Жертвите на домашно насилие не вярват на институциите

Чувстват се сами, а всяка трета българка – жертва
Обновена: 13 дек 2018 22:42 | 13 дек 2018 22:34,
15
Жертвите на домашно насилие не вярват на институциите
Снимка: pixabay

Потърпевшите от домашно насилие не вярват в институциите, чувстват се сами. Това каза психологът от Асоциация "Анимус" Ренета Величкова. Тя отбеляза, че броят на сигналите за тази година е близък до този от предходната.

Още по темата

"За 2017 г. 1323 пострадали от домашно насилие са потърсили съдействие в асоциацията. Над 2/3 от обърналите се за помощ са жени. В 1066 от случаите на домашно насилие става въпрос за насилие в партньорската двойка, а в 121 от случаите е упражнено насилие от родители върху деца. Не бих казала, че има тенденция броят на жертвите на домашно насилие да намалява, а дори напротив", коментира Величкова и цитира статистически данни, според които всяка трета българка е жертва на домашно насилие.

Величкова посочи пред БНР, че няма реална представа за истинските размери на проблема в страната, защото няма системно събиране на релевантна статистическа информация за броя на пострадали от насилие в семейството. Според нея жертвите не се осмеляват често да подават сигнали в полицията и да търсят помощ.

Фокус върху домашното насилие поставя и новата постановка "Синята брада – брак без приказка", която ще се играе за първи път утре в СФУМАТО. В спектакъла има танц, барабани и реални диалози от жени, които са пострадали.

Една от актрисите в спектакъла Елена Димитрова коментира как спектакълът ще допринесе за проблема: "С опита си да говорим за това, да не го оставяме на тъмно, да се опитаме да изкараме нещата на светло, да можем да се срещнем с публиката и заедно да видим какво е това, което се случва до нас".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само те, НИКОЙ не вярва на "институциите" !Аз вярвам на институциите, но не вярвам на плиткодушия дребнав българин. Не вярвам на Хитър Петър, не вярвам на бай ти ***, а бай *** в България, с лопата да ги ринеш!Институциите това сме ние, ние работим в тях и по вашата логика излиза, че ние лъжем самите себе си! Е това е българина, всякаш го е казал за самият себе си:"На брашното евтин, на триците скъп"!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво да кажа, ела само един ден да живееш в тази обстановка в която живея аз и тогава при казвай!.Аз съм трудно подвижен и току що, отидох с огромни усилия до входната врата да я заключа, той веднага след мен, я отключва и ми вади ключът. Цял ден отключени седим! Е на това какво му се вика
12
0
 
5
 
! Отговори
Насилник преди 5 години
Някои жени си заслужават боя, защото са долни разпоре.тини и изневеряват на мъжете си. Такава директно я почупвам да не може да ходи.
11
2
 
3
 
! Отговори
Убивай не се тревожи преди 5 години
Еми жените да грабват ножовете и да убиват насилниците им. Щом като казваш институциите са пълни бкл. Еми грабвай ножовете и започвай да убиваш наред.
10
0
 
4
 
! Отговори
Първан преди 5 години
Единствената работеща институция в България е Динко от Ямбол. Само той успя да спре бежанците и да им вземе парите.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е че не приеха конвенцията защото жената трябва да се бие и децата също иначе ще станат ***
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само те, НИКОЙ не вярва на "институциите" !
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още някоя глупост няма ли да,кажете за да оправдаете съществуването си уважаеми НПО-та?Кво да кажа, ела само един ден да живееш в тази обстановка в която живея аз и тогава при казвай!. Не съм казал, че точно Истанбулската конвенция, трябва да се приеме, но трябва да има начин да се спре с този терор!Сития на гладният не вярва! Боже колко невежи има по света, Боже!!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още някоя глупост няма ли да,кажете за да оправдаете съществуването си уважаеми НПО-та? Според вас половин милион български жени са жертви на насилие ама можело и повече да са. ......Реално нямате статистика ама знаете че са 1/3....... Много сте огладнели
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Включвате ли психически тормоз от съпругА към съпруГ? Или е друга инстанция?Психическият и дори менталният тормоз, са най- опасни и разрушаващи личността, но затова са най- трудно доказуеми. От години с майка ми сме подложени на системен подобен тормоз от страна на мъжа с който живее тя. Той ми е само биологичен баща, но не и истински такъв!Може би трябваше да приемем Истанбулската конвенция, но който не го е изпитвал, му е широко около вратът!
4
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Нито социалните нито полицията вършат работата на Анимус.И не са захлебни ли. Знаете ли на колко жени са помогнали истински?И те не са за конвенцията,защото зад конвенцията стоят други по агресивни организации защитаващи еднополовите бракове-гейове и лесбийки.За да влезеш в програма на Анимус се чака!Там има Добър логопед,добри психолози и не се краде от даренията защото немците контролират всичко.Така че не бъркайте организациите.
3
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Като чуя "за твоя сигурност", и знам, че масоните ми го точат голям и мазен!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Включвате ли психически тормоз от съпругА към съпруГ? Или е друга инстанция?
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цялата работа разбирам, че от "Анимус" добре са захлебили с грантове от чужбина.