У нас: 80% от смъртните случаи – от сърдечни болести

Приета е Национална програма за превенция на хроничните болести
8 дек 2018 17:57,
30
У нас: 80% от смъртните случаи – от сърдечни болести
pixabay

Основните хронични незаразни болести (ХНБ) - сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести и диабет са причина за 80% от смъртните случаи в България, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Доказано е, че посочените болести се причиняват от общи рискови фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, ниска физическа активност. Практиката показва, че тяхното редуциране води до намаляване на смъртността и заболяемостта от посочените болести.

Най-ефективният път за постигане на тази цел са както профилактиката, ранната диагностика и осигуряването на здравословна среда за живот, така и дейностите по националните програми.

За да се подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живот, чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболяемост и последствията за здравето, в това число и инвалидизацията, от основните хронични незаразни болести, свързани с рисковите фактори - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност, Министерският съвет, с Решение № 538 от 12.09.2013 г., прие Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Цел на програмата е и постигането на широка обществената информираност относно хронични незаразни болести и поведенческите, биологични и психосоциални рискови фактори, водещи до тях.

Целевите групи на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г са кърмачета, деца и млади хора до 29-годишна възраст, жени в детеродна възраст, бременни и кърмещи жени, население в трудоспособна възраст, възрастни и стари хора, медицински специалисти и асоциирани медицински специалисти/здравни професионалисти, немедицински специалисти и партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: здравеболестсмъртност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"У нас: 80% от смъртните случаи от сърдечни болести"И? В класацията на Световната здравна организация, сърдечните болести са убиец номер 1 по цял свят. Нормално е да умреш като ти спре сърцето...
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"У нас: 80% от смъртните случаи от сърдечни болести"---Е, те тука вече нема ваксини, къде пишат у другата публикация...Ама и докторето са арни нема да оставят ни един болен да умре без лекарска помощ :)
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болестите са от ядове, а ядовете са от гадове.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TOVA E DARJAVNATA POLITIKA
1
4
 
21
 
! Отговори
преди 5 години
Драги пациенти избиваме ви законно моля не се притеснявайте.