Срещу бедността: Минимална заплата 650 лв., ама през 2021 г.

План предвижда средното възнаграждение да е 1500 лв.
Обновена: 13 дек 2018 15:51 | 13 дек 2018 15:45, Веселина Йорданова
262
Срещу бедността: Минимална заплата 650 лв., ама през 2021 г.
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата да стане 650 лева през 2021 г., а средната - 1500 лева. Това предвижда План на Национална стратегия за намаляване на бедността.

Документът е публикуван на интернет-страницата на Министерството на труда и социалната политика за обществено обсъждане. Целта му е броят на хората, живеещи в риск от бедност у нас, да намалява.

"Полагане основите на доближаване стандарта на живот в България до средния за Европейския съюз чрез осигуряване на устойчива пълноценна заетост и повишаване доходите на гражданите", е записано в плана.

Още по темата

България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за Европейския съюз. По последни данни за 2017 г. равнището на бедност у нас е малко над 23%.

За преодоляване на негативните социално-икономически явления и тенденции се предвиждат политики по ускоряване на прехода от икономическа неактивност и безработица към заетост, приоритетно от най-слабо развитите райони, както и намаляване на несъответствието между търсена и предлагана работна сила.

Ще се работи и за повишаване на трудовите доходи и редуциране на неформалното заплащане на труда. Сред мерките са борба с бедността и социалното изключване, подобряване адекватността на системите за социална закрила, осигуряване на добри условия на труд.

Според документа ситуацията на пазара на труда у нас устойчиво се подобрява.

За повишаване на заетостта и ограничаване на безработицата през периода до 2021 г. ще се интегрират безработните и неактивните хора в трудоспособна възраст, както и ще се обучават безработните според потребностите на пазара на труда.

Така например за 2021 г. е заложено младежката безработица да е 7% при 9.5% за второто тримесечие на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари