Електронно, машинно... Как ще гласуваме?

Евроизборите ще бъдат проведени по нови правила
12 дек 2018 22:08, Петя Славова
23

Евроизборите ще бъдат проведени по нови правила. Депутатите приеха промени в изборния кодекс на първо четене, в които се предвижда да отпаднат цифрите от бюлетините. Целта на вносителите на промените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" е с премахването им да се избегне феноменът "15/15".
Още по темата

Машинно гласуване пък ще има само в секции с поне 300 избиратели. Кои ще бъдат те ще бъде определено от ЦИК. В нормативните текстове е отпаднало изискването, че те не трябва да са по-малко то 1000. В страната има 12 000 секции. В сегашния изборен кодекс е предвидено от тези избори нататък да има машини във всички секции. Трябваше да се въведе и пробно дистанционно гласуване. За момента тези неща се отлагат.

Народният представител от "Обединени патриоти" Александър Сабанов коментира промените в изборния кодекс в студиото на "Денят ON AIR" и заяви, че има само две неща, които ще се променят за бъдещите избори.

По думите му това са именно машинното гласуване и камерите, които ще са за наблюдение във всяка секция, а с махане на номер на партия ще се заличи феноменът "15/15".

"Прието е в друг мандат да има машинно гласуване. Днес спорихме в какъв размер да бъде. Нашите несъгласия са с тезата на БСП, че трябва едва ли не на всяка цена, навсякъде да има машинно гласуване", заяви Сабанов.

Той беше категоричен, че законът трябва да бъде изпълнен, а с промените сега ще се намалят щетите за бюджета, защото самите машини са много скъпо и евентуален вот навсякъде с тях ще направи изборите изключително скъпи за провеждане.

Народният представител от "Обединени патриоти" се обяви и против електронното гласуване и посочи, че в България е недопустимо да се говори за това, защото не може да се гарантира тайната на вота и да се защитим от хакерски атаки.

Пред Bulgaria ON AIR Сабанов посочи още, че електронното гласуване го има само на едно място, машинното се премахва от държави, които са го въвели, а у нас ще се въвежда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Тези, които знаят що е то софтуер и как се пише са наясно, че който ще пише софтуера - той ще определи резултата от изборите. Налице е преклено голям ентузиазъм от прекалено много хора, които се изказват неподготвени по материя, която не владеят.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще гласуваме ли? Ми както доди!
17
0
 
2
 
! Отговори
червено син дедо! преди 5 години
Няма да гласувам за никой, за да мога после на воля да ги попържам! Зер всички са маскари, а келепир не виждам от никой! Нямам *** министър и щедър кръстник.Пък и не ме е страх особено много от земетресения.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анарки преди 5 години
Единственият глас е на народа и то на живо по тв трябва с крясъци да кажат кои искат на власт. Народа да се събере на камара и да кажат искаме еди коя си партия на власт. Е ще има бой , убийства ама ко се прави всичко това е илюзия. Аз не бих гласувал за никой. Просто ще направя анархия не че и сега я няма се.
15
0
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Гласуваш-негласуваш,печатницата в Костинброд работи.
14
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Сабанов младши е успешен бизнесмен заради баща си.И нека спре наркотиците и леките жени та белким се поочовечи.
13
1
 
8
 
! Отговори
Machinegun преди 5 години
По-добре би било да се завишат изискванията към кандидатите като: възраст, образование, IQ и т.н.Защото в парламента е пълно с диви ceляни, алчни мошеници, угоени peзаци, дърти комунисти и всякаква подобна ***, представляваща утайката на обществото, която по по някакви причини се изживява като елит, а всъщност управлението през последните 30г. е пълен провал.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно.......на народа вече ОТДАВНА му е ясно, че не е важно КАК се гласува - с бюлетини, електронно, машинно....все е 20!!!! Важното е КОЙ БРОИ!!!!!!!!!!!!
11
1
 
1
 
! Отговори
Anonimen 12 преди 5 години
До Анонимен 13Разбира се че интернет гласуване няма да "съкрати ЦИК", прочети какви са функциите и дейностите на ЦИК. Няма да съкрати и депутатите, защото това е промяна на конституционният ред и не е нещо, което може да се решава на референдум. Може би ще се спести хартия, но не е сигурно. Референдуми бихме наистина могли да правим сутрин и следобед, но ползата от тях ще е колкото от досегашните референдуми - никаква! Партиите дали са излишни или не има различни мнения, но партиите си цъфтят.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интернет гласуване ще съкрати ЦИК и депутатите и хартия и ще е безплатно. Референдумите може да са всеки ден или всяка седмица и партиите стават излишни.
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дистанционното електронно гласуване по интернет е най-лесният начин за манипулиране на изборите.Отделно че и няма как да стане на практика. НО е много удобен повод за многогодишни разправии, препирни, хабене на обществена енергия, размяна на грозни думи по медии и още повече очуждавене на хората, народа от инструментите на демокрациятаХората, подкрепящи такъв тип гласуване или са заблудени *** или се подготвят да се възползват от недостатъците му
8
3
 
2
 
! Отговори
Да преди 5 години
Тия машини са натикани вече с гласоподавателите.Всяка си отива на място нали се сещате.
7
2
 
5
 
! Отговори
Победа скачайте преди 5 години
Нито машинно нито бюлетинно нито електронно. Само един начин. Всички лиидери се събират на една маса , после играят руска ролетка. Който оцелее ще управлява. Дано моят пич Веселин Марешки победи и земе власта. Аз искам магарешки да управлява. По яки лекарства по яки аптеки. По яко медицинско оборудване по яки лоборатории по яки експерименти и открития. Може сигурно да станем безсмъртни начело с Воля и Марешки. Само Воля.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МУНЧОВЦИ, КАКТО И ДА ГЛАСУВАТЕ, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.ЦВЕТАНОВ ВЕЧЕ Е НАПИСАЛ ПРОТОКОЛИТЕ.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този депутат се изказва неподготвен. Хакерските атаки на изборите в САЩ, били променили вота ....Този не е разбрал, че става въпрос за дезинформационна кампания, подтикваща имащите право на глас да гласуват по друг начин, а не пряка намеса. Пробиването на машинното гласуване е МИТ!Това е като да се хакне компютър без връзка с нета и без CD, USB, или какъвто и да е вход. За пореден път променят закона така, че да има възможно повече невалидни бюлетини и ниска избирателна активност.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакаме ветото на Президента!
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Греб няма значение
2
2
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Преди да измислите как да се гласува те са го измислили кой ще спечели така че и на бб да хвърляте все тая
1
2
 
9
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
Пред Bulgaria ON AIR Сабанов посочи още, че електронното гласуване го има само на едно място, машинното се премахва от държави, които са го въвели, а у нас ще се въвежда.А във САЩ какво гласуване има?Който е на власт е против машинното гласуване, защото знае, че не може да влияе на въвеждането на "протоколите от комисиите", където има мнозинство.