Във Франция знаят за какво са на улицата, а у нас исканията – странни!

Там протестират по точни, конкретни проблеми, заяви проф. Георги Близнашки
11 дек 2018 07:00, Александър Попов
144
Във Франция знаят за какво са на улицата, а у нас исканията – странни!
Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер проф. Георги Близнашки направи сравнение между полотическите системи и протестите в Франция и България.

"Заради това, което се случва във Франция, трябва да стигнем до верни заключения що се отнася да бъдещетo на България. Вижда се какво се случва с прехвалената полупрезидентска система във Франция, когато се стигне до масови протести, особено в такива мащаби - веднага лъсва тази уязвимост на подобна система. Всичко опира до един човек там - и когато той загуби доверието на обществото, нещата се сриват, никой не може да спре тази разруха", заяви Близнашки пред Канал 3.

Още по темата
Според него, при парламентарната форма на управление, каквато е у нас, парламентът, добър или лош и с всичките му недостатъци, попива общественото напрежение.

"Докато във Франция мнозинството на Макрон бе формирано по много особен начин, неговата формация "Напред Франция" не е традиционна партия, там тези хора бяха привличани с подаване на молби. Те лесно се разколебават, нямат трайни ангажименти и при подобни кризисни ситуации устоите на държавата се разклащат. Представете си какво ще стане тук, ако имаме такава система - излизат 50-60 000 души  в центъра на София и всичко приключва", допълни той.
 
Сравнявайки протестите във Франция и в България, проф. Близнашки изтъкна: "Във Франция хората знаят за какво протестират - темата е социалната справедливост, а тук у нас имат странни искания от типа "смяна на системата", каквото и да означава това. Там протестират по точни, конкретни проблеми, там на улиците излизат хората, които работят, плащат данъците. Очевидно там е прекъсната нишката - не само там, доверието между гражданите и институциите намаля".
 
Георги Близнашки смята, че Макрон ще трябва да направи невъзможното, да промени своя стил да бъде над нещата, всевластният господар, който движи световните проблеми и забравя за хората от собствения му народ".
 
Запитан как ще коментира изказването на президента Румен Радев за прокарване на лобистки закони в НС, проф. Георги Близнашки посочи, че има такъв проблем, но по тези въпроси трябва да се говори конкретно - "къде и какви точно интереси се прокарват, което е недопустимо".

"Има проблем в нашето законодателство и той е констатиран отдавна, знае се слабото място в нашия законодателен процес - между двете четения, обикновено тогава се прокарват лобистките поправки във водещата комисия. Трябва да се говори конкретно, президентът има тези ресурси, той може да привлече вниманието именно върху тези моменти. Не ми е работа да съветвам президента, но проблемът в говореното е, че той трябва да намери верния тон, не трябва да изземва репликите на опозицията, той прекрачва една невидима граница, и това дразни управляващите. Нека да остави опозицията да изговори своите критики, а той да остане арбитър, който поддържа равновесието в обществения живот. Но това предполага голям опит, политически такт - това е част от проблема, той все още като нов човек в българската политика, все още слабото му място е в принципен план - все още търси лесни решения на сложни проблеми. Проблемите, натрупани през годините, са твърде много", анализира проф. Близнашки.

Според него проблем на българския преход е, че има една невидима паралелна власт, която опитва да се превърна в официална власт.

"Оттам идват и поправките в последния момент на законопроектите. И тук се появява въпросът за разочарованието от българските лидери", обобщи бившият премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
2
 
! Отговори
MCMXLVIII преди 5 години
Не е така, хора, абсурдно е! По телевизията дават хора, отишли на протест, да скандират "Българи - юнаци", какви искания са това? Протест на магистралата в 17ч. следобяд, когато активните хора все още работят и са заети. Тогава протестиращите са 99% безделници по анцузи, които пият бира и се оплакват от стандарта си на живот. 'Айде стига вече!
101
0
 
3
 
! Отговори
* До Пешо преди 5 години
И като я пометеш какво ще стане, имаш ли идея какво да правиш после? Каква система искаш? Французите не са толкова хаотични - те искат по-големи данъци за богатите, а българите не искат никакви данъци и много пари за недъгавите...Ако имаш нещо конкретно предвид, защо досега не сте го обявили, ти и останалите, които знаете какво искате. Това са дълбоки неща - как да бъде усторено едно общество, за да е добре за всички! Защо не споделиш, може би ще ви последват и други? Или знаете само "сиситемата ни убива" дайте ни дайте ни дайте ни....
100
0
 
2
 
! Отговори
Аз ли не знам преди 5 години
Изходи се неоформено Близнашки .Отново
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проф. Близнашки се заглежда по женски дупета, човещинка де.
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Франция повечето хора не са така масово прости като у нас! Разликата се усеща.
97
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Поради факта , че системата убива тотално българския народ/ в пълния смисъл/ , нужное по примера на Франция да се вдигнем всички и да пометем цялата пасмина . Те си правят сметка да управляват во веки веков , ама - йок, няма да стане тяхната.
96
2
 
