Адвокат: Не бива да има камери пред операционните!

Идеята им е да няма отчетени, а реално нелекувани пациенти
10 дек 2018 13:00,
22
Адвокат: Не бива да има камери пред операционните!
pixabay

"Не бива да се стига до подобни крайности за контрол, като въвеждане на камери пред операционните. Не може да се практикува медицина по този начин", настоя пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Тя посочи като основен проблем липсата на доверие между всички заинтересовани страни и точно в тази посока трябва да се насочат усилията.

Миналата седмица стана ясно, че НЗОК и Лекарският съюз почти са стигнали до съгласие по идеята за разполагане на камери в инвазивната кардиология. По този начин НЗОК ще проверява подозренията си, че има отчетени, но реално нелекувани пациенти в болниците за инвазивна кардиология.

Още по темата

Шаркова подчерта, че това предложение не е прецедент. Тя припомни други такива опити през изминалите години и обясни: "Когато говорим за поставяне на камери и такъв начин на контрол, нека обясним, че говорим за обработване на чувствителни лични данни, т.е., пациентът може да бъде идентифициран. Информацията, която се обработва, е чувствителна, защото се отнася за здравето му. Допустимо е такова обработване, т.е., то не е незаконосъобразно априори, когато например преследваме някаква легитимна цел или когато това е нужно за системата на здравното осигуряване, или пък когато пациентът изрично се е съгласил на това, но при условие, че това обработване е пропорционално на целта, която искаме да постигнем. Трябва да направим своеобразна преценка дали се стремим да постигнем много по-висша цел от това или тази цел може да бъде постигната и с други методи".

В този смисъл адв. Шаркова попита: "Ако твърдим, че се извършват някакви фиктивни интервенции, не е ли по-лесно да попитаме пациента дали това действително се е случило, вместо да използваме камери?".

"Ако се вземе решение – основанието за обработване на тези лични данни да е съгласието на пациента, то се изисква от регламента съгласието да бъде недвусмислено и да не бъде предоставено под натиск", коментира още адвокатът. По думите й няма как да бъде отказана медицинска помощ, ако пациентът откаже да бъде заснет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Отпечатъци преди 5 години
А какво стана с пръстовите отпечатъци, които ни събираха при влизане в болница? Къде се съхраняват сега?
19
0
 
2
 
! Отговори
Чочо Митко преди 5 години
Камери навсякъде и във всяка администрация, детска градина, училище, болница и университет.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвазивната кардиология работи с всякакви хора - в безсъзнание, окървавени, голи. Вика му се "безпомощно и недостойно положение". Никой няма право да ви гледа в такова положение. Никой няма право да разполага с такива кадри, да ги съхранява и обработва. Била съм гола на опер. маса за катетеризация - унизително е бе хора. Как така някой ще ме снима в това положение? Как? Едно е анонимно за изследователски цели, друго е лицето ти да се вижда. Да си ги контролират по други начини, това е нередно!
17
0
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
До куклаТи къде ги видя тези камери?!Никъдев Еврапа няма камери за външен наблюдател в операционните!Такава може да има единствено с научна и образователна цел!Да си чувал за лекарска тайна?Записите се пазят в сървърите при завеждащите съответно на ОАРИЛ и хирургията и при директора на лечебното заведение.При нужда се изикват по съдебен път!Че има много ненужни стентове го знаят всички!Това не значи че всеки може да ги гледа!
16
1
 
2
 
! Отговори
Глад за ошаф преди 5 години
С камери на ревера и под денонощен контрол, трябва да са единствено седемдесетте хиляди милиционерски необразовани крадливи и корумпирани трудоустроени младопенсиониращи се . Всеки друг, като се изключи и на бойко електората, е образован и интелигентен над средното ниво човек. И с подходящ системен контрол, злоупотребите ще са рядкост.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нсвсякъде в Англия има камери болници линейки.В спещните центриве където работят лекарите.Даже вгратския транспорт в самите автибуси.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и без това половината от пациентите не излизат от операционните .Камерите да са навсякъде. ,,Не може да се практикува медицина по този начин" айде де,цял свят работи под контрол,само ,,Д-р *** Ганев'' иска да вършше на тъмно,от какъв зор.Всички в България работят под визуален контрол.
13
1
 
8
 
! Отговори
кукла преди 5 години
За сведения на тая адвокатка, такива камери има май в почти всички развити западни страни. Хората и там са патили.
12
2
 
9
 
! Отговори
панчо преди 5 години
да до като не сложиш вилата на ганювия врат няма да има влизане в правия пъткамери и контрол до дупка и стига безмисленни приказки за биг брадърстводо като не се вкара всичко в порядъчен контрол
11
1
 
15
 
! Отговори
Диана преди 5 години
Ами нали с камерите ще стане ясно какво правят по време на операция и анестезиолозите- дали присъстват през цялото време или излизат и в коридорите.А те държат живота на оперирания в ръцете си буквално .И други нарушения на дисциплината ще станат явни.При комерсиализацията на здравеопазването пациентът ще подпише каквото му дават и не е редно болни хора да следят за правилността на извършвана процедура за която нищо не знаят предварително.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво снимане, кражбата трябва да продължи спокойно!На първо място сме по стендове в света, слагат се масово на здрави хора и ги разболяват! Тези лекари" са за затвора, защо не са там това е въпроса. Хората вече ги е страх да влезнат в болница защото излизат от там по болни отколкото са били когато влизат.Пак гласувайте за Бойко, Нинова и Доган та кражбите да продължават.
9
1
 
12
 
! Отговори
Macmillan преди 5 години
Трябва да има пълен контрол, за да се предотвратят измамни действия по отношение на злоупотребите със средства в здравеопазването и във всички държавни сектори. Хората се умориха да живеят в държава, която не гарантира правата на своите граждани и обслужва интересите на група посткомунистически "капиталисти", които биха били сериозно преследвани в държави с функциониращи съдебни системи.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
таз адвокатка повечко рекламка си прави и все се кипри на телевизора и така нацупенка и важна за камерите, добри практики и разни алабализми, а всъщност хората нямат пари за здравеопазването ни, което стана супер комерсиално
7
3
 
10
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Живота стана един реален Биг брадър,навсякъде камери,следене,подслушвания,агенти колкото искаш.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дяволи с белите престилки . Трябва да се наблюдават винаги когато са на работа. Извън работа ги наблюдават като са по магазините и в банките.
5
1
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
по отхвърлянето на правилното ще разпознаете гнилите ябълкиаргументите на тази защитничка са очебийни как тя защитава продължаването на лоши практики ощетяващи данъкоплатеца и злоупотребявайки със системата
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
neiskat kameri , zada ne se vijda kak vzemat podkupi :)
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както има камери по пазари, магазини, съдебни зали, сервизи, спортни зали, безнес зали, банки , ....Така трябва да има и в обществени, държавни лечебници. В частните , ако желае собственика.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо в банки , училища и други институции да има , а при лекарите - не? Те докога ще се имат за БОГОПОМАЗАНИ ?
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камери - ТРЯБВА ДА ИМА ! тАКА ЩЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО , А НЕ ДА СЕ ИЗКАРВАТ ВЕЧНО НЕВИННИ ТЕЯ ДОКТОРЧЕТА !!!!