У нас: 80% от смъртните случаи – от сърдечни болести

Приета е Национална програма за превенция на хроничните болести
8 дек 2018 17:57,
30
У нас: 80% от смъртните случаи – от сърдечни болести
pixabay

Основните хронични незаразни болести (ХНБ) - сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести и диабет са причина за 80% от смъртните случаи в България, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Доказано е, че посочените болести се причиняват от общи рискови фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, ниска физическа активност. Практиката показва, че тяхното редуциране води до намаляване на смъртността и заболяемостта от посочените болести.

Най-ефективният път за постигане на тази цел са както профилактиката, ранната диагностика и осигуряването на здравословна среда за живот, така и дейностите по националните програми.

За да се подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живот, чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболяемост и последствията за здравето, в това число и инвалидизацията, от основните хронични незаразни болести, свързани с рисковите фактори - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност, Министерският съвет, с Решение № 538 от 12.09.2013 г., прие Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Цел на програмата е и постигането на широка обществената информираност относно хронични незаразни болести и поведенческите, биологични и психосоциални рискови фактори, водещи до тях.

Целевите групи на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г са кърмачета, деца и млади хора до 29-годишна възраст, жени в детеродна възраст, бременни и кърмещи жени, население в трудоспособна възраст, възрастни и стари хора, медицински специалисти и асоциирани медицински специалисти/здравни професионалисти, немедицински специалисти и партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: здравеболестсмъртност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво очаквате, 30 години ядете германски храни като за източно европейския пазар. Ако някой си мисли, че това ще му се размине безнаказано, лъже се. Дори в точно този момент нацията започне да се храни здравословно, ефекта ще го усещате поне няколко поколения...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AnonimenСъщото усещане - крие се преобладаващата причина - онкологията. Приписват всичко на сърдечно-съдовите болести. Ами, да, накрая, НА ЧОВЕК МУ СПИРА СЪРЦЕТО, но болният е умрял от рак. Това е злоупотреба, за статистика, за жалост. А борбата със сърдечно съдовите болести е грозно лицемерна. НАВСЯКЪДЕ ПУШАТ - по УЛИЦИТЕ, СПИРКИ, СЪСЕДИТЕ ПОД НАС, НАД НАС, ОТСТРАНИ - 24 ч., КЪДЕ ДА ИЗБЯГАШ?!ВРЕДНО ПРОСТОЛЮДИЕ ТРОВИ себе си, и ПОРОЧНО ТРОВИ НЕПУШАЧИТЕ.Затова ПУШЕНЕТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В световен мащаб е така, Но у нас прекаляваме. Гордост е да купуваш кебапчета и баници с палмова мазнина. Да пиеш бира на место вода.Цял съботен и неделен ден да лежиш пред тв-то.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не се учудвам. Причината за сърдечните болести е само една - ВИСОКО КРЪВНО.Високото кръвно пък се поражда от наднормено тегло, стрес, липса на спортуване и алкохол.Тук съм чел хиляди пъти глупости, че който редовно тичал си изтърквал ставите и сърцето, а дебеличките хора били по-добре от слабите. И че алкохола е по-добре отколкото след работа да спортуваш.Еми, продължавайте си. Така ще *** млади и няма да натоварвате пенсионната система.
21
0
 
5
 
! Отговори
преди 5 години
Неграмотно заглавие, противоречащо си с текста. За пореден път...
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се намали работния ден на шивачките от шивашки бранс. Голямо обездвижване е там. Но за това никой не пише.
19
0
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Хубаво! Съгласен съм! А храната от големите вериги магазини не влияе ли? А въздухът? А водата? А работата? А стресът? А "бързата" помощ? А бедността? ...Да не се окаже, че гореописаните неща са по-вредни от алкохола и цигарите...
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да има ефективни часове по физкултура в училище. А не моя третокласник да има 1 реален час седмично, воден от професионалист, а другия уж час не го карат, защото госпожата им е по-възрастна и не й се занимава.На спорт пък почти не може да ходи, защото имат по 6 часа всеки ден и свършват в 18.30, а тренировките масово са от 18ч. Остава едно лято и уикенди евентуално за спорт.
17
4
 
14
 
! Отговори
Опа преди 5 години
За това на селце,чист въздух,натурална храна,чести разходки в гората,риболов,тишина и спокойствие,без напрежение.Ама ей,всеки тръгнал по града големец да става,беемвета да кара и манркенки да ***.В 99% от случаитр завършват по начина описан в статията.Като спрат да гонят само парите,ще започнат да живеят по-дълго.
16
4
 
7
 
! Отговори
davai go преди 5 години
днес гледах в кафе как женитеот непълнолетнидо такива на напреднала възраст надуват цигаридругите наргилетаи после искате да сте здрави
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАЧКАНЕТО УБИВА А НЕ СИСТЕМАТА
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80% от смъртните случаи от сърдечни болести, а рецептата за деня - пикантни кюфтенца в доматен сос. Няма какво да кажа по вече.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болестите идват от работата
12
2
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
най-много са от рак, но за да не лъсне грозна картина, пишат смъртта по друга причина. миналата година около мен починаха 6 човека, 5 от рак и 1 от инсулт. мои познати с рак на белия дроб се водят с белодробна недостатъчност. иначе трябва да се търсят причини за рака и идват неудобни въпроси
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавие:"У нас: 80% от смъртните случаи от сърдечни болести"В текста:"Основните хронични незаразни болести (ХНБ) - 1. сърдечно-съдови заболявания, 2. злокачествени новообразувания, 4. хронични белодробни болести и 4. диабет са причина за 80% от смъртните случаи в България".Пак повеждащо (или неграмотно) заглавие: нали 80% бяха САМО сърдечно съдовите?Авторите, ако не четат каквото пишат, то ние четем.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тия цени на операциите само политици, футболисти или банкери може да се оперират и да живеят.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко кажа да ручате Фафли с палмова мазнина и да не се оплаквате.
8
9
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Не се притеснявайте другари, ЕССР започва програма за широко ваксиниране, нищо, че болестите срещу които искат да ни ваксинират, са причинители на 0.1% от смъртните случай, освен катастрофи, битовизми, и така на татък.Скоро ще умираме не само от сърдечни болести, но и от широк спектър на други болести, с нови модели/щамове всяка зима.Благоденствие и добър живот в европейска България.
7
2
 
22
 
! Отговори
.. преди 5 години
Не знам дали рвално защото като дойде бърза помощ да констатира смърт в нечий дом пишат инфаркт. Човека може да е умрял от какво ли не, но пишат сърце. Няма кой да се занимава да търси причината, аутопсия ала-бала.И така се изкривява статистиката.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият цяр е бегъл поглед върху простащината във форумите - като види човек толкова гнусотия и на свой ред бълва трийсет-никова гнилоч - ей, че хубаво! И другите 29 ника аплодират и се радват, радват, и стресът бегАл, и току-що виж - он станАл столетник!