6
 
! Отговори
* преди 5 години
Хората са по-грамотни не толкова егоцентрични, това казва сподер мен този професор. Например, едно от исканията е - ПРОТИВ намаляването на "ДАНЪК ЛУКС" ! Макрон иска да намали данъка върху луксозните стоки и французите са бесни на това - те искат богатите да допринасят повече за хазната! Българинът никога не мисли в такива категории и няма да протестира за нещо подобно.. той даже си иска плоския данък и не му пука че, милионерите минават тънко.
95
0
 
8
 
! Отговори
До Мирослав 84 и 96 преди 5 години
Миро, напълно съм съгласен, че западна Европа не е "рая на земята" и съм сигурен, че никъде няма лесно. Но все пак като е толкова зле у Франсето що не се прибереш в Българския рай ами ни обясняваш от там колко е трудно, а пък тука колко сме добре. Все още не съм видял френска момиче с висше образование да мие чинии в някой ресторант в София или по морето или пък да обгрижва някоя българска пенсионерка срещу квартира и храна и хилядина евра месечно. Твоите коментари ми отиват към тролене!!!!
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама аз имам ясно искане - децата на другарите партизани вън от България. С тях може да пратим и българите от мypгав произход.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са тия 128 отговора, на мен ми се представят само 96 !? Е това му се казва господин редактор Цензура.....
92
1
 
10
 
! Отговори
batevale преди 5 години
Държава , която се опитва да връзва бюджет чрез увеличение на данъци, такси, санкции и глоби е бедна държава . При липсата на ясни национални приоритети в държавната дейност ,сме осъдени да търпим личните виждания за живота на всяка партийна групировка ,дошла на власт.....Сервилни пред чуждите и нагли пред своите .Какво произвеждаме?Къде го продаваме?Какво печелим?....Почти НИЩО !
91
5
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
До 94 : Защо заблуждавате хората не мога да разбера? Осигуровки+Плосък данък са около 22-23%. Във Франция за двама души под 400? за храна не може да паднеш! Говоря само за пазаруване и готвене, не за хапване навън! Айде стига моля ви се с митовете и легендите от едно време! Знаеш ли колко са наемите? Ами данъка за телевизия и радио? Ами застраховките на коли, жилища, лична ГО? Ами допълнитешните здравни осигуровки? Западна Европа не е рая на земята!
90
0
 
4
 
! Отговори
batevale преди 5 години
Каква формулировка на искания му е необходима на Близнашки ?! Та хората просто искат да живеят по-добре .Той къде живее ,че до сега не го е разбрал ? Ако няма представа ,че става дума за липсващи национални приоритети по производство ,износ,социална политика на държавно ниво и без оглед коя политическа групировка управлява -- да не се показва и да коментира.....!
89
1
 
7
 
! Отговори
до 93 преди 5 години
До АнонименНапълно грешно. Осигуровките при нас идват между 27 и 31 % - горе долу. Да не говорим за другите данъци. А за храната мога да ти потвърдя, че цените са сходни с нашите или малко завишени, но в евро. Само дето заплатата е в пъти повече. Единственото което е в пъти по-високо са недвижимите имоти.
88
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 86 и 90 : Да, в България плащаме 10% плосък данък всеки месец. Само, че плосък данък + осигуровки които плаща работника са около 22-23%, а във Франция само осигуровките са толкова на месец, отделно плащаш данък върху доходи! Виждате ли къде е разликата? Да не говоря за цената на услугите, храната... Ако в България ви се струва скъпо, във Франция е 10 пъти по-скъпо! 250гр хляб струва 1-1.50?...
87
0
 
5
 
! Отговори
разликата преди 5 години
При бай диктатор е така бре ши.шко хората са изплашени и стреснати от въоръжените милиции ЦвЦв,а в Франция полицаите казват нищо не можем да направим защото протестиращите си имат права а тук нямат тук има милиция на режима при това в най бедната държава сети ли се защо шишко и какво не е наред!?
86
0
 
16
 
! Отговори
В България от 1974г преди 5 години
До Мирослав 84: Миро - В България също всичко се вдига: ток, вода, гориво, хляб, данъци и т.н. Също така ако не знаеш да Ти кажа, че в България се плаща данък върху заплатата всеки месец от както се помня, а не от 2019 год. Искам да Ти обясня още,че у нас е също - "веднъж плащаш осигуровки, втори път плащаш данък върху доходите" - ВСЕКИ БОЖИ МЕСЕЦ. И всичко това върху доходи от по 300 - 400 евро. Явно си по запознат с френското данъчно облагане отколкото с Българското.
85
2
 
14
 
! Отговори
до 87 преди 5 години
Протестирали за по-високи доходи?!? Ти осъзнаваш ли колко е смешно това? Ако ставаше така целият свят щеше да протестира постоянно! По-голяма глупост не бях чувал. Аз не протестирам, че не мога да си платя сметките а искам корумпираните мърльовци да почнат да влизат по затворите. Да, ама не! Смъкнаха горивото с 20ст. и айде всеки доволен и все нищо не е станало. Овце!
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам....как се чете?Близнашки....или....лизашки??????
83
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исканията са същите. Френските работници не могат да си плащат сметките. И там протестират за по-високи доходи.