Увеличение на пенсиите, помощите... но и скок в цените

Ще бъдат ли достатъчно парите за възрастните хора у нас?
10 дек 2018 21:50,
38

Ще усетят ли пенсионерите увеличението на пенсиите предвид очакваното поскъпване на стоките от първа необходимост?

"Предстои ново увеличение на пенсиите с 5,7% в средата на следващата година. Министерството на труда и социалната политика предприе увеличение на помощите за отопление. Всеки ще получи допълнително по 100 лева. Има програма, по която започна раздаването на хранителни пакети в страната. Над 300 хил. души получават хранителни пакети", заяви зам.-социалният министър Султанка Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR, тя каза, че това са възможностите, които държавата може да си позволи. И се съгласи, че коледните надбавки от 40 лева няма да стигнат на пенсионерите, но отбеляза, че все пак са нещо, с което да посрещнат празниците.

Запитана за задълбочаващата се демографска криза у нас Султанка Петрова посочи, че Германия, Франция, Италия и Япония също имат проблем със застаряващо население.

"Най-важното нещо е да задържим младите хора в България. Млади, образовани, квалифицирани хора, в които държавата е вложила ресурс, напуснаха страната. Вече имаме ремиграция. Хора избират да се върнат в България, започват работа", коментира тя в "Денят ON AIR".

Разговорът със зам.-социалния министър засегна и една от темите на 2018 г. - проблемите на хората с увреждания. Според Петрова квотите за наемане на хора с увреждания на работа не са проблем за работодателите. А с новоприетите закони ще се усети подобрение на ситуацията, но трябва да бъде създаден кодекс за хората с увреждания, смята тя.

Султанка Петрова е на мнение, че е необходима обща електронна система, която да свързва всички заинтересовани страни - НЗОК и всички министерства, които имат отношение към хората с увреждания. Зам.-социалният министър подчерта още, че трябва да вървим към електронна социално-здравна карта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zdraveite pro4etoh kometarite i as se vku4ih da takae 6te oveli4at peisite dobre a ima hora dosta po zle kolko peisiq vzimat 130 leva a da i koledni dobafki tova ne opaviqt ne6tata 4esno kazano 130 leva q pomislete za kakvo stigat hrana lekarstva tok voda ami smiqtaite 31 dena ako si kupim po 1 hliqp e 31 lev ami somo hliqp li 6e qdat gorkite peisuneri kato otidat do li4niq lekar dai kupiqt lekarstva nali pak pari triqvat hora nese jive taka izviniqvamse pak ama taka misliq as
29
4
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
До 1 Не само може ,а дори трябва.Докато се държите за социализма и Кремъл-мърдане няма.И това ви е много.
28
2
 
20
 
! Отговори
Ъ преди 5 години
Всеки път уж се вдигат заплатите и пенсиите ,а накрая вдигнат двойно цените и каква в файдата.Пак оставаме бедни и ниско платени.Всичко е само измама и подигравка с народа,а иначе толерират манrовците,и ние работим за тяхните помощи и деца които правят по минимум 5,че да им вземат детските за да има за пиене а децата мърсоливи и боси пратени да просят и крадът.Няма друга такава държава.
27
1
 
18
 
! Отговори
Сахара преди 5 години
Някой коментари са много първобитни.Но човек ,когато ги чете знае ,че населението ,което се нарича българско е приятно.Затова са ни такива и управниците.Кой как може да лъже ,Да краде.На едни е виновен президента.На други пенсиите са малки.На трети искат пари да ги лекуватАми господа и дами българи вземете се в ръце.Франция Ви е за пример.Не се жалвайте
26
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския пенсионер е известен в цял свят с желанието си всички ресурси на държавата да отиват за пенсията му, а бебета, деца и младежи да мрът.
25
2
 
6
 
! Отговори
ще дойде видьов ден преди 5 години
"толкова били възможностите на държавата"!? Ами косматке, като е така, колко ХИЛЯДИ левове влизат в джобовете ви всеки месец?Имате ли срам?Защото сте заслужили ли-НАЙ-БЕДНАТА страна в Европа! Затова ли ви е заслугата?Ще влезете един ден в затворите с пълна конфискация, дори в чужбина, където крилете откраднатото,мишкиии!
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който не му харесва да бега при Путин. Да живее с 3500 рубляка (85 лева) и да слуша по радиоточката за бойната слава.Или пак да си гласуват Жан Виденов от БСП за премиер. Да им направи отново пенсиите по 7 долара, да си седнат на мършавите кълки.
23
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-бързо соц пенсиите ни освободят от присъствието си, толкова по-добре за младите хора.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SssПродадохме се, на всичките и за това стигнахме до тук. Благородно ни позволиха да пътуваме свободно и ние вместо да си оправим държавата, теглихме по една майна на политици, олигарси и батки и се изнесохме на по добро място. Но по доброто място скоро ще ни "настигне" и ще започнем да се връщаме по принуда. Е тогава политици, олигарси и батки ще видят кон боб ядели. Ще ни изправят до стената и ще се опитат да ни оскубят но ще ядат дървото, този път наистина.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така им се пада!!! Не ми пука за тях изобщо!!!-----------------И на нас не ни пука за тебе.Пожелаваме ти никога да не стигнеш до пенсия.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАЗИ СУЛТАНКА НА КОГО ЛИ Е БАЛДЪЗА, ЧЕ СА Я СЛОЖИЛИ НА ТОЗИ ПОСТ ЗА ИЗХРАНВАНЕ ОТ НАРОДА?
19
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SssНякои държави го направиха в ранните 90-те. Чехия, Словакия и Унгария. Нашите пенсионери обаче ни продадоха на една източна държава. И сега реват че са им малки пенсиите.Така им се пада!!! Не ми пука за тях изобщо!!!
18
3
 
13
 
! Отговори
Sss преди 5 години
България по добре да се продаде на една западна държава да няма *** да няма бойклуци да няма тем подобни крадци мисля че за една госина ще се оправи всичко!
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало,депутати,министри и тия на Олимп от всички разцветки,но от една майка БКП.Скоро народа с камъни ще ви натирят.Губят се едни 30 млд несъбрани от бандитската приватизация и не зная колко още от данъци и ДДС на "големите индустриалци".
16
13
 
5
 
! Отговори
?? преди 5 години
207лв пенсия им стига.
15
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените в България се доближиха а някой надминаха тези в Западна Европа и въобще нямам намерение да се връщам. Не знам хората как живеят при този нисък стандарт и високите цени.
14
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
инфлацията от увеличението на цените от последните месеци е бая и отдавна изяде тези 5.7%, които забележете ще са от юли догодина ... но това не е важно. важното е апартаментчето да е на аванта и на нисък етаж
13
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам Мисирката, пардон, ... Министърката с тая прическа и се сещам за една временна мисирка на здравеопазването на Боко 1, от бензиностанцията. Как не се усещасе ли усе, че създава у хората асоциация с пациентка на Диспансера "4-ти километър"?Тая Султанка не се ли сеща, че и тя е "калинка"?
12
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееей робиии не мъркайте.и това дето ви дават кому нягите е много.от 44 та досега хванахте мазоли от ръкопляскане
11
7
 
53
 
! Отговори
1 преди 5 години
другари от герб-комунисти,не любя нинова,но е много права,не увеличение,а преизчисление,трябва да имаг пенсиите,не може аз с 47год.и 6 месеца ,трудов стаж,да получавам 318.59лева пенсия, хора без стаж,да получават 200лева,а от 01.07.2019г минималната става 219лева.