Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

Българинът категорично не одобрява насилието над жени
Обновена: 17 дек 2018 19:49 | 17 дек 2018 19:17, Красимир Ангелов
245
Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!
Снимка: Reuters

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейни отношения, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на най-светлия семеен празник – Коледа.

Разводи, свободни отношения и аборти започват да се приемат все повече в обществото, но не така стоят нагласите по темата за еднополовите бракове.

Още по темата

Мнозинство от над 70% от анкетираните се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Подобно мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Данните посочват, че явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието в обществото за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са "против" възможността двама души от един и същ пол да станат официално семейство, а други 10% се колебаят сериозно в отговора си. Така само 12% от българите подкрепят открито еднополовите бракове.

Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

На този фон мнозинства от по около 2/3 от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като толкова възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие над деца също вече не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. Едва 29% от хората смятат, че е допустимо да има шамари като наказание за децата, докато 57% се обявяват категорично против. Що се отнася до насилието над жените, обществото категорично го отхвърля, като само 7% от анкетираните посочват, че могат да приемат мъж да удари жена с която живее.

На този фон, както и на фона на борбата на жените за равни доходи с мъжете, любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% от анкетираните нямат нищо против стереотипа мъжът да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да". Едва 14% са против този стереотип, а 11% от анкетираните се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
3
 
8
 
! Отговори
до 174 преди 5 години
То както си го написал тая особа направо да си плати за една вечер с по-млада,по-хубава или по-освободена личност.Това да се живее на свободни начала ми звучи като жената дундурка бебето,а мъжът може даже да не го признае,защото нямат официален брак. Ако бащата на ,,полупризнатото" дете умре внезапно, роднините могат да съдят майката за част от имота на партньора й. Подобно съжителство роди ли се дете, трябва да премине в брак.
161
3
 
2
 
! Отговори
до 174 преди 5 години
То както си го написал тая особа направо да си плати за една вечер с по-млада,по-хубава или по-освободена личност.Това да се живее на свободни начала ми звучи като жената дундурка бебето,а мъжът може даже да не го признае,защото нямат официален брак. Ако бащата на ,,полупризнатото" дете умре внезапно, роднините могат да съдят майката за част от имота на партньора й. Подобно съжителство роди ли се дете, трябва да премине в брак.
160
0
 
5
 
! Отговори
преди 5 години
Омръзна ми подобни теми !До гуша ми дойде !Все едно и също, край няма !Оставете хората на мира и спрете да харчите парите на данакоплатеца за глупости !
159
1
 
7
 
! Отговори
До 173 преди 5 години
Цитат: "Сякаш подсъзнателно искат да го сменят в един момент с по-заможен, който е с по-добра работа или има собствено жилище." Ееее, не всички са толкова меркантилни, някои се надяват да сменят партньора си с някоя по-млада, по-хубава или по-освободена от задръжки личност.
158
8
 
9
 
! Отговори
над70% не искат брак преди 5 години
Твърдо съм против гей-браковете. Учудвам се обаче,че над 70% от българите не искат изобщо да сключват брак с партньора си,дори да имат дете. Сякаш подсъзнателно искат да го сменят в един момент с по-заможен, който е с по-добра работа или има собствено жилище.Статистиката за мен показва колко са фалшиви взаимоотношенията в България. Тук не става въпрос да се дават огромни средства за самата сватба. В наши дни се канят само най-близките от семейството.
157
1
 
6
 
! Отговори
да бе да преди 5 години
До читателТе много добре знаят какви *** са,ами вие им се връзвате!Изобщо не им трябват бракове,нито деца,просто искат да се занимават с тях!
156
12
 
13
 
! Отговори
redordead преди 5 години
от гледане гей не се става. То си е въпрос на предразположеност и възпитание, което идва от семейството.Значи, ОК, мразите гейовете, защото ви е страх децата ви да нямат лош пример, на който да подражават, ама как пък един не поиска забрана пиене и пушене повсеместно - не ви ли е страх, че децата ако следват светлият ви пример може да се разболеят от цироза или рак на белият дроб?
155
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е правил тия изследвания - писали са каквото са си искали! Не може и развод, и аборт, и изневяра не може!
154
7
 
