Новогодишно: Водата поскъпва от 1 януари в няколко града, в София с 23 ст.

В Бургас и Варна цената й ще подгони 3 лева
8 дек 2018 07:30, Елка Василева
239
Новогодишно: Водата поскъпва от 1 януари в няколко града, в София с 23 ст.
Снимка: архив, Reuters

Нови цени на водата ще има от 1 януари в редица градове в страната. Това показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който ще бъде подложен за обществено обсъждане.

В София кубикът поскъпва с 23 стотинки, като цената става 2,585 лв. за куб. м от 2,354 лв. за кубик досега с ДДС.

В Бургас цената вече гони 3 лева при 2,729 лв. с ДДС досега. За Варна регулаторът предвижда кубикът да стане 3,097 лева при – 2,974 лева досега, пише "Труд".

По-малко ще е повишението на ВиК услугата в Пловдив, където потребителите се предлага да плащат по 2,216 лева за кубик при досегашни 2,20 лв. за кубик.

Увеличение ще има и в Монтана и Враца. Там обаче новата цена надхвърля социално поносимата, уточняват от КЕВР. Затова в двата града се предвижда тя да стигне до прага, който съответно е 2,967 лв. за куб. в Монтана и 3,171 лв. за кубик във Враца.

Определянето на цените от 1 януари 2019 г. е заложено в бизнес плановете на ВиК дружествата, уточниха от КЕВР. Освен тях при определяне на новите цени регулаторът взима под внимание процента на инфлацията за годината, както и коефициента на изпълнение на предвидените за периода разходи. Именно заради неизпълнени разходи ВиК Кърджали ще бъде санкционирано и там цената на водата ще бъде намалена, посочиха от КЕВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
0
 
! Отговори
Александър Маринов преди 5 години
Протест пред КЕВР срещу поредно увеличение на цената на водатаВ 12.00 ЧАСА (понеделник, 17 декември, 2018 година)Протест пред КЕВР срещу поредно увеличение на цената на водата
199
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Варна като от миналата година водата е 3,05 какво да кажем!Да ревем ли?
198
1
 
15
 
! Отговори
Anonim преди 5 години
По алчен парламент не съм виждал айде спрете се вече да не взимаме като вашите заплати и ние деца гледаме.
197
3
 
7
 
! Отговори
До тук беше преди 5 години
След Чумата ГЕРБ идва друга Чума - с други букви, без значение с какви!Ако преди четрвърт век(когато можеше и трябваше)беше увисен ДрагалЪвския Ай дук,сега нямаше да сме стигнали до тук(на дъното)!
196
1
 
9
 
! Отговори
оцелял българин преди 5 години
Не народ,с Мър..ша,туй ще река и ще свърша!"- е казал поеттът преди сто години !Какво ли е искал да каже,Човекът?А "бедните"франсета направиха куп поразии, да им се неначуди човек!
195
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите ми пенсионери около 80 те плащат в Добрич над 40 лева месечно за вода, при положение,че вода няма. Спират я ежедневно и събота и неделя за прословутия европроект. Чудя се кой им ги дава тези пари, а се чудя и този Регулатор какви регулира и да ли да не направя едно филмче за улиците потънали в кал и мизерия и за калната вода,която тече и се плаща на 4 лева. Да види Евро съюза за какво плаща европейския данъкоплатец, а Регулатора да види за какво плаща българския. НАГЛОСТ е меко казано
194
0
 
26
 
! Отговори
Нямам думи.. преди 5 години
Никога не сме крали вода и ток, но доставчите са супер нагли и освен че вдигат постоянно цените, винаги един от мотивите е КОЙ ще покрива разхода им по кражбите, така, че те винаги да са на печалба. Значи у нас е по-добре да крадеш ток и вода, а балъците да им вдигат сметките!? А за течовете, някъде беше писано, че Добрич бил шампион с над 70%!?!? загуби...и това в "европейска" държава!
193
1
 
42
 
! Отговори
софянец преди 5 години
Грабвайте кой каквото има и да излезем и да се отървем от народните изедници от чумата Герб.
192
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиква освен в твоето в кои други джобчета ще по текат паричките от поредното изнудване на раята!
191
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капка по капка - оставка.
190
0
 
20
 
! Отговори
investitor преди 5 години
А за сивите от махалата тях на каква тарифа ще ги таксуват?
189
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще започнат и съкращенията бизнеса ще свие перки ,заради високата цена на тока !!!А сега и водата ужас вече не се търпи. Докага народе ще спим и търпим.
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИ 187Ганьо е *** и отвътре проклет, винаги търси държавния мед. Никой отвън не ще и да знае, за ганьовска "партия" и кой я пикае!
187
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водата минава3 лева кубика,ако по стандарт потребяваш по 3 кубика на човек добре,ама в сметките начисляват някакво преразпределение по общия водомер, и ВИК станаха като топлофикация!
186
0
 
28
 
! Отговори
ЕБЛЬО преди 5 години
До кога бе хора ще търпите и мълчите?В големите градове и държавните служители/хрантутници/,си лапкат заплатките+бонусити и слушкат,ами вие останалите,които работите на минимална заплата,та дори малко отгоре какво чакате?Вдигнаха веднъж гражданската отговорност,сега втори път,газ,вода,тока за промишленноста се очаква да поскъпне 300%,какви ли цени ни очакват?А иначе вие си спите и мълчите,спете и мълчете,това заслужавате.Не вярвам,но може и да се събудите,но дали няма да е късноо?
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 193 ти като пушиш като кумин всеки ден не значи,че ние пушим
184
3
 
6
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Французина ни мрази и ще стане нацената на златни люспи.госинът отБанкя спасява кожа и ще ни хвърли накучетата.Един от първите лъчове наМорът ще дойде от там.Преполагам.
183
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завистливият бг пpoшляк мрънка ли, мрънка...Мен пък това увеличение не ме бърка. Не ме интересува и мнението на хора, които дават всеки ден по 5 лв за цигари, а опищяват махалата, че сметката им за вода се вдига с 3 лв на месец.
182
4
 
18
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Браво! Комунистите от ГРАБ, ни показаха обратната страна на монетата. Пак гласувайте за бидона на изборите, защото БСП били комунисти. Хаха, жалка и тъжна работа.
181
2
 
8
 
! Отговори
До Василев преди 5 години
Питам ви сериозно. На какви хапчета сте???