът се анатемосва, включително глутенът.

Според експерта хлябът е сред най-чистите хранителни продукти на фона на сирена без мляко и колбаси със съмнителен състав. Освен това Караджов подчертава, че има държавен стандарт за хляба и производителите, които са го приели, го спазват, защото контролът е много строг.

По стандарта има три типа - “Софийски”, “Стара Загора” (бял) и “Добруджа”.

Те са еднотипни като технологични изисквания. Първият се прави само от брашно тип 1150, белият е само от тип 500, а “Добруджа” - от тип 700. Стандартът изисква както точното оборудване, така и спазването на технологиите. Предвижда и внасянето само на емулгатори. Има списък на разрешените подобрители, в който е указано къде може да се добавят и в какви количества.

Защо хлябът не е вкусен като едно време, питат често по-паметливи българи. Ето причината според проф. Караджов - използват се съкратени технологии при втасването и изпичането. Така липсва ферментация и съзряване на тестото. Вследствие на това не се натрупват достатъчно количество ароматно-вкусови вещества. Ако се консумира на същия ден след производството, на вкус е добър. Но ако престои, става безвкусен.

Начинът на изпичане също води до натрупване на вкусови вещества - продължителното предизвиква химични реакции, които натрупват голямо количество ароматни и вкусови вещества. Но повечето производители съкращават процеса на печене.

“Има производители, които държат на качеството на хляба, спазват технологиите и получават тесто по двуфазен метод, който много рядко се прилага”, казва Караджов. Този способ предполага тесто с мая и основното тесто. Двете съзряват достатъчно време, за да натрупат голямо количество ароматни вещества, които подобряват качеството на хляба.

Сега обаче хлебозаводите прибавят повече вещества, които да улеснят процесите на производство. Ползват се овлажнители и омекотители, които не позволяват тестото да се залепя за машината. Добавят се ензими, които имат за задача да ускорят ферментационните процеси, така че да се натрупа по-голямо количество вещества. С тях се подобрява ароматът, вкусът, качество и цветът на кората.

Не са опасни за здравето на хората, обясняват експерти. Безвредни са, но обикновено производителите на подобрители представят смес от вещества, без да е ясно какви точно са те. Това се изписва и на пакета - комплекс от ензими. Тези фирми дават указания на хлебарите как да използват продукта и как и кога да се дозира.

“При промишлено производство, което е поток и не спира, за да се уеднакви качеството на хляба, е необходимо да се слагат вещества, които да коригират свойствата на брашното”, смята Караджов.

Той препоръчва да се избягват хлябове, които са с много продължителен срок на съхранение. Това се постига с консерванти, а те действат негативно не само на външните микроорганизми, но и на човешкото тяло.

36 часа е годността на хляба, след това той се втвърдява, ако няма добавени вещества. Постепенно губи аромат и вкус, придобива мирис на стар, кората става мека и еластична, а средата - твърда.

“Стои ли средата, а и целият хляб мек след 36 часа, това е сигурен признак, че в него има неща, които не са за препоръчване и за постоянна консумация”, казва професорът.

В заводите често опаковат хляба още топъл, което води до конденз.

Така от микробиологичното замърсяване от опаковката е много вероятно да се появят плесени.

Според пекаря Георги Лефтеров в заводите хлябът се приготвя за два часа. За сравнение вкъщи или в занаятчийски условия ще отнеме минимум 6 часа, а средното време, необходимо за качествен хляб, е едно денонощие.

По Българския държавен стандарт от 1956 г. например само първоначалното втасване на хляба е четири часа, обясни експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: бял хлябпроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
14
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Аз си правя в машинка в къщи.Пущам я преди лягане и сутринта е топъл.Каквото сложа, това ям.
57
3
 
4
 
! Отговори
ТНТМ преди 5 години
През 1970 те нефта съдържаше Менделеевата таблица.Раките щяха да ни хранят с нефт. Сега ритате срещу химиите. Що така бе другари?
56
0
 
10
 
! Отговори
Вие луди ли сте ? преди 5 години
Как човека, дето блъска на 2 места, заради скъпите кредити, да дойде у София, да си купи качествения, според вас хляб ?Ами, като тръгне да обикаля за останалата качествена храна, къде ще му излезе края ?!
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай БайИ кой е виновен Байо, демокрацията или мат'ряла? Да отнемем пак правото на избор на хората? Кой какъвто хляб си избере, такъв яде!
54
2
 
26
 
! Отговори
бай Бай преди 5 години
Бях хлебар, правях само истински хляб, но нямаше как да е на цената на конкуренцията, продаваща ***.А всички купуват от там.Фалирах за 0 време.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kaто търсиш евтиното - лапай ***.Ама нали сме селски тарикатлъци, все да не се минем.
52
5
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
До 41Хляба е на пекарна *** Бейкър. Има и много други хубави пекарни, който се интересува за здравето си ще си намери от къде да купува хубав хляб, или в крайна сметка ще си прави сам. Това е най хубавото на демокрацията, правото на избор!
51
1
 
12
 
! Отговори
бай Бай преди 5 години
До Бай ПеткоМи капитализъм има везде,такова чудо като тук - нигде.
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна и хляба вече е химия и за това по некролозите все повече млади хора.
49
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Всичко което е в ръцете на българина тук,се побългарява ... или разваля.Затова и руснаците се дръпнаха от нас,а бяхме най-големите им съюзници.
48
1
 
10
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
в къщи ама брашното което купуваш е фрашс химии
47
4
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
В германие е малко по добре но и там е пълно с отрови по рафтовете гемео,консерванти единствените оазиси са био магазините
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова си правим хляба в къщи- има превъзходни хлебопекарни.
45
5
 
8
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Така е при капитализма кво ривете нали помните Койт не скача е Хетеро
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия фурните са частни 99.9%. И а е направил хляба менте и на другия ден фурната ще е затворена.
43
4
 
16
 
! Отговори
Борислав преди 5 години
Не е до демокрация, не е до комунизъм.И демокрация има почти навсякъде, и комунизъм имаше и още има,Никъде го няма това чудо.Просто българският ген е прокажен!Каквото пипнем, скапвааме го!Срам ме е, че съм българин!
42
3
 
17
 
! Отговори
Ум преди 5 години
БГ е Сомалия на Балканите и Европа. Факт. Всичко е фълшиво и повърхностно, народа беден и завистлив, тъпчат ни с ... *** точно като в Третия Свят. Сомалия!Блатото на Европа!
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се чудим защо в България живеем по-кратко. Ядем ***, пием ***, дишаме смог, правителството ни прави живота труден и дори невъзможен, което ни струва много нерви и т.н.
40
2
 
7
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
От години си правя сам хляба в машина. Ползвам бяло брашно и такова със слънчогледови семки от Лидл. Добавям и шарена сол. След три дни хлябът става като камък, но никога не хваща мухъл и може да се яде като сухар поне още седмица.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам брашно от с.Галиче Врачанско. Там още не му слагат нищо. Купих от Софийска мелница. По лошо е, но на опаковката поне пише,че има ензми.