Увеличение на пенсиите, помощите... но и скок в цените

Ще бъдат ли достатъчно парите за възрастните хора у нас?
10 дек 2018 21:50,
38

Ще усетят ли пенсионерите увеличението на пенсиите предвид очакваното поскъпване на стоките от първа необходимост?

"Предстои ново увеличение на пенсиите с 5,7% в средата на следващата година. Министерството на труда и социалната политика предприе увеличение на помощите за отопление. Всеки ще получи допълнително по 100 лева. Има програма, по която започна раздаването на хранителни пакети в страната. Над 300 хил. души получават хранителни пакети", заяви зам.-социалният министър Султанка Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR, тя каза, че това са възможностите, които държавата може да си позволи. И се съгласи, че коледните надбавки от 40 лева няма да стигнат на пенсионерите, но отбеляза, че все пак са нещо, с което да посрещнат празниците.

Запитана за задълбочаващата се демографска криза у нас Султанка Петрова посочи, че Германия, Франция, Италия и Япония също имат проблем със застаряващо население.

"Най-важното нещо е да задържим младите хора в България. Млади, образовани, квалифицирани хора, в които държавата е вложила ресурс, напуснаха страната. Вече имаме ремиграция. Хора избират да се върнат в България, започват работа", коментира тя в "Денят ON AIR".

Разговорът със зам.-социалния министър засегна и една от темите на 2018 г. - проблемите на хората с увреждания. Според Петрова квотите за наемане на хора с увреждания на работа не са проблем за работодателите. А с новоприетите закони ще се усети подобрение на ситуацията, но трябва да бъде създаден кодекс за хората с увреждания, смята тя.

Султанка Петрова е на мнение, че е необходима обща електронна система, която да свързва всички заинтересовани страни - НЗОК и всички министерства, които имат отношение към хората с увреждания. Зам.-социалният министър подчерта още, че трябва да вървим към електронна социално-здравна карта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам! За какъв ръст и цъфтеж говорят, щом на голям процент българи са необходими енергийни помощи и пакети с храна??? И с това се хвали социалния зам. министър!!! Що не се гръмнете? Ама всичките!
9
20
 
12
 
! Отговори
аз преди 5 години
Кога ще въведат справедливост в данъците. Не е справедливо едни да плащат по 50лв данък, а други по 1000. За какво мене ще ме дерат като пуяк, щото някой не е учил и го мързи?
8
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ЗА СУЛТАНКА - БОНУС 6000 ЛВ.
7
4
 
45
 
! Отговори
месара преди 5 години
Добре че не сме французи, Боуко щеше вече да е избягал в Америка в крадения палат
6
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ГЕРП спре да краде чрез обществени поръчки по 3 милиарда лева, ще има пари за всичко. Да не говорим, ако спрат с източването на еврофондовете.
5
4
 
51
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Като нямате никаква възможност да стопирате цените на алчните търгаши,поне не давайте напразна надежда на възрастните хора че нещо се променя.Спрете ги тези 40лв.Няма смисъл от тях.
4
2
 
59
 
! Отговори
Счетоводство преди 5 години
Пенсиите се индексират по формула 1/2 от увеличение на заплатите + 1/2 от инфлация. Заложеното увеличение на заплатите за 2019 г е повече от 10%, а инфлацията вече е над 5%... Значи...поне 7.5% трябва да бъде индексацията. Поне...
3
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нищо. Предизборна индексация я. Която ако не е предизборна ще бъде супер, но е за нещастие. Т.е. хората 3 години обедняват, една са на кантар. А някои българи държат в банките 48 млрд. лева.
2
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Увеличение на пенсиите, помощите... но и скок в цените"Демек- нищо.
1
3
 
49
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Печатницата яко бачка, всичко яко поскъпва.