Алкохол, дрога... има излизане от зависимост, "Път към свободата"

За работата на Дмитрий и Катя в България, бивши зависими от Украйна
10 дек 2018 14:00, Анисия Иванова
12

Българските ученици и младежи са сред първите в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди, според  последните проучвания за разпространение на наркотични вещества в страните от ЕС. Данните са от изследване сред тийнейджъри на възраст 15-16 години и на пълнолетни до 30 години.

Всеки трети от попитаните е посочил, че поне веднъж в живота си е употребявал дрога, докато за останалите страни средните стойности са близо 2 пъти по-ниски.

В 90% от случаите е използвана марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години.

Във всеки блок има поне по няколко семейства, в които има проблем със зависимост на децата към дрога. И още няколко, в които има проблем с алкохола. В това са убедени Дмитрий и Катя Карпови – семейство, което се е посветило на мисията да работи в България с хора, попаднали в капана на зависимостите и техните семейства.

Самите те са бивши зависими от Украйна. Катя започва на 13 години с дрогата и продължава до 21-22 години. Димитрий – опитва на 13-14 години първо с трева, която днес мнозина смятат за безобидна. Но на 16 години вече се инжектира с тежки наркотици. Зависим е до 24 години и днес признава: "Излизането оттам е много тежко".

"Ние самите преминахме през целия ад на дрогата, бяхме зависими, минахме през специална програма за рехабилитация. Когато бяхме свободни, решихме да помагаме и на други да излизат от зависимостта", разказват те пред Dnes.bg.

От 13 години двамата се занимават с помощ на зависими в родината си, а в България идват преди 2 години, когато в Пловдив се открива специализиран център.

Всичко, което Дима и Катя са научили и правили в Украйна, го пренасят у нас. За този период 195 човек са се обърнали за помощ към програмата им "Път към свободата". 58 от тях са я преминали или преминават в момента. Но основната работа в програмата е работа с роднините и близките на зависимите, защото промяната в обкръжението е фундаментът, който помага на зависимите да изберат пътя на свободата, обясняват те.

За целта семейството организира групи за зависими в Пловдив, София и Сливен.

"В процеса на работата разбрахме - много важна част е не само рехабилитацията и превенцията на зависимите, но и работата със семействата им. Получава се така, че зависимите се лекуват, но броят им не намалява, напротив – увеличава се", казва Катя и обяснява, причина за това е непроменената среда в семейството.

В разговора ни тя цитира зловеща статистика от проучване, направено в Украйна – само 2% от зависимите успяват да излязат от капана, 98% остават в плен на дрогата. Обикновено децата посягат за забавление, не осъзнават, че е много сериозно и че последствията са страшни. Нищожно малък е процентът на тези, които сами спират.

Когато работят със зависими в Украйна, разбират, че по-лесно е "да се работи с изпреварване", затова започват лекции в училищата - "обясняваме на учениците защо не трябва да посягат към дрогата". От тази година двамата работят и с ученици в България, защото 13-14-годишната възраст са годините, когато обикновено "става опитването".

"Край всяко едно училище продават наркотици. Когато паркирам край сградите, веднага разпознавам дилърите, виждам как учениците идват да пушат трева. Бил съм в тази зависимост и мога да ги позная", обяснява Дима.

Първото представяне на програмата е във Френската гимназия в Пловдив. За целта избират една от темите със заглавие - "Защо не трябва да опитваш наркотици". Показват и 20-минутен филм с български субтитри, в който са изброени 10 причини да не се докосваш до дрогата. Разказват личната си история, обясняват как да се направи правилният избор, за да не се влезе в зависимост.

Всички присъстващи - директор, учители, ученици, са силно впечатлени от чутото. На една от лекциите има и инспектор от Детска педагогическа стая, който признава: "Ние също провеждаме превенции, но никога не сме постигали такъв ефект. Защото вие сте преминали през това и разказвате историята от първо лице".

Идеята на двамата е програмата да мине през всички класове на френската гимназия – от 8 до 12 клас. Възрастта, с която работят двамата, е от 14 до 18-19 години. След първата лекция интересът към програмата е много голям, търсят ги и от други училища – от Пловдив, от София.

"Ние показваме последствията от дрогата, но не както е в учебниците, а от реалния живот.  Разказваме за това, което сме преживели. Видяхме как хората полудяват, самоубиват се от въздействието на наркотиците. От моите приятели, с които започнах, почти никой не е между живите. А тези, които оцеляха, са болни, с психични разстройства... Това е реалността. Разказваме това, което сме видели с очите си", споделя Катя.

Другото, което разказват пред учениците, е - по какъв начин става "опитването".

"Може да се разказва защо е зле и защо не трябва, но никой не им казва как се влиза в това. В презентациите пред децата ние описваме симптомите, по които се познава, че човек вече е зависим. И когато разказваме, те виждат себе си, своите приятели и могат да преценят", допълва тя.

Повечето от младежите са убедени, че няма да пушат. Когато бях млад, аз си обещавах същото, че няма да пуша, но с времето преминах чертата на обещанието си. Така беше и с алкохола – отново я прекрачих, същото беше и с дрогата...Никога не съм мислел, че ще стана наркоман“, признава Дима.

Пред учениците той обяснява какъв ще е утрешният им ден, ако посегнат към наркотика. "Въпреки че съм на 37 години, лесно ми е да сляза на тяхното ниво, защото знам през какво се минава, знам как се мисли, когато се влиза в зависимост", казва той.

И съветва учениците: "Внимавай с кого общуваш. Ако твоите приятели пушат трева, голяма е вероятността и ти да опиташ!"

Очаквайте втора част от разказа на семейство Карпови за самотата на днешните деца, за грешките на родителите и как да се тръгне към промяната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
0
 
! Отговори
1111 преди 5 години
БИВШ НАРКОМАН И БИВШ *** НЕМА!!! КАЗАХ!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
До МладежСлабо, аз по толкова ракия хакам. Има да се учиш още.
5
5
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Запартъците на демокрацията ,какво друго да се очаква от тях ,демократично да сме на първо място ,гонейки любимата Америка ;) !!!
4
2
 
4
 
! Отговори
Петко преди 5 години
И аз по 3 литра ,ама не кола ами бира. вече нямам проблем с бърбреците,може да се е прхвърлил на черния дроб хахаха
3
5
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Повечето мои познати които не пият са тотални компексари на тема работа и купуване на вещи до смърт!
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е положението след 89-та година..
1
5
 
10
 
! Отговори
4:47 минути преди 5 години
Няма проблеми, ракия има ли?