У нас: 80% от смъртните случаи – от сърдечни болести

Приета е Национална програма за превенция на хроничните болести
30
У нас: 80% от смъртните случаи – от сърдечни болести
pixabay

Основните хронични незаразни болести (ХНБ) - сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести и диабет са причина за 80% от смъртните случаи в България, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Доказано е, че посочените болести се причиняват от общи рискови фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, ниска физическа активност. Практиката показва, че тяхното редуциране води до намаляване на смъртността и заболяемостта от посочените болести.

Най-ефективният път за постигане на тази цел са както профилактиката, ранната диагностика и осигуряването на здравословна среда за живот, така и дейностите по националните програми.

За да се подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живот, чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболяемост и последствията за здравето, в това число и инвалидизацията, от основните хронични незаразни болести, свързани с рисковите фактори - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност, Министерският съвет, с Решение № 538 от 12.09.2013 г., прие Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Цел на програмата е и постигането на широка обществената информираност относно хронични незаразни болести и поведенческите, биологични и психосоциални рискови фактори, водещи до тях.

Целевите групи на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г са кърмачета, деца и млади хора до 29-годишна възраст, жени в детеродна възраст, бременни и кърмещи жени, население в трудоспособна възраст, възрастни и стари хора, медицински специалисти и асоциирани медицински специалисти/здравни професионалисти, немедицински специалисти и партньори.


30
Още по темата: здравеболестсмъртност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво очаквате, 30 години ядете германски храни като за източно европейския пазар. Ако някой си мисли, че това ще му се размине безнаказано, лъже се. Дори в точно този момент нацията започне да се храни здравословно, ефекта ще го усещате поне няколко поколения...
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Anonimen

Същото усещане - крие се преобладаващата причина - онкологията. Приписват всичко на сърдечно-съдовите болести. Ами, да, накрая, НА ЧОВЕК МУ СПИРА СЪРЦЕТО, но болният е умрял от рак. Това е злоупотреба, за статистика, за жалост.

А борбата със сърдечно съдовите болести е грозно лицемерна. НАВСЯКЪДЕ ПУШАТ - по УЛИЦИТЕ, СПИРКИ, СЪСЕДИТЕ ПОД НАС, НАД НАС, ОТСТРАНИ - 24 ч., КЪДЕ ДА ИЗБЯГАШ?!
ВРЕДНО ПРОСТОЛЮДИЕ ТРОВИ себе си, и ПОРОЧНО ТРОВИ НЕПУШАЧИТЕ.

Затова ПУШЕНЕТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В световен мащаб е така,
Но у нас прекаляваме. Гордост е да купуваш кебапчета и баници с палмова мазнина. Да пиеш бира на место вода.Цял съботен и неделен ден да лежиш пред тв-то.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изобщо не се учудвам. Причината за сърдечните болести е само една - ВИСОКО КРЪВНО.

Високото кръвно пък се поражда от наднормено тегло, стрес, липса на спортуване и алкохол.
Тук съм чел хиляди пъти глупости, че който редовно тичал си изтърквал ставите и сърцето, а дебеличките хора били по-добре от слабите. И че алкохола е по-добре отколкото след работа да спортуваш.
Еми, продължавайте си. Така ще пукнете млади и няма да натоварвате пенсионната система.
22
0
 
5
 
! Отговори
преди 1 месец
Неграмотно заглавие, противоречащо си с текста. За пореден път...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се намали работния ден на шивачките от шивашки бранс. Голямо обездвижване е там. Но за това никой не пише.
20
0
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 месец
Хубаво! Съгласен съм! А храната от големите вериги магазини не влияе ли? А въздухът? А водата? А работата? А стресът? А "бързата" помощ? А бедността? ...
Да не се окаже, че гореописаните неща са по-вредни от алкохола и цигарите...
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е да има ефективни часове по физкултура в училище. А не моя третокласник да има 1 реален час седмично, воден от професионалист, а другия уж час не го карат, защото госпожата им е по-възрастна и не й се занимава.На спорт пък почти не може да ходи, защото имат по 6 часа всеки ден и свършват в 18.30, а тренировките масово са от 18ч. Остава едно лято и уикенди евентуално за спорт.
18
4
 
14
 
! Отговори
Опа преди 1 месец
За това на селце,чист въздух,натурална храна,чести разходки в гората,риболов,тишина и спокойствие,без напрежение.Ама ей,всеки тръгнал по града големец да става,беемвета да кара и манркенки да оножда.В 99% от случаитр завършват по начина описан в статията.Като спрат да гонят само парите,ще започнат да живеят по-дълго.
17
4
 
7
 
! Отговори
davai go преди 1 месец
днес гледах в кафе как жените
от непълнолетни
до такива на напреднала възраст надуват цигари
другите наргилета
и после искате да сте здрави
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БАЧКАНЕТО УБИВА А НЕ СИСТЕМАТА
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
80% от смъртните случаи от сърдечни болести, а рецептата за деня - пикантни кюфтенца в доматен сос. Няма какво да кажа по вече.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болестите идват от работата
13
2
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
най-много са от рак, но за да не лъсне грозна картина, пишат смъртта по друга причина. миналата година около мен починаха 6 човека, 5 от рак и 1 от инсулт. мои познати с рак на белия дроб се водят с белодробна недостатъчност. иначе трябва да се търсят причини за рака и идват неудобни въпроси
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавие:
"У нас: 80% от смъртните случаи – от сърдечни болести"
В текста:
"Основните хронични незаразни болести (ХНБ) - 1. сърдечно-съдови заболявания,
2. злокачествени новообразувания, 4. хронични белодробни болести и 4. диабет са
причина за 80% от смъртните случаи в България".
Пак повеждащо (или неграмотно) заглавие: нали 80% бяха САМО сърдечно съдовите?
Авторите, ако не четат каквото пишат, то ние четем.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При тия цени на операциите само политици, футболисти или банкери може да се оперират и да живеят.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко кажа да ручате Фафли с палмова мазнина и да не се оплаквате.
9
2
 
14
 
! Отговори
Язе преди 1 месец
До от БАН
Човек, колко си прав само. Дано те чуят повече млади хора. Знам по себе си, че като си млад имаш усещането, че пред теб има страшно много време и няма закъде да бързаш. Това е илюзия. Докато се обърнах и съм на 45, с астма и страх да тръгна нанякъде. Явно тука ще се залъгвам, че живея, докато се отърва. Почвайте да действате още сега, утре ще е късно.
8
9
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 1 месец
Не се притеснявайте другари, ЕССР започва програма за широко ваксиниране, нищо, че болестите срещу които искат да ни ваксинират, са причинители на 0.1% от смъртните случай, освен катастрофи, битовизми, и така на татък.
Скоро ще умираме не само от сърдечни болести, но и от широк спектър на други болести, с нови модели/щамове всяка зима.
Благоденствие и добър живот в европейска България.
7
2
 
22
 
! Отговори
.. преди 1 месец
Не знам дали рвално защото като дойде бърза помощ да констатира смърт в нечий дом пишат инфаркт. Човека може да е умрял от какво ли не, но пишат сърце. Няма кой да се занимава да търси причината, аутопсия ала-бала.
И така се изкривява статистиката.