Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

Българинът категорично не одобрява насилието над жени
Обновена: 17 дек 2018 19:49 | 17 дек 2018 19:17, Красимир Ангелов
245
Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!
Снимка: Reuters

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейни отношения, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на най-светлия семеен празник – Коледа.

Разводи, свободни отношения и аборти започват да се приемат все повече в обществото, но не така стоят нагласите по темата за еднополовите бракове.

Още по темата

Мнозинство от над 70% от анкетираните се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Подобно мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Данните посочват, че явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието в обществото за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са "против" възможността двама души от един и същ пол да станат официално семейство, а други 10% се колебаят сериозно в отговора си. Така само 12% от българите подкрепят открито еднополовите бракове.

Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

На този фон мнозинства от по около 2/3 от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като толкова възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие над деца също вече не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. Едва 29% от хората смятат, че е допустимо да има шамари като наказание за децата, докато 57% се обявяват категорично против. Що се отнася до насилието над жените, обществото категорично го отхвърля, като само 7% от анкетираните посочват, че могат да приемат мъж да удари жена с която живее.

На този фон, както и на фона на борбата на жените за равни доходи с мъжете, любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% от анкетираните нямат нищо против стереотипа мъжът да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да". Едва 14% са против този стереотип, а 11% от анкетираните се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БПЦУмнико, в Библията има няколко Марии Магдалини. Едната е блудница, другата е посочената св равноапостолна Мария Магдалина. Първо чети, после пляскай простотии.
121
7
 
6
 
! Отговори
†баба Гуси† преди 5 години
Самата църква смята зачатието на дете между мъж и жена за порочно. Затова са изгонени от Едема Адама и ***. Самата църква смята естественото зачатие за порок, затова зачеването на Йосифовата съпруга без участието на мъжа и Йосиф се счита за непорочно и е издигнато в култ и темел на религията. От тази гледна точка всякакви опити различни от порочните не са противобогуугодни.
120
10
 
18
 
! Отговори
BatBulgar преди 5 години
Всъщност Българинът разсъждава изключително трезво и актуално. Браво на хората, които са гласували. Еднополовите бракове са символ за примитивно общество, точно обратното на цивилизованост. Да го знаете от мен това!
119
3
 
7
 
! Отговори
Светият синод преди 5 години
До баба ГусиНищо не оспорвам. Просто карам хронологически. Авел е родил Сит в Стария Завет, а непорочното зачатие е в Новия. Така, че ти първо забременей от мъж, пък после ще видим дали може и жена да зачене непорочно.
118
6
 
19
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Не съм съгласна да се осиновяват деца защото,един гей или лесбийка нямат нито бащински ,нито майчински инстинкт,вие нямате чувството да отгледате дете,хора с репродуктвни проблеми са добър избор,но не и вие,децата са ценност и заслужават една добра среда за израстване.
117
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия смятат да ги забранят..Те оня ден ги разрешиха ако не сте забелязали. С аплодисменти в Бундестага.
116
7
 
10
 
! Отговори
до 11 Санта преди 5 години
Да,по-добре е една жена да направи аборт,отколкото да даде детето си да го гледат обратни. По-добре е да не се ражда дете ,което ще е нещастно и ще расте с комплекси. Гей-браковете за нещо сбъркано. В Германия смятат да ги забранят. Не забравяй,че има жени,които правят аборт след като са изнасилени,това важи и момичета на 14-15 години. Разводът не разбрах от статията защо трябва да е заклеймен? Има хора,които след време разбират,че не се обичат и се развеждат. По-добре ли е да живеят в лъжа?
115
3
 
1
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Умнико, Мария Магдалена е св. Равноапостолна мироносица Мария Магдалена......Това е решено векове по-късно чадо мое. Тогава когато вече е нямало живи свидетели които са я познавали приживе.
114
12
 
0
 
! Отговори
†баба Гуси† преди 5 години
Чадо стодваесе и шесто, поне осъзна ли, че ако първият опит между Каина и Авела (или обратното) не е бил успешен сега и тебе и мене нямаше да ни има? Освен това защо оспорваш мъжезачатието, а не оспорваш непорочното такова? Мъжезачатието е точно толкова възможно колкото и непорочното.
113
5
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До do 121НАВЛИЗАМЕ В КОНСПИРАТИВНАТА ТЕОРИЯ!! МАРИЯ МАГДАЛЕНА Е ИСКАЛА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ГЕЙ СЕКТАТА НО НЕ Е БИЛА ДОПУСНАТА И ЗАТОВА ГЕПИЛА ТРУПА НА ХРИСТОС ЗА ДА БЛУДСТВА С НЕГО :D
112
3
 
1
 
! Отговори
Светият синод преди 5 години
До БПЦУмнико, Мария Магдалена е св. Равноапостолна мироносица Мария Магдалена
111
0
 
3
 
! Отговори
Светият синод преди 5 години
До баба ГусиСъвсем спокойна съм. Земята ще съществува още 5 милиарда години. Дано ви стигнат за опити
110
3
 
6
 
! Отговори
Ами... преди 5 години
Всяка толерантност си има граници. Българите сме я поставили пред пеераските бракове. Точка по въпроса.
109
10
 
0
 
! Отговори
†баба Гуси† преди 5 години
Успокой се чадо сто и двесето, нали това ти казвам и аз. Всички семинаристи тука в семинарията се подготвяме за това. Щом в книгата на книгите е казано, че мъж може да роди от мъж значи може стига да му дойде времето.
108
2
 
5
 
! Отговори
do 121 преди 5 години
Ами Мария Магдалена къде я забрави?
107
9
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ХРИСТОС И 12-ТЕ МУ УЧЕНИКА И УЧЕНИЦИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ МУ :D НЯМА НИТО ЕДНА ЖЕНА!!! ТАКА ПИШЕ В БИБЛИЯТА!!Е АКО ТОВА НЕ Е ГЕЙ СEКТА ПА НА :DДОРИ ПРИ СМЪРФОВЕТЕ ИМА ПОНЕ ЕДНО ЖЕНСКО ;D
106
1
 
6
 
! Отговори
Светият синод преди 5 години
До баба ГусиКво ревете тогава, че не можете да раждате деца и искате нашите? Щом в Библията пише, че Авел ражда Сит, значи може ама вие не можете. Айде, като родите двама мъже дете, ни се обадете
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо няма опция да живееш сам, защо непременно трябва един мъж да намери пробита баба само защото е пробита и липсва Y хромозома и да стане роб. Това са подвеждащи въпроси, примерно за какви раси става въпрос. сигурно някой пигмей на стероиди от африка с бяла жена.
104
4
 
6
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Светият синод е против гейвенчавките защото представяте ли си монаси в булчински рокли?
103
6
 
2
 
! Отговори
†баба Гуси† преди 5 години
Чада мои, не го слушайте изкуфелият старец от БПЦ. Както добре знаете всичките ние които сме божи чада произлиза е от една хомодвойка(или от две ако включим и Сит). В Библията е казано, че Адам и *** след изгонването си от рая са си родили двама сина-Каин и Авел. Други хора е нямало следователно е нямало и за кой да се оженят. От тях произтича целият человечески род. По-късно след убийството на Авел се ражда Сит, та е възможно и той да участва в генеалогията на человеческият род.