Срещу бедността: Минимална заплата 650 лв., ама през 2021 г.

План предвижда средното възнаграждение да е 1500 лв.
Обновена: 13 дек 2018 15:51 | 13 дек 2018 15:45, Веселина Йорданова
262
Срещу бедността: Минимална заплата 650 лв., ама през 2021 г.
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата да стане 650 лева през 2021 г., а средната - 1500 лева. Това предвижда План на Национална стратегия за намаляване на бедността.

Документът е публикуван на интернет-страницата на Министерството на труда и социалната политика за обществено обсъждане. Целта му е броят на хората, живеещи в риск от бедност у нас, да намалява.

"Полагане основите на доближаване стандарта на живот в България до средния за Европейския съюз чрез осигуряване на устойчива пълноценна заетост и повишаване доходите на гражданите", е записано в плана.

Още по темата

България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за Европейския съюз. По последни данни за 2017 г. равнището на бедност у нас е малко над 23%.

За преодоляване на негативните социално-икономически явления и тенденции се предвиждат политики по ускоряване на прехода от икономическа неактивност и безработица към заетост, приоритетно от най-слабо развитите райони, както и намаляване на несъответствието между търсена и предлагана работна сила.

Ще се работи и за повишаване на трудовите доходи и редуциране на неформалното заплащане на труда. Сред мерките са борба с бедността и социалното изключване, подобряване адекватността на системите за социална закрила, осигуряване на добри условия на труд.

Според документа ситуацията на пазара на труда у нас устойчиво се подобрява.

За повишаване на заетостта и ограничаване на безработицата през периода до 2021 г. ще се интегрират безработните и неактивните хора в трудоспособна възраст, както и ще се обучават безработните според потребностите на пазара на труда.

Така например за 2021 г. е заложено младежката безработица да е 7% при 9.5% за второто тримесечие на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
3
 
! Отговори
да преди 5 години
Против бедноста - по-добро образование трябва, и възпитаване отрано в съответните ценности, не по-висока гарантирана минимална заплата.
235
3
 
3
 
! Отговори
Един Преател преди 5 години
Лелеееее колко бълвоч е изписан.... Никой не си дава сметка, че вдигането на минималната заплата с 5% гарантирано означава инфлация с 6%. Никой не си дава сметка, че това е единствено инструмент за вдигане на осигуровките и задушаване на едничкото произвеждащо и работещо нещо в страната - частния сектор. От това вдигане на минималната заплата облага имат само долните редици на държавните служители и никой друг. Всички ламтят, че малко било, трябвало повече... Внимавайте какво си пожелавате...
234
0
 
3
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Анонимен Точно така. Беше времето когато простакът получаваше повече от мозъка. 45 години и затова сме на това дередже.
233
1
 
7
 
! Отговори
GEGA преди 5 години
Апхахахахаххах 650 .... сepа ти на увеличението.
232
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МитевНе може всичко да е ИТ и лекари бе, мозък..... Трябва да има кой да чисти, мие, общи работници и т.н., за които не се изисква специална квалификация. Те трябва да започват с мин. заплата, която да е над 1000 лв. А в момента масово учители, банкови служители, продавачи, служители по бюджетни ведомства и т.н. започват с много под 1000 лв., което е меко казано обидно!
231
0
 
1
 
! Отговори
тгб преди 5 години
това озна4ава само 4е плащаш осигуровки за тая сума а не 4е си ги взел!!!! простотия!!
230
10
 
2
 
! Отговори
Митев преди 5 години
На минимална заплата карат неграмотните, неквалифицираните и мързеливите.
229
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkНе, минималната заплата още след Нова година трябва да е 1500 лв., а никакви 650 за след повече от 2 г., ама "друг път", ако зависи от пишманработодателите! Хората искат да живеят нормален живот тук и сега, а не в "светлото" бъдеще, в което ни залъгват 30 г. От дрънкането на глупости България ще остане без население, ама на кой му пука... Който не може да дава заплатите - фалит и да се цани, като наемен кадър на борсата или сам да си работи, заедно с рода, любовници и т.н.
228
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То до 2021 няма да има нужда от заплати. Тук ще си останат мафийотите и пенсионерите само.
227
1
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
С ГЕРБ толкоз, а може и по-малко да се окаже.
226
1
 
16
 
! Отговори
Александра преди 5 години
До какви времена доживяхме!!! ???? В България стандарт на живота няма, има стандарт на миэерията, по-който сме и водещи в "эаветното" ЕС!!! Цяло чудо е, че се срещат все още живи хора по наши эеми!!!
225
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Схемата е различна- тук минималната е много минимална, ама я получават 20% от работещите. На запад е по над 1000 евро и е "висока", ама я получават 80% от работещите... Тук тока е евтин щото НЕК обира луфта и е на загуба, ама ЕС иска пазарни цени на тока и който не може да плаща- помощи от държавата /ако има пари/... Нашата кошарка не е като западната и то е щото сме си просто бедни, но пък политически доказваме донякъде, че в ЕС може да съществуват и бедни...
224
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са около 4 % на година.Тя инфлацията ги поглъща тези пари.За да има реално увеличение на заплати,то трябва да е по-голямо от инфлацията т.е над 4 % на годишна база.
223
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АманПредлагам да подемем инициатива за доброто на Свинетка. Една година да поживее, като се издържа с по-малко от 300 лв месечно - както повечето пенсионери с по 35-40 г. трудов стаж. Така хем ще се втали, което ще е добре за здравето й, хем ще започне да разсъждава по-трезво и няма да трупа негативи чрез безумни изказвания.
222
0
 
12
 
! Отговори
Аман преди 5 години
След като ликвидирахме пенсионерите, да вдигнем социалните за *** и мигрантите :)
221
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще ги стигнем румънците, драги сънародници ?
220
1
 
11
 
! Отговори
Наивен читател преди 5 години
Утре регистрирам партия БРЕГ и отивам на избори.Ако ме изберете ви обещавам минимална заплата от 5000лв от 2150г
219
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това предвидено увеличение е нищожно. За няколко години ще се увеличава заплатата със съвсем малко от 510 на 650 лева. Това са една 140 лева. Излиза че за да стигнем Европа по заплащане трябва да минат може би повече от 20 години.
218
1
 
11
 
! Отговори
БГ преди 5 години
БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОТКАЗВАТ СЕ ОТ ХЛЯБА МЕСОТО ЧЕ СА СКЪПИ И МИНАВАТ НА ФАСУЛ И ЛЕЩА А ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ СЕ ОТКАЗАХА ОТ БЪЛГАРИЯ И ПРЕМИНАВАТ НА ХЛЯБ И МЕСО ЧЕ СА ЕВТИНИ В ЕВРОПА .С ТЕЗИ ЗАПЛАТИ КОИТО ГИ ПРЕДЛАГАТ НЕКА САМИ ДА ПРОБВАТ С ТЕЗИ ПАРИ ДА ИСКАРАТ ЕДИН МЕСЕЦ КАКТО ГО НАПРАВИ РУСКИ ДИПЛОМАТ
217
0
 
17
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Моля? Вие наред ли сте, говорим за слез 3 г. Тогава минималната трябва да е 1500. Значи тоя народ, ако продължава да мълчи просто си ги заслужава всичките тези некадърници да му се подиграват. От всички партии. Всички до един трябва да бъдат изметени, и ГЕРБ,и БСП, и патриоти-матриоти и ДПС. Не искам нови избори, на които ще дойде БСП, после нови избори на които ще дойде ГЕРБ и така да се въртят и да крадат.