13
 
! Отговори
читател преди 5 години
Колкото повече се натрапват, толкова повече ме отвращават.Да си седит в кочинките и да се лекуват.Най-доброто решение е методът прилаган преди за болните от проказа.
153
11
 
4
 
! Отговори
Bai Ivan преди 5 години
Въпросът е че всеки би трябвало сам да може да избира как да живее, имайки предвид желанията си. Както момоче което не иска да става майка може да направи абот така и жена или мъж които иска да сключи брак с които и да е било, би трябвало да може. Не мога да рабераак как толкова голям % от БГ населението са против нещо което не разбират, а и пък не е и тяхна работа. Ама какво да се прави - такива сме си бългатите все компетентни но с 50 години назада от реалноста!
152
2
 
13
 
! Отговори
лично мнение преди 5 години
Според мен абортът не е грях, както го изкарат католиците. Нима е по-добре да се ражда един нещастен човек, в повечето случаи без баща, дете което ще расте с комплекси,ще бъде мразено и обиждано,че е ко*****ле? А има момичета и жени ,които са били насилени и не искат въпросното бебе.Обратните са болни хора, не знам защо си мислят,че ще са добри родители.Не мисля,че трябва да им се дава право да осиновяват деца.
151
1
 
21
 
! Отговори
питам преди 5 години
А в развода какво грешно има,че го слагате под един знаменател с еднополовите бракове? Ако двама души не се обичат в лъжа ли да продължават да живеят цял живот?
150
3
 
1
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
До 177Ти нещо стреляш на посоки. Не си проследил нишката. Имаше двама с кръстове отпред и отзад. Може и един да е с различни заглавия. Та те твърдяха, че ***.де.растията е заложена в Библията. Видите ли Адам и ***, имали 3-*** синове и значи те са се чифтосвали и размножаване. Отговорът беше за тях. Иначе като говорим за извращения - голяма част от Стария завет е извращение. И друго! Вземи мъжка и женска котки. Изолирай ги. След 2 г ще се изненадаш от популацията. Дреме им за извращенията
149
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата е създала нагона да се възпроизвежда даден вид. Природада не ни е създала хемафродити. Не ми пука за традиции или религии. Нехуманно е да се проповядва хомосексуализъм. То е античовешко. То, че човечеството ще се самоунищожи е ясно. Но дайте да е с високотехнологично оръжие, а не с хомосексуализъм. Думата "толерантност" отдавна вече е синоним на думата "нихилизъм". Това Ви го пише либерал до мозъка на костите си.
148
4
 
0
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"...А тези "други ора" от дека са дошли бре чадо..."От другите деца на Адам и ***. За 900 г. колко могат да излязат?
147
0
 
26
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Жената и мъжът са две страни на едно цяло.Природата в своята безкрайна адаптивност,ако се налагаше щеше да създаде такива същества.Предполагам,че следващата стъпка ще е желанието на тази същества да осиновяват човешки деца и по този начин да се само-възпроизвеждат.Даже в ежедневието и в цифровата техника всичко е базирано на две различни състояния.Информационна техника е базирана на "0" и "1"Някой да е видял в обръщение монети само от "ези" или само от "тура"-,ако е видял те просто са фалшиви
146
7
 
9
 
! Отговори
аС преди 5 години
Обяснимо и очаквано! Електоратът на ГЕРБ е гласувал 100% "ЗА!" , за еднополовите бракове!
145
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
демек джендърска нация си ставаме както западняците чийто мозъци отдавна са промити от зиониста, но и ние се оказваме лесна плячка, но един народ прекарал по голямата част от историята си като плебей и ратай на някой си остава такъв..... не се стряскайте толкова от гей бракове, скоро ще почнат да ви промиват мозъчетата, че връзка между брат и сестра всъщност не е толкова лошо..... нищо не сте видели още хехе
144
2
 
33
 
! Отговори
да преди 5 години
голямата болка на обратните позьори у нас е, че никой не им обръща внимание,а така им се иска да са жертви на преследвания и други такива филми :))))просто не ни пука за тях и това ги дразни
143
3
 
25
 
! Отговори
да преди 5 години
на обратните да им е ясно - тук номерата им няма да минат !!!!!!ама били сме лоши, ама били сме изостанали..ако искате ни бройте и за марсианци..не ни пука !!!!едно да е ясно - тук г'ейските перверзии,които са на почит на Запад не минават !!!!