Радев обнародва Бюджет 2019, но сезира КС за текстове

Президентът оспорва разпоредби, които засягат права
14
Радев обнародва Бюджет 2019, но сезира КС за текстове
Снимка: БТА, архив

За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, въпреки несъгласието с някои положения в него.

Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби, които засягат основни права на гражданите, съобщиха от прессекретариата му. 

Според президента непостъпването на средства от концесията на летище София във Фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система е конституционно неприемливо. Правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване.

Неразривната връзка между това право и задълженията на държавата изисква да се отчитат съществуващите реалности, поставящи в риск пенсионната система - неблагоприятното съотношение между работещите и пенсионерите, застаряването на населението, ниските доходи. Социалната държава трябва да приема закони, които да стабилизират тази система, изтъква президентът.

Ограничаването на приходоизточниците на Фонда поставя под съмнение дългосрочното изпълнение на неговото предназначение – да гарантира стабилността на пенсионната система. Така законодателят се отклонява недопустимо от принципа на социалната държава и застрашава упражняването на едно конституционно гарантираното право на гражданите, смята Румен Радев. 

В искането се оспорва и въвеждането на упражненото право на пенсия като несъвместимост със заемане на длъжност за държавен служител. Реализирането на едно конституционно право, което не влияе негативно върху безпристрастното и законосъобразно изпълнение на държавната служба в обществен интерес, не може да направи едно лице негодно да е държавен служител, мотивира се държавният глава.

Според него приетата уредба създава неравно третиране в зависимост от основанието за пенсиониране и засяга придобити права, в нарушение на принципите за равенство пред закона и правовата държава. Това законодателно решение не позволява да се отчетат потребностите в различните администрации.

Създава се опасност за изпълнението на публични функции, за които след задължителните според закона уволнения може да не се намерят професионално подготвени кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този да си прави коремните и да не се занимава с неща за които се иска акъл. На неговата възраст още повече важи сентенцита - "Як като бик... и почти толкова умен".И то сбъркан бик - само на червените не налита.
11
4
 
5
 
! Отговори
Малее преди 5 години
Луд умора няма.
10
9
 
16
 
! Отговори
най-най преди 5 години
Случихме на най-тъпият президент досега...Накъде върви България с такива невежи политици.
9
13
 
9
 
! Отговори
ммм преди 5 години
Г-н Радев е единствения президент до сега,който защитава правата на народа от хайдуците на висши държавни постове.Ей го Боко току що ръси съвети от ТВ екранакои самолети са най-добри за бойни действия.Кой знае това най-добре? Той или президента?
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е президента с най-много върнати закони, бюджети, за това рекох да му викаме *** - обратния закон или за по-кратко Радев- обратното!А ко ши кажете?
7
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам и нищо друго не изпитвам към т.н. Президент. Този човек наистина за нищо не става и се чуди каква глупост да направи , ако може всеки ден.
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали е държавен служител, редно ли е да взима и пенсия, сиромашкия?и той къщи храни, жена му безработна, въх...
5
6
 
14
 
! Отговори
Флирт преди 5 години
По скоро трябваше да реагира, че не е редно в МО и МВР да се допуска млади пенсионери да работят и вземат и пенсия и заплата, а другаде да не може! Но, все електорат и то какъв!
4
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пари за пенсии, а имаме виц епрезидент.
3
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-опърничав човек не съм виждал.Малко само напомня чешкия комунистически рептил Земан !
2
22
 
21
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Добре ,че е президента да рови тези крадци от герб ,защото са се самозабравили !!
1
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, Радев защо не обяви за противоконституционни разходите за закупуване на фъчила, след като липсват пари за пенсии !?