Столичани будуват – мъчи ги синята светлина!

Билбордовете и лампите в София ни пречат на съня
15 дек 2018 10:30,
38
Столичани будуват – мъчи ги синята светлина!
Снимка: pixabay

Силното светлинно замърсяване се отразява неблагоприятно на човешкото здраве, като ни прави по-неспокойни и не дава възможност за достатъчно пълноценен сън.

"В София например, в центъра и на другите големи градове всички билбордове и уличните лампи, които в повечето случаи не са поставени по правилен начин, пречат на човешкия сън", казва Венцислав Димитров от БАН.

Токио е най-осветеният град на планетата и там хроничното безсъние е нещо обичайно. Около 40% от японците спят по-малко от 6 часа на нощ. Дрямката на публично място като ресторант или закусвалня е обичайна гледка за населението на Страната на изгряващото слънце.

В САЩ ситуацията не е много по-различна. Американците спят с 2 часа по-малко, отколкото преди век, и така средната продължителност на съня им е по-малко от 7 часа. Това кара пазарът на сънотворни да расте. За 2016 г. населението на Щатите е похарчило 9,4 млрд. долара за лекарства за сън и се очаква продажбите до 2021 г. да нараснат до 11,9 млрд долара, сочат центровете за контрол на заболяванията в САЩ.

"Лягането със смартфона също може да се счита за някакъв вид светлинно замърсяване. Синята светлина така влияе на мозъка, че пречи на хормона мелатонин да се секретира, а това пък пречи на мозъка да заспи", разказва Димитров пред "24 часа".

За съвременния човек е традиция да се заспива с телефон или таблет в ръце. Синята светлина, която се излъчва от екраните, залъгва мозъка, че е ден, той стои по-дълго буден и по-трудно навлиза във фазите на дълбокия здравословен сън.

Мелатонинът е хормон, който играе ролята на антиоксидант и липсата му увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, депресия и рак. Вече модерните технологии предлагат решение и на този проблем, без да се отучваме от вредните навици. Телефоните, таблетите и компютрите имат нощен режим на екрана. Той прави светлината по-мека, като отстранява синия цвят и засилва червения.

Но освен да оставим телефоните настрана преди лягане или да им включим нощния режим, трябва да обърнем внимание и на уличното осветление. "Когато се конструират уличните лампи, те трябва да сочат надолу. Има много в България, които не са ограничени отгоре и отстрани. Така се получава светлинно замърсяване. Те светят нагоре и не са толкова ефективни", казва Венцислав Димитров.

Най-правилният възможен начин е лампата да има форма на конкус и да осветява само пространството надолу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
26
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Софиянците ги мъчи големия трафик, лошия градски тра спорт, корупцията, *** престъпност и ниските заплати. Стига глупости с тия светлини.
11
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IDETE SI NA SELO I SPETE I DISCHAITE SPOKOINO
10
5
 
24
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Не обвинявай софиянци.ГЕРБ ги избират чиновниците,общинските кметове от ГЕРБ,които плкашат населението,че без ГЕРБ са загубени,малцинствата,на които малко им трябва и изборните манипулации на тези,които броят бюлетините.А иначе 50 000 човека си плащали членски внос на ГЕРБ.Считай каква им е действително подкрепата.
9
6
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Па да си одат на село...
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъчи ни мизерията,безисходицата,корупцията по високите етажи на властта,която засилва депресията,алчността и наглостта на управляващите,тяхната некадърност и безочливост,а не синята светлина.
7
2
 
13
 
! Отговори
Здрасти преди 5 години
Роналдо 1 час преди лягане гаси телефон телевизия лаптоп за да се наспи
6
3
 
25
 
! Отговори
Нека си свети преди 5 години
На село нищо няма да ти свети-ни синя ни жълта.Най много някой да ти ,,светне" един-два в зъбите.Тогава и на тебе ще ти светне.......Вие гдето ви свети нямате ли пердета ?Човечеството ги е измислило отдавна.Или сте от тия професионалните протестиращи гдето сън не ви лови и хоп идея за протест-свети ни,искаме си тъмница като на село.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е там всичко е бизнес. Еко-крушки, превозвани от някъде си с транспорт, който замърсява много повече от скъпоструващите нови технологии, които пестят електричество. Честотно-светлинно замърсяване, водещо до по-големи продажби на мелатонин и други лекарства, скъпо платени консултации с психолози и т.н.
4
6
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АЙДЕ МНОГО ВИ ЗДРАВЕ!!!!ИМА СИ ЩОРИ ПУСКАШ ГИ И КРАЙ СЪС СВЕТЛИНАТА!!ИМА И ПЕРДЕТА ПОЧТИ ДО ЗЕМЯТА И ТО ДЕБЕЛИ!!!!ЕДНИ НАГЛЕЦИ В СЪСЕДНИЯ БЛОК ЖИВЕЯТ ОТ ГОДИНИ НО НЕ СА СИ СЛОЖИЛИ ЗАВЕСИ НА ЕДНО ПРОЗРАЧНО ПЕРДЕНЦЕ СА!!МНОГО ВИ ЗДРАВЕ!!!РЕШЕНИЕТО НЕ Е ДА СЕ СПРАТ СВЕТЕЩИТЕ РЕКЛАМИ А ВИЕ ДА СЕ БРЪКНЕТЕ И ДА СИ НАПРАВИТЕ ДОМА ПО ИЗОЛИРАН!
3
4
 
27
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
И аз не мога да спя от разголените rb30Be на Азис и Китаеца висящи от билбордове...те са навсякъде......легализират джендърството и се дават милиони....
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си затъмних прозорците в спалнята с фолио.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да,купете си жълти лампи вкъщи.По-скъпи ама по уюутно.Синята светлини са на най-евтините и долнопробни китайски ментета.Дори и пропадналите китайци не ги купуват